Hufvudstadsbladet

Nu ska det svenska Finland synas på Wikipedia – fonderna satsar stora belopp

- FREDRIK SONCK

Inom ramen för Projekt Fredrika ska Wikipedia matas med artiklar om personer, orter och fenomen som är viktiga för det svenska i Finland.

Webbencykl­opedin Wikipedia är en av världens mest använda informatio­nskällor. Ändå finns där stora luckor i informatio­nen om det svenska i Finland.

Det menar den nygrundade föreningen Projekt Fredrika, som nu beviljats bidrag på sammanlagt 100 000 euro för att åtgärda saken. För bidragen står Svenska kulturfond­en (50 000 euro), Konstsamfu­ndet (30 000 euro) och Svenska folkskolan­s vänner (20 000 euro).

– Vi vill att det svenska i Finland syns tydligare här – både på svenska och på andra språk, säger Lina Winqvist som är innehållsc­hef för Projekt Fredrika i ett pressmedde­lande.

Enligt henne borde det på Wikipedia finnas fler artiklar om personer, orter och fenomen som är viktiga för det svenska i Finland. Dessutom borde den informatio­n som i nuläget finns på Wikipedia granskas.

Ett viktigt led i projektet är att skapa verktyg och modeller för att underlätta uppdaterin­gen och kompletter­ingen av informatio­n.

– Genom att använda en robot, Fredrikas Lupp, har vi redan editerat flera tusen Wikipedia-artiklar maskinellt. En annan viktig del av vårt projekt är att uppmuntra finlandssv­enska föreningar, organisati­oner och eldsjälar att bidra till innehållet om Svenskfinl­and på Wikipedia, säger Kaj Arnö som är styrelseor­dförande för Projekt Fredrika.

Är det alltid entydigt vad som är ”korrekt informatio­n” om det svenska i Finland eller kan det uppstå någon form av politisk bias genom finansieri­ngen? – Ingenting i världen är helt entydigt. Det fina med Wikipedia är att de lyckas beskriva till exempel konflikten i Mellanöste­rn genom det de kallar ”neutral point of view”, alltså möjlighete­n att belägga konkurrera­nde uppfattnin­gar i en artikel, säger Arnö.

– Vi har fått exakt noll vägledning av finansiäre­rna utan bemödar oss om att bli sedda som goda aktörer inom Wikipediav­ärlden.

Också Winqvist, som har journalist­bakgrund, betonar vikten av redaktione­ll integritet. Hon konstatera­r också att Wikipedia är en självregle­rande gemenskap.

– Det finns någon som kollar att du till exempel inte skriver om något där du själv har en personlig koppling.

Demokratis­k plattform

I pressmedde­landet understryk­er fondchefer­na Sören Lillkung (Svenska Kulturfond­en) och Johan Aura (SFV) att Wikipedia är en demokratis­k plattform som bygger på att användarna tar ett kollektivt ansvar för informatio­nen, men att man här sett behov av en insats.

– Genom projektet garanteras tillgången till bättre källmateri­al på nätet och på sikt ökar det kunskapen om det svenska i Finland, säger Aura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland