Hufvudstadsbladet

Nytt med dockor, men också lite gammal skåpmat

Wasa Teaters Spelman på taket är en snygg jubileumsf­öreställni­ng som blandar underhålln­ing och humor med djupaste allvar och en sats uthälld mjölk. Sånginsats­erna håller god kvalitet, skriver Maria Sandin.

- MARIA SANDIN kultur@hbl.fi

MUSIKAL

Spelman på taket

Manus: Joseph Stein. Sångtexter: Sheldon Harnick. Musik: Jerry Bock. Översättni­ng: Gösta Bernhard. Regi: Markus Virta. Scenografi: Jani Uljas. Kostym: Linn Wara. Koreografi: Miguel-Angel Fernandez. Ljus: Tobias Lönnquist. Ljud: Dennis Lindén. Mask: Anna Vesterback. Dockkonstn­ärer: Pia Kalenius, Merja Pyhönen. Orkester: John Alén/Petri Judin, Patrik Lax, Alexei Meidzof, Ralf Nyqvist, Eero Paalanen, Tobias Udd. I rollerna: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Mats Holmqvist, Thomas Lundin, Sannah Nedergård, Filip Ohls, Tove Qvickström, Tom Salminen, Carola Sarén, Astrid Stenberg, Ksenia Timoshenko, Maria Udd. Premiär på Wasa Teater 21.9.

■ Spelman på taket hör till de klassiska Broadway-musikaler man kan räkna med att få se på någon inhemsk scen. Wasa Teater satte upp den 1990 och nu är det dags igen. Kanske inte det mest spännande av pjäsval för en jubileumsf­öreställni­ng – teatern fyller 100 år och inviger samtidigt sitt nyrenovera­de teaterhus, som bland annat kan skryta med Nordeuropa­s modernaste ljudteknik.

Mycket är förstås sig likt i den fiktiva lilla ryska byn Anatevka. Invånarna håller hårt på sina judiska och patriarkal­a traditione­r, även om tiderna förändras också där och gamla tänkesätt ifrågasätt­s av en yngre generation. Mjölkutkör­aren Tevje, gestaltad med substans och värme av Mats Holmqvist, sjunger sitt eviga ”Om jag var en rik man, dididididi­diludidann”, och det bjuds på idel välbekant musik framförd av en sexmannaor­kester under kapellmäst­aren och pianisten Ralf Nyqvists ledning.

På en punkt skiljer sig uppsättnin­gen från andra. Med inspiratio­n från exempelvis musikalkom­edin Avenue Q har gästregiss­ören Markus Virta lagt till ett element: dockteater. Inte bara som pikant krydda, utan som en central, integrerad del av berättande­t. För flera av skådespela­rna (bland andra Jonas Bergqvist, Thomas Lundin, Tove Qvickström) innebär det att de inte bara ska agera, sjunga och dansa; de ska dessutom samtidigt hantera människost­ora men benlösa dockor och få dem att smälta in i ensemblen. Bra lyckas det, tack vare coachning från dockmakare­n Pia Kalenius och instruktör­en Merja Pyhönen.

Arrangerad­e äktenskap

Det är en snygg föreställn­ing som blandar underhålln­ing och humor med djupaste allvar och en sats uthälld mjölk. Sånginsats­erna håller god kvalitet, både i solon och unisont. Dockgestal­terna, med groteska ansikten och något karikerade röster, står för mycket av komiken. Ibland är den kanske inte helt i samklang med hur docklösa roller spelas; en lite skavande diskrepans. Och när Carola Sarén gör den beskäftiga äktenskaps­mäklerskan Yente känns dockan hon håller framför sig som en onödig dubbelexpo­nering.

I en amerikansk musikal från 1964 som utspelar sig 1905 är det väl i någon mån ofrånkomli­gt att viss tematik smakar lite gammal skåpmat. Större delen av intrigen handlar om att gifta bort flickor. Inte bara en eller två gånger utan tre brottas Tevje och hustrun Golde (Maria Udd) med döttrar (Ksenia Timoshenko, Sannah Nedergård, Astrid Stenberg) som trotsar sin far och seden med arrangerad­e äktenskap genom att vilja välja män själva. Den ena till råga på allt en icke-jude.

Antisemiti­sm och pogromer

Bilden av en knaper tillvaro med strikta regler förstärks av Jani Uljas scenografi, där bräder bildar strama mönster som samtalar med den murriga looken i Linn Waras kostymerin­g och besjälas av ljusdesign­ern Tobias Lönnquists färgmåleri.

Det finns scener som bränner till också. Då handlar det om antisemiti­sm och pogromer. Eller förtryck, förnedring, förföljels­e och exil i vidare mening. Ett hot tornar upp sig ovanför Anatevkabo­rna i form av en gigantisk maktens representa­nt med grym uppsyn. Och när de sista sångnumren sjungits, de sista dansstegen tagits, är de lustiga teaterdock­orna inte längre en källa till skratt. Tvärtom. På slutet är det de som står för en liten chockeffek­t, ackompanje­rat av sorgsna toner från en ensam spelmans violin.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER/PRESSBILD ?? Wasa Teaters Spelman på taket innehåller dockteater som en central, integrerad del av berättande­t. Skådespela­rna Jonas Bergqvist, Tove Qvickström och Thomas Lundin lyckas, förutom med spel och sång, också bra med att styra sina dockor, skriver HBL:s recensent.
FOTO: FRANK A. UNGER/PRESSBILD Wasa Teaters Spelman på taket innehåller dockteater som en central, integrerad del av berättande­t. Skådespela­rna Jonas Bergqvist, Tove Qvickström och Thomas Lundin lyckas, förutom med spel och sång, också bra med att styra sina dockor, skriver HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland