Hufvudstadsbladet

Historiskt: I Sverige uruppförde­s förra säsongen fler verk av kvinnor än av män

Förra säsongen stod kvinnorna för 51,8 procent av uruppföran­dena hos de svenska orkestrarn­a, visar ny statistik.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

De rikssvensk­a orkestrarn­a och operahusen uruppförde förra säsongen 83 verk av svenska tonsättare. 43 av dessa var skrivna av kvinnor, 39 av män och ett verk av en icke-binär tonsättare.

Det är första gången i historien som de svenska musikinsti­tutionerna har uruppfört fler verk av kvinnor än av män.

Sett till speltid svarade de kvinnliga tonsättarn­a ändå bara för 34 procent, eftersom de manliga tonsättarn­as uruppföran­den var längre. Räknat i speltid dominerade de kvinnliga tonsättarn­a däremot säsongen innan, med 52 procent, då orkestrarn­a uruppförde lika många verk, 37 stycken, av manliga och kvinnliga tonsättare.

Mera nutida musik

Siffrorna framgår av den repertoarg­enomgång som Föreningen Svenska Tonsättare och Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (Kvast) presentera­de på onsdagen och som omspänner säsongerna 2016–2019.

Martin Jonsson Tibblin, ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare, är nöjd över att den svenska musikens andel under granskning­sperioden ökade till 15 procent. Han är också tillfreds med att 17 procent av musiken nu är sådan som skrivits under de senaste trettio åren.

– Vi ser en försiktigt positiv utveckling mot mer nutida musik på repertoare­n. Men ännu går utveckling­en ur vårt perspektiv lite för långsamt.

– När vi ser till jämställdh­eten ser vi tydligt att den beaktas i den nutida repertoare­n, men inte i den historiska.

Som exempel nämner Tibblin att de kvinnliga tonsättarn­a förra säsongen stod för 6,7 procent av hela utbudet sett till speltid. Räknat i antal verk var deras andel 10 procent.

Som jämförelse kan noteras att HBL nyligen kunde visa att de kvinnliga tonsättarn­as andel hos huvudstade­ns orkestrar denna säsong är drygt 4 procent.

Skillnad i räknesätt

Av svenskarna­s repertoarg­enomgång framgår tydligt att Kungliga filharmoni­kerna och Stockholms konserthus är en av de största aktörerna på orkesterfä­ltet i Sverige. Konserthus­et har varje år satt upp omkring tusen verk. Förra säsongen var kvinnornas andel 18 procent.

När Konserthus­chefen Stefan Forsberg i en intervju för HBL nyligen uppgav att de kvinnliga tonsättarn­as andel uppgick till knappt fyrtio procent berodde avvikelsen på ett annat räknesätt, alltså huruvida man räknade antal tonsättare eller antal verk.

Afrika vit fläck på kartan

Totalt spelade de svenska orkestrarn­a under granskning­sperioden över 12 500 verk med en speltid på knappt 5 000 timmar.

Över 95 procent av musiken härstammad­e varje år från Europa, både räknat i speltid och antal verk, med övriga världsdela­r marginellt represente­rade. Inte ett verk och inte en sekund härstammad­e från Afrika.

Hur ser Föreningen Svenska Tonsättare på den afrikanska musikens frånvaro? – Vi driver inte frågan att orkestrarn­a borde spela mer musik från öviga delar av världen, men när vi talar om den västerländ­ska konstmusik­traditione­n, vill vi förstås se en bred repertoar, en konstnärli­gt kvalitativ musikscen och gärna med experiment­ell musik från andra delar av världen. Det skulle berika vår scen här, säger Tibblin.

Vi ser en försiktigt positiv utveckling mot mer nutida musik på repertoare­n. Men ännu går utveckling­en ur vårt perspektiv lite för långsamt. När vi ser till jämställdh­eten ser vi tydligt att den beaktas i den nutida repertoare­n, men inte i den historiska. Martin Jonsson Tibblin ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare

 ?? FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN ?? Utveckling­en går åt rätt håll men för långsamt, säger svenska tonsättarf­öreningens ordförande Martin Jonsson Tibblin.
FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN Utveckling­en går åt rätt håll men för långsamt, säger svenska tonsättarf­öreningens ordförande Martin Jonsson Tibblin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland