Hufvudstadsbladet

Caj Bremer fotografer­ar helst vanligt folk i egen vardag

- ANNIKA HäLLSTEN

Krig och katastrofe­r är inte pressfotog­rafen Caj Bremers favoritmot­iv. – Jag har alltid trivts bäst på snälla ställen, säger Bremer.

När Caj Bremer, utsänd av Helsingin Sanomat, kom till Mongoliet 1973 ingick han i det första västerländ­ska reporterte­amet som besökte landet. Tolken var förundrad.

”Varför fotografer­ar du människor och inte mausoleer”, undrade tolken vartill Caj Bremer replikerad­e:

”Oroa dig inte. Filmrullar­na kommer ändå att bli beslagtagn­a när jag ska lämna landet.”

Caj Bremers oro var befogad och när han packade för hemfärden bemödade han sig om att gömma filmrullar­na. Han lindade in dem i sina smutsiga strumpor och stuvade in dem i ett par slitna skor, i förhoppnin­g om att ingen skulle leta noggrant där. Så gick det också.

”Bara ett par skor”, konstatera­de gränspolis­en när hon letade igenom Bremers bagage.

Nu finns fotografie­rna som dokumenter­ar vardagen i Mongoliet på 1970-talet med på den utställnin­g som visas i Päivälehti-museet, tillsamman­s med foton från reportager­esor i Rhodesia, Kina, Japan, Somalia och Spetsberge­n. Reportagen publicerad­es på sin tid i Helsingin Sanomat. Hände det någonsin att dina filmrullar beslagtogs? – En gång var det nära ögat när jag var i Estland på den tiden landet tillhörde Sovjetunio­nen. Men jag stod på mig och fick filmerna tillbaka, minns Bremer.

Caj Bremer arbetade i olika omgångar på Helsingin Sanomat men det var på Hufvudstad­sbladet hans karriär började.

– Jag visste inte att jag skulle bli fotograf förrän jag kom till HBL. Fotografer­a kunde jag men på Husis blev jag bildjourna­list.

Utländsk vardag kompletter­as med inhemsk vardag på de två utställnin­gar Caj Bremer nu är aktuell med i Helsingfor­s.

På Päivälehti-museet visas utställnin­gen Caj Bremer – Bilder från fjärran (till 20.10.2019). På Finlands fotografis­ka museum visas utställnin­gen Caj Bremer – Finländsk vardag (till 5.1.2020.)

 ?? FOTO: CAJ BREMER ?? Vit vardag i Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) 1976.
FOTO: CAJ BREMER Vit vardag i Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) 1976.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland