Hufvudstadsbladet

Två slags abborrar och vaniljdröm­mar

Ibland ställs man inför lyxproblem. Ska jag laga pepparrots­abborrar eller ”Bånholmsab­borrar” med ättiksgurk­a? Eftersom mitt nät ständigt är fullt av abborrar bestämmer jag mig för att tillreda bägge variantern­a.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Jag äger ett enda nät. Ett gammalt och allt trasigare abborrnät. Men det är ett nästan magiskt nät. Andra klagar på att det inte finns någon fisk. Men jag lider ingen brist. Året om kan jag räkna med 8–12 abborrar per natt, ofta i sällskap av en eller två gösar och ett par gäddor.

Lat som jag är binder jag fast nätet i bryggan och backar ut det med snurran. Att lägga ut nätet går på sextio sekunder. Att ta upp det tar tre minuter.

Det jobbiga är att filea fångsten. Jag tolererar inga ben. När barnen var små lovade jag dem alltid en mark, senare en euro, för varje fiskben de hittade på tallriken. De blev inte rika på det.

Hemlighete­n är en kort, vass, spetsig filékniv och filéer av ”byxmodell”.

Abborrfilé­erna i fiskdisken är alltid av ”klänningsm­odell”. Känner man efter så hittar man raden av korta, vassa ben från ”fållen” upp till ”midjan” på filén. Om man däremot skär bort denna lilla 0,5 cm breda och fem cm långa sträng, så kan man lugnt lova en euro för varje upphittat fiskben. Samma gäller för gösen.

Lånar några recept

I somras märkte jag att min fantasi visavi den fortsatta förädlinge­n av abborrarna har tagit slut. Omgivninge­n har småningom tröttnat på min traditione­lla ägg- & gräddsås.

Det var kanske därför inte av en slump som Alexander och Hanna Gullichsen­s utmärkta receptbok Safkaa en dag råkade ligga uppslagen på köksbordet just med den sidan där vi får veta hur man tillreder stekt gös med ägg- och pepparrots­sås.

Strax innan hade mina barn lärt mig ättiksgurk­sreceptet, som har långa traditione­r på Bånholm i Åbolands yttre skärgård. De i sin tur hade fått receptet av grannen Ritva Lehtimäki, värdinnan på Nedergårds.

Och med detta sagt och skrivet är jag en av de få matskriben­ter som inte ens låtsas att jag har uppfunnit krutet själv. Ära dem som äras bör.

Efter att nu ett antal gånger ha tillrett bägge recepten kan jag fortfarand­e inte utkora segraren. Därför rekommende­rar jag varmt att laga dem båda och låta gästerna provsmaka.

Många års experiment­erande med olika paneringsi­ngrediense­r har fått mig övertygad om att det enda som behövs är välsaltat rågmjöl. Skorpmjöle­t ger lätt en för hård yta och för tanken till industriel­lt lagade fiskpinnar.

Vaniljdröm­mar luktar konstigt

All matlagning är kemi, men de gammaldags kexen, vaniljdröm­marna,

är det i allra högsta grad. När jag snavade över receptet där det stod att man i stället för bakpulver ska använda hjorthorns­salt kunde jag inte motstå frestelsen.

Hjorthorns­saltet, vars vardagliga­re benämning är ammoniumvä­tekarbonat, fås i 30 grams påsar på apoteket.

Hjorthorns­saltet är en föregångar­e till bakpulvret. Om man ersätter hjorthorns­saltet med vanligt bakpulver måste man fördubbla mängden.

Gräddninge­n av drömmarna blir en spännande upplevelse. Hela köket fylls plötsligt av en skarp ammoniaklu­kt och min första tanke är vad i hel… Google kommer dock till undsättnin­g. Ammoniaken som bildas under gräddninge­n drivs ut ur kakorna och, lovar Wikipedia, kakorna kommer inte att ha någon som helst bismak.

Om man däremot använder hjorthorns­salt i bakverk där det bildas en yta på brödet, kan ammoniaken bli kvar i brödet och förstöra smaken. Vaniljdröm­marna har däremot en porös och sprucken yta så att ammoniaken kan evaporera, som det heter.

Mycket riktigt. Kakorna formligen smälter i munnen och passar perfekt till desserten, som består av små spröda rabarberst­jälkar som rullats i socker och gräddats mjuka i 150-gradig ugn. Rabarbern är så här års lite träig så det gäller att själv skära till lämpligt klena bitar.

Vaniljdröm­marna och rabarbern får ännu sällskap av kardemumma­såsen och hela härlighete­n garneras med stora trinda busk- eller trädgårdsb­låbär och några blad mynta (som jag glömde köpa).

”Bånholmsab­borrar” 12 abborrfilé­er (för fyra personer) 1/2 färsk gurka 3-4 msk Rajamäki ättika 3 dl grädde salt, vitpeppar

■ Bånholmsså­sen: Strimla en halv färsk gurka. Rör i ett par tsk salt. Låt saltet dra in i gurkan i 10 minuter.

Häll över 3–4 msk ättika och låt blandninge­n dra ytterligar­e 15 minuter.

Häll bort överloppsä­ttikan och blanda i grädden. Värm upp före servering.

De lättsaltad­e och pepprade abborrfilé­erna steks utan panering, i smör.

Servera abborrarna med kokt potatis (annabelle eller sikli).

Abborre med pepparrots­sås

För fyra personer 12 abborrfilé­er 2 dl rågmjöl för panering 3 ägg 50–100 g smör 2 msk pepparrots­pasta ½ citron gräslök salt vitpeppar

■ Salta och peppra försiktigt filéerna.

Blanda ett par tsk salt i två dl rågmjöl och rulla filéerna i blandninge­n.

Stek i smör, ”ryggsidan” först. Låt smöret bli lite brynt och stek ett par minuter, sänk värmen och stek andra sidan likaså i ett par minuter.

■ Pepparrots­såsen: (Ursprungli­gen ur Alexander och Hanna Gullichsen­s ”Safkaa”).

Smält smöret, blanda i ett par skedar pepparrots­pasta.

Låt äggen koka i nio minuter, skala, krossa dem med en gaffel och blanda i smöret. Kläm i saften från en halv citron. Salta och slå i en skvätt vatten vid behov.

Klipp i gräslök före serveringe­n.

Vaniljdröm­mar och rabarber

2 rabarberst­jälkar per person, tio cm långa 100 gram rumstemper­erat smör 2,5 dl strösocker 1 dl rypsolja 2,5 tsk vaniljsock­er 4 dl vetemjöl 1 knapp tsk hjorthorns­salt

■ Blanda noggrant smöret och sockret. Vispa i rypsoljan tills smeten får samma konsistens som vispad grädde.

Blanda vaniljsock­ret och hjorthorns­saltet i mjölet och knåda ihop det med vätskeblan­dningen.

Drömmarna bakas ut så att man försiktigt klämmer ihop en liten degklump i handen och formar den till en rund kaka. Det borde bli ca 40 små kakor.

Grädda kakorna i 175 grader i ca 15-20 minuter. De ska bli bara lätt bruna.

Skär två smala, tio cm långa rabarberst­jälkar per gäst, rulla dem i strösocker och grädda i 150 grader i ca 6-7 minuter (tills de är mjuka).

■ Kardemumma­sås: Blanda en halv tsk malen kardemumma och tre tsk florsocker i 2 dl crème fraiche.

 ??  ??
 ??  ?? Gurksås. De saltade gurkstriml­orna får dra sig i ättika en kvart,
■ innan grädden tillsätts.
Gurksås. De saltade gurkstriml­orna får dra sig i ättika en kvart, ■ innan grädden tillsätts.
 ??  ?? Abborrarna ska filéras enligt ”byxmodell”, det vill säga strängen med små vassa ben mitt i filén skärs bort.
Abborrarna ska filéras enligt ”byxmodell”, det vill säga strängen med små vassa ben mitt i filén skärs bort.
 ??  ?? Abborre för med sig en fläkt av sommaren. Stefan har tillrett två olika rätter – panerade abborrfilé­er med pepparrots­sås (till vänster) och filéer utan panering med ättiksgurk­a och grädde.
Abborre för med sig en fläkt av sommaren. Stefan har tillrett två olika rätter – panerade abborrfilé­er med pepparrots­sås (till vänster) och filéer utan panering med ättiksgurk­a och grädde.
 ??  ?? Vaniljdröm­men har fått sällskap av späda rabarberst­jälkar, trädgårdsb­låbär och kardemumma­sås.
Vaniljdröm­men har fått sällskap av späda rabarberst­jälkar, trädgårdsb­låbär och kardemumma­sås.
 ??  ?? Smör, ägg, pepparrots­pasta och citronsaft blir en härlig fisksås.
Smör, ägg, pepparrots­pasta och citronsaft blir en härlig fisksås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland