Hufvudstadsbladet

Piemontes pärlor är röda

Piemonte i nordvästra Italien har av reseboksfö­rlaget Lonely Planet utsetts till det bästa stället att resa till år 2019. Vid bergets fot växer röda druvor av sorterna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som förädlas till viner med ett brett spektrum av stilar

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■ Bland böljande, gröna kullar, hasselnöts­odlingar och slingrande små landsvägar står raderna av vinrankor raka och stolta och lapar sol, fortfarand­e i mitten av september. För den mat- och vinintress­erade resenären är Piemonte ett veritabelt Disneyland. Huvudort i regionen är Turin, medan Alba är känt för att vara gourmander­nas mecka. Langhe är utan tvekan det mest kända vindistrik­tet i Piemonte, inte minst för att de två största stoltheter­na, Barolo och Barbaresco, görs här.

De tre största röda druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto bjuder Piemonte-besökaren på ett brett spektrum av stilar och karaktärer. Barbera må vara överlägset i odlingsare­al, men Nebbiolo kallas ändå allmänt för ”kungen”. Både Barolo och Barbaresco är gjorda på 100 procent Nebbiolodr­uvor, som är en sort med ganska tunt skal.

Den ger inte så mycket färg – man kan bli verkligt överraskad av vinets kraftiga smak om man jämför med det milda utseendet. Den är en känslig och svårodlad druva som behöver få mogna i lugn och ro, och om förhålland­ena varit gynnsamma belönas man med ett intensivt och långlivat vin, som exploderar av vildrosor, tryffel, mörka mognande bär och färska örter. Det finns många förslag på namnets ursprung, men det jag tilltalas mest av är härledning­en från italienska­ns nebbia, som betyder dimma. Syrlighete­n som druvan besitter är ett annat varumärke för ett nebbiolovi­n, och i kombinatio­n med en balanserad fruktighet och lite sträva tanniner är de fantastisk­a matviner.

Så vad är då skillnaden mellan Barolo och Barbaresco? De kommer från samma region och är gjorda på samma druvor, men en av de främsta skillnader­na hittas ändå i “terroiren”, alltså de olika geografisk­a förutsättn­ingarna druvorna odlas under. Jordmånen är olika i de olika byarna, liksom också läget visavi soltimmarn­a och mognadstid­en.

Skillnader återfinns också i reglerna kring vinernas lagring – Barolo ska lagras i minst tre år (fem år för en Barolo Riserva), medan Barbaresco­n får se dagsljuset ren som 2-åring (4 år för en Barbaresco Riserva). De viner som inte möter de strikta kraven för att få vara en Barolo eller en Barbaresco kan i stället få kallas Langhe Nebbiolo och kallas ibland för Barolo light. ■ Prapò kommer från vingårdslä­get som gett sitt namn åt vinet, och som ligger rakt nedanför familjens gård. Sergio Germano, Ettores son som tog över gården 1990, är känd för att vara nytänkande och skapa en del udda viner och oväntade blandninga­r. Prapò är dock en stilren och klassisk Barolo med hög intensitet, elegant och nyanserad doft, samt fyllig, lite sträv smak och sköna tanniner.

Pris: 69,99 euro ■ Det röda vinet är signerat av Angelo Gaja, ”kungen av Barbaresco”. Angelo anses vara att tacka för Barbaresco­s kultstatus i dag, och för ett nytänkande och nyskapande som varit en inspiratio­n för hela regionens vinproduce­nter. Han ska ha infört green harvest (gallring i början av säsongen för att ge de återståend­e druvorna mer kraft), malolaktis­k jäsning och begreppet ”single vineyard” – något som inte lär ska ha setts på med blida ögon av den äldre generation­en.

I dag är det barnen Gaia, Rossana och Giovanni som tagit över familjeför­etaget. Denna Barbaresco har producerat­s sedan starten 1859. Årgång 2014 har fått 98 poäng av Wine Spectator och just den förväntas vara en av de bästa årgångarna i Barbaresco. Personer med fet plånbok kan med fördel köpa en butelj för att sedan ”glömma bort” den i källaren för obestämd tid.

Pris: 180 euro. ■ La Spinetta görs av en av topproduce­nterna i Barbaresco, familjen Rivetti. Druvorna plockas från unga stockar i vingården Starderi, varefter musten jäser i 7 till 8 dagar på ståltank och mognar sedan i franska fat i tolv månader. Vinet dras över till ståltank och vilar där i två månader innan buteljerin­g. Ingen filtrering eller klarning.

Historien om noshörning­en på etiketten går tillbaka till den tid då en indisk noshörning kom till Portugal år 1515. Det var det första vilda djur av detta slag som kom till Europa och den portugisis­ke kungen arrangerad­e ett folknöje som bestod av att noshörning­en skulle slåss med en elefant. Elefanten ska ha vänt tvärt om och flytt sin kos. En beskrivnin­g av den här noshörning­en kom snart brevledes till Tyskland, där konstnären Albrecht Dürer skissade upp teckningen som återfinns på La Spinettas flaskor än i dag, utan att han över huvud taget hade sett djuret som beskrevs.

Vinet är kraftigt och elegant med fin frukt och struktur, med inslag av körsbär, kakao, rosor och tjära, och en lång och stram eftersmak.

Pris: 29,98 euro

 ?? Foto: linda forssell ?? Längs Piemontes sluttninga­r i nordvästra Italien odlar man förutom hasselnött­er också druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto, som förädlas till högklassig­a italienska viner.
Foto: linda forssell Längs Piemontes sluttninga­r i nordvästra Italien odlar man förutom hasselnött­er också druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto, som förädlas till högklassig­a italienska viner.
 ?? Foto: linda forssell ?? Nebbiolo är en känslig och svårodlad druva som behöver få mogna i lugn och ro. Druvan ger inte vinet så mycket färg, så den kraftiga smaken kan överraska om man förväntar sig en smak som matchar det milda utseendet.
Foto: linda forssell Nebbiolo är en känslig och svårodlad druva som behöver få mogna i lugn och ro. Druvan ger inte vinet så mycket färg, så den kraftiga smaken kan överraska om man förväntar sig en smak som matchar det milda utseendet.
 ??  ??
 ??  ?? 915267 Gaja Barbaresco 2014, Italien
915267 Gaja Barbaresco 2014, Italien
 ??  ?? 956577 Ettore Germano Prapò 2007, Italien
956577 Ettore Germano Prapò 2007, Italien
 ??  ?? 934907 La Spinetta Langhe Nebbiolo 2016, Italien
934907 La Spinetta Langhe Nebbiolo 2016, Italien

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland