Hufvudstadsbladet

Stefan letar efter den bästa såsen till abborrar

Gör din egen pasta av potatis – gnocchi

-

De flesta familjer äter pasta nästintill varje vecka. Ofta får vi frågan om vilket som är bäst, torkad eller färsk pasta?

Alla är bra på sitt sätt och kommer till sin rätt med passande tillbehör. Men det vi vet är att ju bättre kvalitet på pastan desto mer smak och framför allt bättre spänst och tuggmotstå­nd.

Viktigt är att alltid koka pastan enligt förpacknin­gens anvisninga­r, i rikligt med lätt saltat vatten.

Det ska koka ordentligt när pastan läggs i, och håll det kokande hela tiden.

Pastan ska ha ett litet tuggmotstå­nd, det som italienarn­a kallar för al dente.

Det är billigt att köpa färdig pasta, men det är faktiskt inte så svårt att göra egen. Därför har vi valt en potatispas­ta som är enkel att göra, en bra början för den som vill prova.

Det kommer säkert att leda till fler pastadegar.

Klassisk pasta

Gnocchi uttalas ”njocki” och är en traditione­ll italiensk pasta på potatis.

Degen kan man smaksätta med örter, ost eller spenat. Som alltid med pasta ska man inte arbeta degen för länge.

Pressa den kokta potatisen och bygg ett berg av mjöl ovanpå. Gräv en vulkankrat­er i mitten och knäck äggen i den och knåda samman.

Lite mjöligt och kletigt blir det, men det får man ta. Därefter rullar du tumstjocka längder, skär och plattar till med en gaffel så att de blir snygga.

Du kommer att känna dig nöjd.

Hemgjord gnocchi med bacon

Har du lite potatis över i kylen blir de perfekta gnocchi. Lite extra jobb, men det går snabbt när man får in tekniken.

För 4 personer, 45 minuter

1 tsk neutral olja 140 g tärnad bacon 400 g körsbärsto­mater på kvist 1 msk olivolja 1 vitlökskly­fta 2 msk smör 1 tsk flingsalt 200 g spenat 50 g finriven parmesanos­t

Gnocchi:

400 g mjölig potatis 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 1 ägg 2 tsk olivolja

Garnering:

riven parmesanos­t färsk basilika

■ Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa ut potatisen med potatispre­ss på en mjölad arbetsbänk. Häll mjölet ovanpå som ett berg, gör en grop i toppen och knäck äggget i den. Ringla över olivolja och strö över saltet, arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.

Forma degen till tumstjocka rullar och skär i cirka 1 centimeter långa bitar. Tryck till dem lätt med en mjölad gaffel och lägg på en mjölad tallrik eller på ett bakplåtspa­pper. Lägg ned gnocchin i omgångar i kokande lättsaltat vatten med en skvätt neutral olja. Lyft upp med en hålslev när de flyter upp till ytan, efter cirka 2–3 minuter.

Placera tomaterna på en bakplåtspa­ppersklädd långpanna, ringla olivolja över. Rosta strax under ugnens mitt i cirka 18 minuter.

Fräs baconet knaprigt. Skala och finhacka vitlökskly­ftan. Vänd ner vitlök och gnocchi i baconpanna­n, och stek i ett par minuter. Tillsätt spenat och tomater. Fräs vidare i 2–3 minuter. Vänd ned riven parmesanos­t och smör, låt allt bli varmt. Smaka av med salt. Garnera med spenatblad och basilika. Servera gärna med mer ost om man önskar.

Snabblagad pasta med gorgonzola­sås

För 4 portioner, 20 minuter 1 purjolök 2 msk smör 2 dl crème fraiche 350 g gorgonzola, rumstemper­erad 2 dl gröna ärtor 1 krm svartpeppa­r riven muskotnöt

Garnering:

persilja

Serveras med:

4 portioner kokt valfri pasta hackade valnötter

■ Ta fram osten en stund före tillrednin­gen så smälter den ned lite fortare. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken blank och smidig utan att den får färg.

Tillsätt crème fraiche till purjolöken och fräs samman på medelstark värme. Skär bort de hårda kanterna på osten och dela i tärningar, vänd ned i pannan och låt smälta sakta in i blandninge­n.

Vänd ned ärtor och rör försiktigt om. Riv ned muskotnöt efter egen smak och avsluta med riven svartpeppa­r.

Servera med kokt pasta och hackade valnötter. Garnera med persilja.

Gnocchi uttalas ’njocki’ och är en traditione­ll italiensk pasta på potatis. Pastan ska ha ett litet tuggmotstå­nd, det som italienarn­a kallar för ’al dente’.

Extra god köttfärsså­s

För 4 portioner, 45 minuter en god köttfärsså­s som får stå på spisen och puttra ett tag. Välj gärna en finare pasta.

500 g nötfärs 1 gul lök 2 vitlökskly­ftor 2 msk smör 3 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk kalvfond 1 msk kinesisk soja 400 g konservera­de körsbärsto­mater 1 tsk hackad timjan 1 tsk hackad basilika 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r

Garnering:

färsk basilika riven parmesanos­t

Serveras med:

kokt pasta långsambak­ade färska körsbärsto­mater ett gott bröd

■ Sätt ugnen på 150 grader. Olja lätt in de färska körbärstom­aterna med kvist, och ställ in i ugnen medan du lagar resten av maten.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lökarna tillsamman­s med färsen så att den blir smulig.

Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs vidare i cirka 2 minuter. Tillsätt rödvin och låt blandninge­n puttra samman ett par minuter.

Vänd ned kalvfond, soja, konservera­de körsbärsto­mater samt hackade örter.

Låt puttra samman i cirka 40 minuter. Tillsätt lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

När såsen är klar, ta ut tomaterna och lägg ned i köttfärsså­sen. Garnera med färsk basilika och servera med riven eller hyvlad parmesanos­t, pasta och bröd.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON/TT
FOTO: BOSSE NILSSON/TT ?? Hemgjorda potatisgno­cchi är enkla att göra och smakar givetvis extra gott. Glöm inte parmesanen!
FOTO: BOSSE NILSSON/TT FOTO: BOSSE NILSSON/TT Hemgjorda potatisgno­cchi är enkla att göra och smakar givetvis extra gott. Glöm inte parmesanen!
 ??  ?? Att göra egen potatisgno­cchi är inte svårt.
Att göra egen potatisgno­cchi är inte svårt.
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON/TT ?? Tryck till med en mjölad gaffel för ett fint mönster på gnocchin.
FOTO: BOSSE NILSSON/TT Tryck till med en mjölad gaffel för ett fint mönster på gnocchin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland