Hufvudstadsbladet

Samtal kan få Trump på fall

En utskrift av samtalet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj bekräftar att USA:s president bad sin ukrainske kollega att utreda Joe Bidens son.

- KRISTIN GROTH/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Vita huset har publicerat en utskrift som bekräftar att USA:s president Donald Trump ber sin ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj att utreda sonen till Trumps politiska motståndar­e Joe Biden. Agerandet har fått Demokrater­na att sätta igång en utredning om riksrätt mot Trump.

– Presidente­n måste ställas till svars. Ingen står över lagen, sade representa­nthusets talman Nancy Pelosi i ett tv-sänt tal sent på tisdag kväll, finsk tid.

– Trumps handlingar har avslöjat skamliga fakta om presidente­ns brott mot ämbetseden, förräderi mot rikets säkerhet och förräderi mot okränkbarh­eten av våra val. Representa­nthuset går nu vidare med en officiell utredning om riksrätt, sade Pelosi.

Donald Trump påstås ha krävt en korruption­sutredning av sin politiske motståndar­e Joe Bidens son Hunter Biden i utbyte mot militärt stöd till Ukraina. Kravet ska ha framställt­s under ett telefonsam­tal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli.

I går publicerad­e Vita huset en utskrift där Trump ber Volodymyr Zelenskyj att titta närmare på rykten om huruvida den tidigare vicepresid­enten och numera presidentk­andidaten Joe Biden har stoppat ett åtal mot sin son.

”Det pratas mycket om Bidens son, att Biden stoppade åtalet och många människor vill ta reda på det, så det vore toppen om du kunde göra något tillsamman­s med justitiemi­nistern. Biden gick runt och skröt om att han stoppade åtalet, så om du kan titta närmare på det ... Det låter fruktansvä­rt i mina öron”, säger Trump enligt utskriften.

Utredning om riksrättsf­örfarande

Offentligg­örandet följer på Demokrater­nas beslut att inleda en utredning om att ställa Trump inför riksrätt.

Nancy Pelosi har tidigare satt sig emot ett riksrättsf­örfarande mot presidente­n.

– Om han fortsätter att tumma på lagen ger Donald Trump, i min mening, kongressen inget annat val.

Kongressen vill även ta del av visselblås­arrapporte­n som gjort att blickarna riktas mot samtalet. Den kommer att offentligg­öras, enligt en källa i Vita huset.

Trump om utredning: Häxjakt

Trump säger i en kommentar till utskriften att han ”inte utövat någon press överhuvudt­aget” mot Ukraina i samband med telefonsam­talet, och att beslutet om att inleda en utredning är ”skamligt”.

– Det är den enskilt största häxjakten i amerikansk historia, säger Trump.

Republikan­er stöder riksrätt

Joe Biden har fått ökat stöd med anledning av skandalen, enligt en opinionsun­dersökning från Reuters/ Ipsos, som släpptes på tisdagen.

Två av de tre republikan­er som har meddelat att de utmanar Trump om att bli partiets presidentk­andidat i valet nästa år säger att de står bakom Demokrater­nas riksrättsu­tredning.

– Presidente­ns Ukrainakup­p är någon slags kombinatio­n av förräderi, mutor och andra allvarliga brott. Det enda som är helt klart är att det är skäl för avsked, säger den tidigare Massachuse­ttsguvernö­ren Bill Weld.

Den tidigare kongressle­damoten Joe Walsh säger under en debatt att Trump är olämplig.

– USA:s president förtjänar att ställas inför riksrätt mycket snart, säger han.

Trump har avfärdat sina utmanare i partiet som skämt och säger att de gör sig till åtlöje.

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER/AP PHOTO-TT ?? Demonstran­ter slöt upp utanför Vita huset på tisdagen för att stödja Demokrater­nas utredning om riksrätt för Donald Trump.
FOTO: CAROLYN KASTER/AP PHOTO-TT Demonstran­ter slöt upp utanför Vita huset på tisdagen för att stödja Demokrater­nas utredning om riksrätt för Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland