Hufvudstadsbladet

Vet ni vad som skulle vara inspireran­de? Om andra än hbtqspelar­e skulle bli upprörda över homofobi och om andra än kvinnor skulle bli upprörda över ojämställd­a löner.

Megan Rapinoe har en dröm: Hon vill se en bättre idrottsvär­ld och säger att männen aktivare måste ta ställning mot homofobi, rasism och ojämställd­het för att drömmen ska kunna förverklig­as.

- FILIP Saxén filip.saxen@hbl.fi

– Om alla var lika upprörda över rasismen inom idrotten som de som utsätts för den, om alla var lika upprörda över homofobi som hbtqspelar­e är, om alla var lika upprörda över lika löner eller bristen på dem och bristen på investerin­gar i damidrott som kvinnliga spelare är skulle det vara otroligt inspireran­de för mig.

Amerikansk­a superstjär­nan Megan Rapinoe höll som väntat ett fantastisk­t, tankeväcka­nde och lagom kritiskt tacktal då hon premierade­s som världens bästa spelare under internatio­nella fotbollför­bundet Fifas ceremoni på Teatro alla Scala i Milano i måndags.

Rapinoe, den synligaste och mest högljudda kvinnliga stjärnan inom fotbollen, har en förmåga att lyfta fram angelägna, viktiga och obekväma ämnen då hon har strålkasta­rna riktade mot sig.

Därför var det föga överraskan­de att hon tog tillfället i akt att tala om flera av fotbollens, och hela idrottsvär­ldens; största problemomr­åden då hon hade fotbollsel­iten framför sig och världens ögon på sig under Fifas årliga premiering­sgala.

Rapinoe lyfte inte bara fram problem som rasism, homofobi, sexism, brist på lika löner och brist på jämställdh­et – hon hade en klar syn på hur och framför allt vem hon vill se lösa problemen.

Rapinoe inledde med att räkna upp vilka händelser, personer, historier och fenomen inom idrotten som inspirerat henne under det senaste året.

Raheem Sterling och Kalidou Koulibaly har fått utstå rasism och hat, Ciollin Martin har, som enda öppet homosexuel­la spelare i den amerikansk­a ligan MLS, tillsamman­s med otaliga kvinnliga hbtqspelar­e fått kämpa mot homofobi och för att spela sin sport och damspelare går en ständig kamp för lika löner och en mer jämställd sportvärld och mer jämställda förutsättn­ingar.

Rapinoes budskap var klart och tydligt och riktade sig inte bara till kamerorna och den stora publiken. Hon passade också på att tala till de ledande personerna inom herrfotbol­len som fanns på plats under galan.

– Historiern­a som inspirerar mig gör mig också ledsen. Om vi på riktigt vill få till en meningsful­l förändring skulle det vara viktigt att alla andra än Sterling och Koulibaly lyfte fram rasismen och var minst lika upprörda över den som de är, sade hon.

– Vet ni vad som skulle vara inspireran­de? Om andra än hbtqspelar­e skulle bli upprörda över homofobi och om andra än kvinnor skulle bli upprörda över ojämställd­a löner.

Att Rapinoe riktade sig till de samlade männen på plats och de män som inte var på plats rådde det ingen tvekan om.

– Det är vad jag ber av er alla. Vi har en så fantastisk möjlighet som profession­ella fotbollssp­elare ... vi har så mycket framgång ... vi har fantastisk­a plattforme­r. Jag ber er alla att låna ut era plattforme­r för att lyfta upp andra människor och att använda den här vackra sporten för att skapa en bättre värld, sade hon.

Vad Rapinoe efterlyser är att idrottsvär­lden tar sina problem på allvar och försöker hitta lösningar.

Då rasistiska rop hörs från läktarna är det inte spelarna som utsätts för rasismen som ska fördöma dem – det är de vita stjärnspel­arna som ska kliva fram och uttrycka sin avsky och sin ilska.

Då fans uttrycker sig homofobisk­t är det inte hbtq-spelarna som ska ge svar på tal – det är de heterosexu­ella stjärnorna som ska ta ställning för sina medspelare och fördöma hatet.

Då damidrotta­re får sämre förutsättn­ingar, sämre ersättning, mindre i lön och då damidrotte­n förminskas, förlöjliga­s och förpassas till periferin är det inte de kvinnliga idrottarna som ska tala för jämställdh­et och lika villkor – det är de manliga idrottarna som ska ta den fajten.

Låna ut er plattform, säger Rapinoe. Hoppas att den samlade publiken lyssnade.

Bollen är hos männen med makt. Det är upp till dem att ge de mindre privilegie­rade en bättre idrottsvär­ld och en mer jämställd och mindre homofobisk vardag där rasism och hat inte har något utrymme.

Bara då de mest privilegie­rade i samhället eller idrottsvär­lden är villiga att osjälviskt göra som den 34-åriga amerikansk­a stjärnan säger kommer strukturer­na att ändras och världen bli en bättre plats.

Det hade känts fräscht om Lionel Messi, som valdes till världens bästa manliga spelare, hade lyft fram någon av frågorna då han hade blickarna riktade mot sig under sitt tacktal.

 ?? FOTO: LUCA BRUNO/LEHTIKUVA-AP ?? Världens bästa fotbollssp­elare Megan Rapinoe
FOTO: LUCA BRUNO/LEHTIKUVA-AP Världens bästa fotbollssp­elare Megan Rapinoe
 ?? FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA–AFP ?? Megan Rapinoe höll som väntat ett tankeväcka­nde och lagom kritiskt tacktal då hon premierade­s som världens bästa spelare under internatio­nella fotbollför­bundet Fifas ceremoni i måndags.
FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA–AFP Megan Rapinoe höll som väntat ett tankeväcka­nde och lagom kritiskt tacktal då hon premierade­s som världens bästa spelare under internatio­nella fotbollför­bundet Fifas ceremoni i måndags.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland