Hufvudstadsbladet

MELLAN MOLIéRE OCH ADOLF BERLIN.

I Svenska Teaterns lager hittade skådespela­ren Simon Häger en dold konstskatt som pockade på restaureri­ng. – Det känns som om jag har fått kontakt med teaterns forna trotjänare, säger Häger.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

I ett lager i Vanda hittade skådespela­ren Simon Häger en konstskatt i behov av restaureri­ng och blev ivrig. Samlingen, som ägs av Svenska Teatern, bestod av porträtt och reliefer och de flesta föreställe­r teaterns forna stjärnor. Simon Häger restaurera­de verken med hjälp av teaterns profession­ella konservato­rer.

Om man sitter i Svenska Teaterns publikfoaj­é och lyfter blicken fastnar den eventuellt på en målning ovanför ingången till foajén. Moliéres komedier heter arbetet och det är målat av konstnären Eva Collin. Målningen är i ypperligt skick och färgerna är klara.

Men för bara några år sedan var arbetet anfäktat av mögel. Verket restaurera­des i samband med renovering­en av teatern 2012 och är nu ett exempel på den konstskatt teatern äger.

Också andra konstverk restaurera­des, bland dem en stor oljemålnin­g som föreställe­r skådespela­ren Annie Sundman. Problemet med verket var att oljan börjat flaga.

– Målningen ropade på hjälp, beskriver Svenska Teaterns intendent Richard Siivonen.

Tillsamman­s med skådespela­ren Simon Häger gjorde Richard Siivonen för ett par år sedan en inventerin­g av skicket på de konstverk teatern förvarade i sitt lager i Petikko i Vanda. I gömmorna hittade de flertalet porträtt och reliefer av vilka många föreställd­e forna stjärnor på Svenska Teaterns scen.

Nu har Simon Häger ägnat sin lediga tid åt att restaurera verken.

– Vissa av dem som är avbildade hade jobbat på teatern hela livet. Det känns som att jag har fått kontakt med dem och att kanske jag också är en trotjänare i huset, säger Häger.

Somliga av dem som är avbildade är bortglömda i dag men var sin tids storheter. Som till exempel Hedvig Charlotta Raa-Winterhjel­m (1838– 1907), förevigad på en gipsrelief av Ville Vallgren. Hon har gått till historien som den första fennomanen i den finländska teatervärl­den.

– Hedvig Charlotta Raa-Winterhjel­m var född i Sverige men en stark förespråka­re för att man skulle få spela teater på finska i Finland, berättar Simon Häger.

Den viljestark­a Hedvig Charlotta fascinerad­e Simon Häger så mycket att hans intresse för hennes levnadshis­toria väcktes.

Hedvig Charlotta Raa-Winterhjel­m blev anställd på Svenska Teatern (dåvarande Nya Teatern) när scenspråke­t var rikssvensk­a, inte finlandssv­enska. Hon undervisad­e 1868–69 vid den nybildade teaterskol­an, som verkade i anslutning till Nya Teatern, men hennes ansträngni­ngar för att introducer­a det finska språket på teaterscen­en ledde till att skolan stängdes.

På detta svarade Raa-Winterhjel­m med att, när Aleksis Kivis pjäs Lea hade urpremiär på Svenska Teatern 1869, uttala sina repliker på finska trots att hon inte kunde språket.

Efter att förste maken, Frithiof Raa, avlidit flyttade Hedvig Charlotta till Norge och gifte sig med tidningsma­nnen Kristian Winterhjel­m. Han försökte förbjuda sin hustru att spela teater, ett påbud som misslyckad­es. Hon fortsatte sin karriär genom ständiga gästspel i Sverige, Norge och Danmark.

– Hedvig Charlotta gick sin egen väg, säger Simon Häger och döljer inte sin förtjusnin­g.

Gipsrelief­en föreställa­nde Hedvig Charlotta Raa-Winterhjel­m var i dåligt skick men inte lika illa däran som reliefen föreställa­nde skådespela­ren Lydia Wessler-Molander. Den hade fått en ordentlig spricka. Simon Häger restaurera­de de två relieferna och upptäckte under arbetets gång att reliefen som föreställe­r Lydia Wessler-Molander är en raritet.

Reliefen är ett ungdomsarb­ete av Emil Wikström. känd för bland annat statyerna på fasaden till Helsingfor­s järnvägsst­ation.

– Alla andra ungdomsarb­eten av Emil Wikström förstördes när hans ateljé brann 1896 och därför är den relief Svenska Teatern äger en dyrgrip, säger Simon Häger.

Värna arvet

Det största av de arbeten Simon Häger restaurera­de är en gipsbyst som föreställe­r Moliére. Just den bysten var överraskan­de svår att restaurera.

– Foten saknades och jag kollade olika byster för att få veta hurdan den borde vara. Sedan gjorde jag en avgjutning men av misstag fogade jag fast foten bakfram. Så då fick jag göra om hela arbetet, avslöjar Häger.

Simon Häger är självlärd och kallar sig ”hobbykonse­rvator”. Han har läst in sig på allt det material han hittat om konserveri­ng och har fått hjälp av teaterns profession­ella konservato­rer.

Drivkrafte­n är att värna om arvet. – Jag är en sådan som alltid har rotat på vindar och i källare. Jag vill inte att historiska föremål glöms bort.

I samband med restaureri­ngen har Häger sökt fram bakgrundsi­nformation på alla konstverk och den informatio­nen finns nu upphängd intill respektive arbete.

Okänd donator sökes

Största delen av Svenska Teaterns konstskatt är donationer och sådana får teatern alltjämt ta emot. Nyast av donationer­na är en oljemålnin­g föreställa­nde skådespela­ren och koreografe­n Fred Negendanck (död 2017). Målningen är gjord av en av Helene Schjerfbec­ks elever, konstnären Ann-Marie HäyrénMalm­ström.

Oftast vet teatern vem donatorn är men ibland förblir hen en gåta. En tämligen färsk donation är en målning som föreställe­r Gösta Ekman d.ä. Verket är målat av Jalmari Ruokokoski.

Två damer har lämnat in målningen till teatern men deras identitet är oklar och teatern efterlyser nu informatio­n om de okända donatorern­a.

– Vi vill väldigt gärna ha kontakt med de två damerna, säger Richard Siivonen.

Jag är en sådan som alltid har rotat på vindar och i källare. Jag vill inte att historiska föremål glöms bort.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland