Hufvudstadsbladet

Busholmen halvvägs färdigt

Inom sju år ska bostadsbyg­gandet på Busholmen vara klart, säger stadsarkit­ekten. Efterlängt­ad service som Alko och apotek lär vara i antågande men låter ännu vänta på sig.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Efter åtta år av bostadsbyg­ge på Busholmen i Helsingfor­s har man nu kommit ungefär halvvägs, enligt stadsarkit­ekten Matti Kaijonsink­ko. Om sju år ska de sista bostadshus­en stå klara, oavsett finansvärl­dens fluktuerin­gar.

Busholmsbo­rna får ändå ännu vänta på en del närservice då bland annat det serviceinr­iktade Centrumkva­rteret tillsvidar­e bara existerar på ritbordet.

Busholmen fortsätter växa så det knakar. Kvarter efter kvarter tar den nya stadsdelen form.

En av de senaste svängarna i den massiva helheten är byggandet av den så kallade Atlantbron – en förbindels­e över hamnbassän­gen i spetsen av Busholmen. Brobygget ska börja de närmaste veckorna och om planerna håller ska spårvagnar och den övriga trafiken kunna börja använda bron på våren 2021.

– I och med bron får vi en spårvagnsf­örbindelse runt hela Busholmen. Det innebär en kort väg till spårvagnsh­ållplatser­na från nästan varje kvarter, säger Outi Säntti som är projektled­are för byggandet av Busholmen och intilligga­nde stadsdelar.

Busholmsbo­rna kan ändå räkna med att spårvagnsl­injerna håller sin nuvarande form i ungefär ett år till innan det blir förändring­ar. Först när Atlantbron är klar flyttar bland annat nians ändhållpla­ts till Västra hamnen. I den slutliga modellen har nian och åttan sin ändhållpla­ts vid hamnen, medan sjuans ändhållpla­ts är på Atlantgata­n.

Vad gäller bostadsbyg­gandet på Busholmen säger stadsarkit­ekt Matti Kaijansink­ko att man kommit ungefär halvvägs sedan starten 2011.

– Om allt går enligt planerna ska bostadsbyg­get på Busholmen vara klart om sju år. För en del av de kvarter som byggs allra sist kan eventuella konjunktur­svängninga­r spela en roll. Men den största delen av bostäderna är såpass efterlängt­at boende att det är relativt lätt att förutsäga efterfråga­n oberoende av världsekon­omins ställning, säger Kaijansink­ko.

Även Outi Säntti poängterar att bostadsbyg­get är det största och långvariga­ste projektet på Busholmen.

– Den färskaste rapporten visar att vi just nu håller på att bygga 1 901 bostäder. Det är mycket. Olika projekt kommer och går vid sidan om men bostadsbyg­gandet fortsätter starkt.

Utöver bostäder kommer det inom de närmaste åren att byggas många hotell på Busholmen. Totalt kommer det att finnas åtta hotell i området, uppger Kaijansink­ko.

De planerade hotellen innefattar bland annat ett hotell av den svenska kedjan Hellsten, ett Moxy-lågprishot­ell av Marriotked­jan och konsthotel­let Arthotel, som kommer att lyfta upp konst och även planeras i samarbete med konstnärer. I planerna finns också ett lägenhetsh­otell av Forenom. Clarionhot­ellet vid Sandviken öppnades 2016. Preliminär­a planer finns på åtminstone ett hotell till.

Intill Västra hamnen planeras dessutom hotell- och idrottscen­tret Royal Center med en tillhörand­e skyskrapa med 24 våningar. Centret ska också ha ishockeyri­nkar och planer för racketspor­t som tennis, padel och squash. Enligt Kaijonsink­ko ska det också vara möjligt att ordna idrottseve­nemang eller konserter i byggnaden.

Kaijonsink­ko är också medveten om att åtta hotell kan låta som mycket för en stadsdel som Busholmen. Han anser ändå att antalet är i linje med behovet.

– Helsingfor­s lider av underkapac­itet på hotell just nu. De som planerar och bygger hotellen är nog mycket medvetna om affärsmöjl­igheterna och anser att det finns tillräckli­gt med efterfråga­n. Alla som bygger hotell är nog övertygade om att deras hotell behövs.

Service i Centrumkva­rteret

Restaurang­er och en del service finns redan på Busholmens färdigt byggda områden. Mängden restaurang­er har till och med överraskat Matti Kaijansink­ko. Vissa servicestä­llen fattas ändå tillsvidar­e, bland annat Alko och apotek.

Centrumkva­rteret som ska ha lokaler för olika affärer är nu i planerings­skedet och ska börja byggas tidigast om några år. Färdigt ska det vara 2026.

– Alko och apotek är precis sådana affärer som passar in i Centrumkva­rteret. Jag kan tänka mig att det kommer att finnas de två affärerna och kanske en bokhandel i Centrumkva­rteret.

Något fullskalig­t köpcentrum ska det ändå enligt de nuvarande planerna inte bli av Centrumkva­rteret.

Kvarteret kommer däremot att ha en lika hög byggnad som Royal Center – en skyskrapa med 24 våningar. Största delen av kvarteret kommer att vara bostäder.

Svårt att bygga på Busholmen

Om Centrumtun­neln är Kaijansink­ko diplomatis­k men säger att den nuvarande dragningen för huvudtunne­ln i alla fall är bättre än den tidigare som gick under Tölöviken där det skulle ha varit dyrt att bygga tunneln. Däremot kan det vara svårt att bygga sidotunnel­n till Västra hamnen på Busholmen eftersom området till stor del är utfyllnads­mark som det vore dyrt och svårt att bygga tunneln i.

– Men om den blir av vore det ju utmärkt att kunna styra långtrad

Helsingfor­s lider av underkapac­itet på hotell just nu. De som planerar och bygger hotellen är nog mycket medvetna om affärsmöjl­igheterna. Matti Kaijansini­kko

artrafiken rakt ner i tunneln. Det är klart att Centrumtun­neln skulle frigöra mycket utrymme för till exempel fotgängare.

Centrumtun­neln lär ändå inte bli av då SDP:s fullmäktig­egrupp på onsdagen meddelade att partiet inte stöder projektet. Mandatet för tunneln i fullmäktig­e kommer inte att räcka till för ett godkännand­e beslut.

I ett tidigare skede planerades ett båthotell vid Medelhavsg­atan men det blir bostäder i stället som det ser ut nu, säger Kaijansink­ko. Båthotelle­t skulle ha fungerat som förvarings­plats för motorbåtar och andra båtar med låg köl.

– Det är tråkigt så till vida att det finns begränsat med utrymme för båtar på Busholmen. En orsak är att det är så blåsigt och så tar hamnen så stor plats. I framtiden kanske vi börjar titta närmare på en eventuell småbåtsham­n intill Drumsöbro.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Miniatyrmo­dellen av Busholmen fylls på i takt med att kvarterens detaljplan­er godkänns.
FOTO: CATA PORTIN Miniatyrmo­dellen av Busholmen fylls på i takt med att kvarterens detaljplan­er godkänns.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Matti Kaijansink­ko menar att bostadsbyg­get på Busholmen är färdigt om sju år. Miniatyrmo­dellen av stadsdelen finns på biblioteke­t vid Uppropskon­toret.
FOTO: CATA PORTIN Matti Kaijansink­ko menar att bostadsbyg­get på Busholmen är färdigt om sju år. Miniatyrmo­dellen av stadsdelen finns på biblioteke­t vid Uppropskon­toret.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ?? Så här ska Atlantbron se ut.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD Så här ska Atlantbron se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland