Hufvudstadsbladet

Jakten på de försvunna höjderna

Världsreko­rddamen Wilma Murtos form är ett mysterium då VM kör i gång i Doha. – Jag tror det finns en chans att lyckas.

- MARCUS LINDQVIST

Finskt rekord. Det är ungefär vad som krävs för att ta sig vidare från dagens kval i VM i Doha.

– Nivån är stenhård. Jag tror man måste klara kvalgränse­n, säger Murto.

Kvalgränse­n är 460 cm – samma som Wilma Murtos och Minna Nikkanens finska rekord utomhus. Minst tolv idrottare går till final, ifall tillräckli­gt många mot förmodan inte klarar 460 cm.

Besvikelse­r

Murto tjuvstarta­de utomhussäs­ongen med ett kanonresul­tat i Australien: 451 cm. Men i sommar har resultaten uteblivit. Hon klarade 445 cm i sin första tävling utomhus i juni, men sedan dess har resultaten kretsat kring 420–430 cm. Det är inte godkänt för Murto, som för snart fyra år sedan satte U20-världsreko­rdet 471 cm inomhus. I U23-EM var hon en medaljfavo­rit, men blev femma med 420 cm.

– Mina resultat har inte varit sådana som jag hade velat, men jag siktar på att kunna göra säsongens bästa prestation i Doha, säger Murto.

– Jag tror det finns en chans att lyckas.

Ny coach

Många såg det som ett riskabelt drag då Murto bytte tränare i mars. Under Mikko Latvalas ledning har det blivit små förändring­ar, men ingenting radikalt.

– Det tar alltid tid att lära känna varandra. Vi bygger långsamt en ny helhet och under hösten blir det säkert nya förändring­ar, säger Murto.

– Träningarn­a har gått bra. Men stavhopp är en sådan gren att det som fungerar i träning med kort ansats inte automatisk­t fungerar lika bra i tävling.

Vindstilla

Förra säsongen letade Murto också efter den rätta känslan – och i FM föll bitarna plötsligt på rätt plats. Hon klarade 460 cm och tangerade därmed Nikkanens finska rekord utomhus. I statistike­n räknas Murtos 471 cm som finskt rekord, men inomhus och utomhus är helt olika i stavhopp.

– Så är det i stavhopp. En liten förändring i tekniken kan ge en stor förändring i resultatet, säger Murto.

– Kanske att värmen i Doha hjälper. Stadion kändes bra. Ingen vind alls. Det skulle vara perfekt under kvalomgång­en.

 ?? ■ FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Wilma Murto siktar på säsongens bästa hopp i Doha.
■ FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Wilma Murto siktar på säsongens bästa hopp i Doha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland