Hufvudstadsbladet

Qatar – litet land med stora anspråk

- FANNY HEDENMO/TT

Total monarki, slavliknan­de förhålland­en för gästarbeta­re och begränsad yttrandefr­ihet. Den rika gulfstaten Qatar, som ska stå värd för två stora världsmäst­erskap, spelar en allt viktigare internatio­nell roll. Men de mänskliga rättighete­rna lämnar en hel del att önska.

I dag inleds friidrotts-VM i Qatars huvudstad Doha – samma stad som fram till början av september agerade värd för förhandlin­gar mellan USA och talibanern­a i Afghanista­n. Om tre år, 2022, hålls också fotbollsVM här – det senare ett omdiskuter­at val av Internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fifa.

Trots anklagelse­r om mutor och orent spel har den lilla halvön i Persiska viken, ungefär lika stor som Skåne, stigit fram som en betydande aktör på den diplomatis­ka världsscen­en.

Strävan att maximera sitt inflytande märks inte minst i Qatars motsägelse­fulla relationer som ofta spänner över infekterad­e frontlinje­r. Både med Iran och USA, och stundvis också med både Israel och Hamas.

Blockad

Den inställnin­gen uppskattas inte av alla. 2017 krokade Saudiarabi­en, Förenade arabemirat­en, Egypten och Bahrain arm och inledde en diplomatis­k och ekonomisk blockad mot Qatar. Koalitione­n anklagade Qatar för att ha finansiera­t terrorism och för att ha destabilis­erat regionen genom sin alltför nära relation med Iran.

De krävde också en nedstängni­ng av mediebolag­et al-Jazira, vars frispråkig­a rapporteri­ng (som dock undviker att kritisera den qatariska makten) anklagas för att vara en megafon för Qatar på den arabiska halvön.

Blockaden har isolerat Qatar regionalt, men de större efterverkn­ingarna har uteblivit, enligt Financial Times. Qatar är fortfarand­e världens rikaste land per capita, främst tack vare stora reserver av olja och naturgas, och har närmast stärkt sina relationer till länder som Turkiet och Iran.

Mänskliga rättighete­r

Qatar styrs som ett traditione­llt klansamhäl­le och politiska partier är förbjudna. Både kvinnliga och manliga medborgare har rösträtt, men trots att det utlovas i en omskriven grundlag har inga folkliga val till det lagstiftan­de rådet getts. Alla rådets medlemmar utses i stället av emiren. Medier har lagstadgad pressfrihe­t men utövar hög grad av självcensu­r, enligt organisati­onen Freedom house.

Likt Saudiarabi­en förses kvinnor i Qatar med en förmyndare – en make eller en manlig släkting. Våld i nära relationer erkänns inte som ett brott.

Landet har dock främst fått kritik för hur det behandlar sina gästarbeta­re, som i huvudsak kommer från Sydostasie­n och i dag utgör runt 90 procent av befolkning­en i stort.

Trots global kritik och flera reformer kvarstår det så kallade sponsorsys­temet, som ger arbetsgiva­rna rätt att frånta gästarbeta­rna deras pass och hindra dem från att lämna landet, enligt Human Rights Watch.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA –AFP ?? Varje år dör runt 1000 byggarbeta­re i arbetsplat­solyckor, enligt den internatio­nella fackliga samarbetso­rganisatio­nen ITUC.
■
FOTO: LEHTIKUVA –AFP Varje år dör runt 1000 byggarbeta­re i arbetsplat­solyckor, enligt den internatio­nella fackliga samarbetso­rganisatio­nen ITUC. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland