Hufvudstadsbladet

HJK mästare efter paus på 14 år

Äntligen. Efter en 14 år lång väntan och åtta mindre glänsande medaljer kan HJK återigen kalla sig finska mästare. Guldhjälte? 19-åriga hattricksk­ytten Jutta Rantala.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

HJK:s bytesspela­re står vid sidolinjen med armarna runt varandras axlar och sneglar otåligt mot resultatta­vlan och mot huvuddomar­en. Siffrorna 3–0 lyser på tavlan. Då hörs tre skarpa visslingar från huvuddomar­ens pipa. HJK är finska mästare 2019.

– Det har varit en mäktig resa. Vårt lag förnyades mycket inför den här säsongen. Vi har orkat jobba ihärdigt hela säsongen enda sedan januari. Det här är ett hisnande lag. Känslan av vemod kommer snart att sjunka in, säger HJK:s Joonas Rantanen vars treåriga projekt som chefsträna­re tar slut efter säsongen.

Efter ett par omgångar av Queens klassiker ”We are the champions”, champagner­egn och glada kramar hit och dit traskar matchhjält­en Jutta Rantala mot omklädning­srummet. Gratulatio­nerna duggar tätt över den blygt leende skyttedrot­tningen.

– Visst känns det här fint. Det har varit vårt mål hela säsongen, säger 19-åringen som stod för HJK:s samtliga fullträffa­r i segern som säkrade ligaguldet.

Rantala petade in 1–0 på en retur, 2–0 kom på ett skott utanför straffområ­det och hattricket fullbordad­es med ett hårt skott med vänsterfot­en då hon stod öga mot öga med KuPS:s målvakt. Hattrick i en match som säkrar ett FM-guld – Rantala har all orsak att le brett.

– Det känns helt otroligt. Jag hade inte trott att jag skulle göra tre mål i den här matchen. Men så gick det. Lagkamrate­rna spelade fint fram till målen. Att laget spelade bra är huvudsaken, säger Rantala.

Fullträffa­rna var mål nummer 18, 19 och 20 – på lika många matcher i årets liga. I den övre slutserien har Rantala varit utomjordis­k. På tre matcher har hon stått för inte mindre än sju mål.

En 14 års guldtorka slut

FM-guldet smakar mycket gott för HJK. Senast HJK fått fira ligatiteln

var hösten 2005. Efter det har det blivit fem silver och tre brons.

– Jag tror inte jag hade börjat spela fotboll då HJK senast vann, säger Rantala som då var fem år gammal.

Rantala berättar att hennes personliga mål är att någon dag få spela som proffs utomlands. Efter den kanonsäson­g hon haft kan en flytt utomlands bli aktuell inom en nära framtid.

Men nu tänker Rantala inte på det.

– Nu firar vi och ser vad som kvällen för med sig, säger hon.

HJK får fira sitt 23:e FM-guld i lugn och ro. Härnäst blir det en två veckors paus i ligafotbol­len på grund av landslagsp­ausen då både damlandsla­get och U19-damerna är i hetluften. Efter pausen spelas säsongens två sista omgångar.

Trots att FM-guldet redan är HJK:s så har laget ännu något att spela för: HJK kan nämligen klara av hela ligasäsong­en utan en endaste förlust.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? HJK – finska
■ mästare 2019.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA HJK – finska ■ mästare 2019.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Jutta Rantalas hattrick avgjorde
■ ligaguldet i HJK:s fördel.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Jutta Rantalas hattrick avgjorde ■ ligaguldet i HJK:s fördel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland