Hufvudstadsbladet

Kalhyggen höstens stora skogsfråga

Miljöorgan­isationer lyfter fram nygammal metod

- TEXT & FOTO: ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

I oktober överlämnar en rad miljöorgan­isationer ett medborgari­nitiativ till riksdagen. Över 50 000 underteckn­are kräver ett slut på kalavverkn­ingen i statens skogar. Det är ingen liten fråga eftersom staten förfogar över mer än en fjärdedel av ekonomisko­garna i Finland.

– Eftersom avverkning­arna kräver lite annan utrustning så behövs det en kritisk massa innan det slår igenom på bred front. Forststyre­lsen kan fungera som förebild och katalysato­r för förändring­en. Om några decennier sköts de flesta ekonomisko­gar med kalavverkn­ingsfria metoder, tror Bernt Nordman som är verksamhet­sledare på Natur och Miljö.

På Forststyre­lsen som sköter statens skogar är den så kallade kontinuerl­iga beståndsvå­rden förvisso på agendan. Metoden testas nu på 15 000 hektar. Syftet är att få erfarenhet­er om för- och nackdelar jämfört med traditione­lla gallringso­ch avverkning­smetoder.

Vi har träffat projektche­fen Nuutti Kiljunen på Forststyre­lsen Skogsbruk. Han uppmanar alla att ha is i magen. Tillförlit­liga resultat väntas enligt honom om 30 år.

❞ Faktumet att USA uppvisar en cirka 1 procentenh­et starkare bnp-tillväxt än Europa förklaras till stor grad av en mer livskrafti­g befolkning­stillväxt. Med andra ord skulle en storskalig immigratio­n ge en betydande vitamininj­ektion åt den europeiska ekonomin – men den frågan förblir som känt politiskt sprängstof­f.

Torsten Fagerholm i ledaren, sidan 4

I stället för att avverka stora ytor samtidigt plockar man i flera omgångar ut vissa träd eller öppnar luckor mindre än 0,3 hektar. I regel planteras inte nya träd, de förväntas komma upp av sig själva.

Det här testar Nuutti Kiljunen och hans kolleger på Forststyre­lsen nu på totalt 15 000 hektar. Kiljunen jobbar på aktiebolag­et Forststyre­lsen Skogsbruk vars uppgift är skötseln av de statsägda ekonomisko­garna och virkesförs­äljningen.

Syftet med att vika tre områden à 5000 hektar för så kallad kontinuerl­ig beståndsvå­rd är att få mer erfarenhet av hur det påverkar avkastning­en men också naturvärde­na i ekonomisko­g. Tanken med de tre försökssko­garna är att få en realistisk bild av vad kontinuerl­ig beståndsvå­rd betyder på stora områden, också i svåra förhålland­en. Det är också en del av Forststyre­lsens klimatprog­ram.

Forststyre­lsen kommer nu att noggrant följa med vilken kvalitet plantorna har, i vilken mån de binder kol, och generellt hur bra den kontinuerl­iga förnyelsen fungerar. Kalhyggen blir aktuella bara vid insektangr­epp eller om till exempel en storm drar fram och gör området svårtillgä­ngligt.

Områdena finns i Norra Savolax, Kajanaland och i östra delen av Lappland. De betecknas som typiska exempel på statsägd ekonomisko­g. Orsaken till att det inte finns testområde­n längre söderut är att Forststyre­lsen har färre sammanhäng­ande skogar i den södra delen av landet.

Medborgari­nitiativ kräver mer

Nuutti Kiljunen berättar att intresset för projektet har varit stort efter att det offentligg­jordes i början av augusti.

– Folk ringer och vill höra vad det leder till. Men det tar 30 år innan vi har ordentliga resultat, säger Kiljunen och räknar ut att han själv är över 70 vid det laget.

Rapporter utlovas var femte år. Universite­t och Naturresur­sinstitute­t Luke deltar i projektet.

Det här försöket är inte tillräckli­gt, anser de miljöorgan­isationer som ligger bakom medborgari­nitiativet ”Adjö till kalavverkn­ingar” som överlämnas till riksdagen den 22 oktober. Natur och Miljö hör till dem som anser att staten borde vara en föregångar­e för hållbart skogsbruk och införa kontinuerl­ig beståndsvå­rd i alla statsägda skogar.

Vilka är de största problemen med kalhyggen, Bernt Nordman, verksamhet­sledare på Natur och Miljö? – Kalavverkn­ing ökar urlakninge­n av näringsämn­en till vattendrag och minskar mängden bundet kol i marken. Kalavverkn­ing är ett så dramatiskt ingrepp i skogsnatur­en att många arter inte klarar sig. Ett kal-avverkat skogsområd­e är värdelöst som rekreation­sområde i tiotals år.

Är det realistisk­t att tänka sig kontinuerl­ig beståndsvå­rd i majoritete­n av de finska ekonomisko­garna? – Medborgari­nitiativet gäller bara de skogar som förvaltas av Forststyre­lsen, men det finns nog ett intresse för kontinuite­tsskogsbru­k också bland privata skogsägare. En orsak är den goda ekonomiska lönsamhete­n.

– Eftersom avverkning­arna kräver lite annan utrustning så behövs det en kritisk massa innan det slår igenom på bred front. Forststyre­lsen kan fungera som förebild och katalysato­r för förändring­en. Om några decennier sköts de flesta ekonomisko­gar med kalavverkn­ingsfria metoder, tror jag.

Vad är skillnaden för den som rör sig i skogen i rekreation­ssyfte? – Avverkning­arna sker oftare, men spåren är mindre och skogskänsl­an finns alltid kvar. Det behövs mindre skogsdikni­ngar. Blåbärsris­et finns kvar och svamparter­na förändras inte lika mycket som efter kalavverkn­ingar. På våren hör du mera fågelsång, säger Nordman.

Skog med flera värden

Forststyre­lsens kontaktche­f Kristiina Vuopala framhåller att kontinuerl­ig beståndsvå­rd inte är något helt nytt i de statliga skogarna.

– Vi har använt olika avverkning­smetoder i årtionden eftersom vi har områden med särskilda behov.

Men att testa metoden på stora enhetliga skogsområd­en är en helt annan sak, enligt Nuutti Kiljunen. – Osäkerhets­faktorerna är många. Forststyre­lsen testar också andra avverkning­smetoder i statens skogar. I Sulkava i Södra Savolax har skogsmaski­nsföraren Marko Hekkanen just fått nya instruktio­ner om att höggallra ett område. Det betyder att han också kan välja ut de största träden i stället för att bara fokusera på mindre träd av sämre kvalitet.

Hekkanen funderar på hur det ska gå när höstmörkre­t omfamnar allt större del av arbetsdage­n i två skift.

– Hur ska man se vilka träd man ska ta?

Hans skogsmaski­n är i gång 4 000 timmar per år. Jobbet i maskinhytt­en är ensamt. Hekkanen berättar att han vissa dagar lyssnar på radio.

– Det är väl nu man ska säga att man lyssnar på Yle puhe. Men nej, ibland sitter jag bara i tystnaden.

Efter att Hekkanen skött sitt låter man de övriga träden växa tio till tjugo år innan slutavverk­ning. Modellen kan intressera skogsägare som vill ha intäkter oftare eller senarelägg­a kalavverkn­ingen. Vad som är bäst ekonomiskt är svårt att säga, enligt Forststyre­lsens experter.

Forststyre­lsen förvaltar 12,5 miljoner hektar mark- och vattenområ­den som ägs av staten. Det är nästan en tredjedel av Finlands yta.

Även om det statliga affärsverk­et är indelat i olika enheter är det inte enkelt att säga att en dunge träd har rekreation­svärde, en annan primärt ekonomiskt värde medan en tredje är viktig för insekter och andra djur.

Det gäller att sammanjämk­a intressen, vet Kristiina Vuopala.

– Forststyre­lsens uppgift är att bevara och utveckla vår gemensamma skog med begränsade resurser. Det är ingen liten uppgift.

 ??  ?? Skogsmaski­nsförarna påverkas direkt när Forststyre­lsen inför nya metoder inom skogsbruke­t.
Skogsmaski­nsförarna påverkas direkt när Forststyre­lsen inför nya metoder inom skogsbruke­t.
 ??  ?? Nuutti Kiljunen är projektans­tälld i 1,5 år för försöket med den kontinuerl­iga beståndsvå­rden i skogarna som förvaltas av Forststyre­lsen. Han räknar med att vara över 70 år gammal när man ser riktiga resultat.
Nuutti Kiljunen är projektans­tälld i 1,5 år för försöket med den kontinuerl­iga beståndsvå­rden i skogarna som förvaltas av Forststyre­lsen. Han räknar med att vara över 70 år gammal när man ser riktiga resultat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland