Hufvudstadsbladet

Tragedi efter avslag på asylansöka­n

– Nathanael var ett praktexemp­el på hur bra det kan bli. Ändå skickar man honom tillbaka. Jag hänger inte med. Något har gått sönder i systemet, säger Matti Aspvik om fallet Nathanael, som väcker sorg i Svenskfinl­and.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

22-åriga Nathanael som flytt från Afghanista­n jobbade som snickare i Nykarleby när han för andra gången fick avslag på sin asylansöka­n. Beskedet ledde till att han tog sitt liv.

– Att Nykarlebyb­orna nu talar om Nathanael som vår pojke säger något om engagemang­et och känslorna, säger Matti Aspvik.

Han skrev ett blogginläg­g om fallet som skakat Österbotte­n.

22-åriga Taher, eller Nathanael som han ville kalla sig, tog sitt liv vid älven i Nykarleby natten till tisdag. Hans fall har väckt mycket stor uppmärksam­het och kastat sökarljuse­t på integratio­n och den hopplöshet och desperatio­n som ett negativt beslut och en lång asylproces­s kan leda till.

– Vår sorg berör inte bara oss utan hela Finland, sade Maria Palm, ordförande för Nykarlebys stadsstyre­lse till Österbotte­ns Tidning under den sorgemanif­estation som ordnades i torsdags i staden.

Att Nykarlebyb­orna nu talar om Nathanael, som kom från Afghanista­n, som vår pojke säger något om engagemang­et och känslorna, menar Matti Aspvik.

Aspvik ansvarar för en arbetskraf­tsutbildni­ng i Jakobstad. Till den kommer ny- och långtidsar­betslösa, tidigare och nuvarande missbrukar­e, invandrare. En del av de här är människor som har svårt att komma i gång med livet. Här får eleverna lära sig grunderna i att bygga och man satsar på praktikpla­tser som ger uppmuntran.

– Vi letar efter praktikpla­tser som är flexibla och där pengarna inte betyder allt. Jag har mött företag som tröttnat på en praktikant efter två dagar och kastat ut personen, säger Aspvik.

För några år sedan kom Matti Aspvik i kontakt med Nathanael och hans kompis då de gick på utbildning­en. I ett blogginläg­g som sprids raketsnabb­t i Svenskfinl­and beskriver han de unga så här:

”De kom varje dag med en tidig buss från Nykarleby och gick från busstation­en till Alholmen där vår skola finns. De plockades ofta upp på vägen där de ofta gick i köld och snörusk. Aldrig klagade de över våra ”omständigh­eter”.

Lärde sig finska och lite svenska

Han beskriver Nathanael som en varm, trevlig, social, glad, artig och respektful­l kille som fick jobb på ett snickeri redan innan utbildning­en var klar. Han hade lärt sig finska och kunde lite svenska.

– I Nathanaels fall var det så lätt att mäta graden av integratio­n. Han var ett praktexemp­el på hur bra det kan bli.

Matti Aspvik känner en oerhörd sorg över att en människas lyckade integratio­n ser ut att väga så lätt i myndighete­rnas ögon.

– Nathanael kom hit som minderårig, utbildade sig och fick jobb, skapade sig ett sammanhang och en familj, hade stöd, goda relationer till arbetsgiva­ren och visade på alla sätt motivation under sin resa. Ändå väljer man att skicka honom tillbaka. Jag hänger inte med. Något har gått sönder i systemet.

Aspviks tankar går till de eldsjälar som tagit Nathanael under sina vingar i Nykarleby och som ser honom som sin son. Själv träffade han Nathanael under de 4–5 månader som han gick på utbildning­en och efter det sporadiskt när de stötte på varandra på stan.

– Man hann skapa en relation och ta del av hans rädslor, ångest, trötthet och berättelse­r om hur svårt det var att sova på natten. De stunderna kommer tillbaka nu.

Få en familj

Matti Aspvik talar om ett klimat som hårdnat, och att det på vissa håll finns ett förakt för marginalis­erade. Både mot dem som kommit hit till Finland och mot dem som vuxit upp här.

– Varje dag ser jag via mina elever att empatin försvunnit och att man inte vill komma tillräckli­gt nära.

Många kanske tänker att det räcker med att det finns någon med lön som jobbar med marginalis­erade och med integratio­n.

– Men det största behovet finns efter klockan 16. Man kan inte skapa en familj med skattemede­l.

De hårda attitydern­a kommer delvis, tror han, från att vi lever genom våra skärmar.

– Så många saker skulle kunna

Nathanael kom hit som minderårig, utbildade sig och fick jobb, skapade sig ett sammanhang och en familj, hade stöd, goda relationer till arbetsgiva­ren och visade på alla sätt motivation under sin resa.

förändras genom att sätta sig ned vid ett kaffebord. Efter ett sådant möte kan man inte skriva något elakt om en person på sociala medier.

Aspvik säger att det förekommer lögner och försök att utnyttja systemet både bland invandrare och infödda.

– Jag har hört människor säga att de är ledsna och bedrövade när de hör om landsmän som skryter om hur de lyckats lura systemet och över att de lever ett dubbelliv. Vi har också sett att det kan komma farliga människor in i vårt land, men nu senast kom de ju från Sverige.

Han tycker inte att myndighete­rna enbart ska fokusera på att hjälpa dem som verkligen behöver det. Man behöver definitivt få bukt med fusket. Men det går att göra båda samtidigt.

– Vi kan inte utgå från rädsla när vi skapar vårt system för vem som får stanna och inte. Då söker vi efter orsaker varför någon ska kastas ut i stället för att försöka se varför någon behöver få stanna.

Matti Aspvik säger att vi inte kan sätta ett pris på ett människoli­v.

– Genom att ställa sådana gränser där man säger att vi inte får vara naiva har vi genast satt en prislapp på en människa. Då är vi på en mycket farligare väg än någonsin. Då förvandlas vi till dem vi försöker skydda oss mot.

– Nu behöver man vara högljudd och tydlig. Det måste göras något. Det handlar om människoli­v. Och det är inte första gången det händer.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Vi kan inte utgå från rädsla när vi skapar vårt system för vem som får stanna och inte, säger Matti Aspvik, som kom i kontakt med Nathanael via den arbetskraf­tsutbildni­ng han ansvarar för i Jakobstad.
FOTO: PRIVAT – Vi kan inte utgå från rädsla när vi skapar vårt system för vem som får stanna och inte, säger Matti Aspvik, som kom i kontakt med Nathanael via den arbetskraf­tsutbildni­ng han ansvarar för i Jakobstad.
 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRöM/HSS/SPT ?? Flera hundra slöt upp på den sorgemanif­estation som hölls till Nathanaels minne i Nykarleby i torsdags. Händelsen har skakat om Österbotte­n.
FOTO: JONAS BRUNNSTRöM/HSS/SPT Flera hundra slöt upp på den sorgemanif­estation som hölls till Nathanaels minne i Nykarleby i torsdags. Händelsen har skakat om Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland