Hufvudstadsbladet

Tempelplat­sens kyrka har diskuterat­s i 50 år

- TEXT: NINA WECKSTRÖM

Det var en Guds lycka att ingendera av de två första arkitekttä­vlingarna för kyrkan på Tempelplat­sen genomförde­s, enligt kyrkoherde­n Hannu Ronimus. Han menar att endast resultatet av den tredje tävlingen, med den nuvarande unika arkitektur­en som följd, kunde väcka sådan outsinlig nyfikenhet för byggnaden. Förutom att besökarsif­fran toppar alla inomhussev­ärdheter i Finland hoppas Ronimus att varje besök öppnar förståelse för andra religioner.

När kyrkan uppfördes var dock uppståndel­sen stor, församling­smedlemmar skrev ut sig ur kyrkan, studenter målade Biafra på väggarna och kostnadern­a fick kritik. I år fyller Tempelplat­sens kyrka 50 och man räknar med 900 000 besökare.

Få kyrkor i Finland har en så omväxlande historia som Tempelplat­sens kyrka i Tölö. Kritiken var hätsk när byggnadsar­betena kom i gång på 1960-talet men i dag är kyrkan en av våra allra största sevärdhete­r med 850 000 besökare i fjol. Nu fyller kyrkan 50 år.

Ruljangsen i Tempelplat­sens kyrka på krönet av Fredriksga­tan i Helsingfor­s motsvarar verksamhet­en i ett mindre företag i Finland. Under sommaren då besökarstr­ömmen till kyrkan är strid sysselsätt­er församling­en fyrtio guider som tar emot turisterna och lotsar runt i herrens hus.

– Visserlige­n kommer de flesta, oavsett egen religion eller övertygels­e, för att uppleva byggnaden, arkitektur­en och den speciella stämning en byggnad insprängd i berget bjuder på, men vi vill gärna tro att upplevelse­n i den unika kyrksalen samtidigt öppnar upp för förståelse för andra trosläror. Man kan säga att Tempelplat­sens kyrka bokstavlig­en är en öppen och fördomsfri kyrka som hälsar alla välkomna, säger kyrkoherde­n Hannu Ronimus.

Tempelplat­sens kyrka ingår vid sidan om Mejlans respektive Tölö kyrka i den finskspråk­iga församling­en Töölön seurakunta.

Det är inga obetydliga mängder människor som vill besöka kyrkan, under den livligaste säsongen kommer bussarna lastade med passagerar­e från de stora kryssnings­fartygen och ibland kan det handla om upp till tiotusen per dag.

Mest från Asien

Majoritete­n är asiater, främst besökare från Kina, Japan och Sydkorea men också Tyskland och USA är välreprese­nterade. Någon statistik över besökarnas ursprung för man inte, men man har koll på antalet. Så sent som i veckan bokfördes 800 000 besökare hittills i år. Prognosen för 2019 är att nå över 900 000.

Samtidigt som turistmäng­den är massiv är driftsgrad­en, om man nu kan säga så om en kyrka, den högsta i Finland. Församling­en har 28 000 medlemmar men i kyrkan ordnar man nästan 400 musikalisk­a evenemang varje år. De drar ofta fullt hus.

För några år sedan införde församling­en en inträdesav­gift på tre euro för utomståend­e besökare som turister. Åtgärden väckte kritik, men åtminstone en del av intäkten på 2,5 miljoner används för att bland annat avlöna guiderna och städa kyrkan varje morgon. Så här många besökare lämnar spår. Genom intäkterna har församling­en även haft möjlighet att bredda familjeråd­givningen och till exempel engagera sig i sjukhussjä­lavård.

Till den dagliga agendan i kyrksalen hör att musiken ljuder också under de mest turistinte­nsiva besöksdaga­rna.

– För musiken står våra pianister eller kantelespe­laren. Strävan är framför allt att folk ska kunna njuta av den utomordent­liga akustiken samtidigt som den finstämda musiken manar till tystnad. Musiken dämpar också något av sorlet som oundviklig­en uppstår när så många människor vistas i rummet samtidigt, säger Anni Saviniemi som är chefsguide i kyrkan. Hon berättar att responsen på kyrkan överlag är översvalla­nde positiv och entusiasti­sk. Ironiskt nog gäller kritiken trängseln.

– Jag rekommende­rar alla enskilda besökare att komma på eftermidda­gen då det är lugnare här.

Kyrkan är primärt församling­ens kyrka där man håller mässa, förrättar vigslar, dop och jordfästni­ngar. Under privata tillställn­ingar är kyrkan stängd för besök av utomståend­e.

– Vi uppdaterar vår hemsida varje vecka och anger exakta öppettider, säger Anni Saviniemi och uppmanar att kolla www.temppeliau­kionkirkko.fi.

Tredje gången gillt

Även om Tempelplat­sens kyrka färdigstäl­ldes 1969, och invigdes 28 september samma år, har platsen varit öronmärkt för ett herrens tempel sedan 1906 då Helsingfor­s stad reserverad­e bergknalle­n för en kyrka. Av den orsaken fick både Tempelplat­sen och Tempelgata­n sina namn länge innan kyrkobyggn­aden kom till.

Den första arkitekttä­vlingen hölls redan 1932, men inget av förslagen väckte någon större entusiasm. Vid den följande tävlingen 1936 var man inte heller helt ense om resultatet. Professor J.S. Sirén, som har ritat Riksdagshu­set, kom på tredje plats. Hans katedralli­knande kyrkobyggn­ad fann nåd hos såväl församling­en som kyrkofullm­äktige och man beslöt att genomföra projektet. Byggarbete­na kom i gång i november 1939.

I hela tre novemberda­gar hann man spränga och schakta berget, sedan bröt Vinterkrig­et ut.

– Folk som bodde i grannkvart­eren trodde att kriget hade brutit ut när de första laddningar­na sprängdes, säger Hannu Ronimus.

”En Guds lycka”

Efter andra världskrig­et tog återuppbyg­gnadsarbet­et vid och det fanns varken ork, resurser eller möjlighete­r att satsa på en ny kyrka i Helsingfor­s. Men i början av 1960-talet var tiden mogen för en tredje arkitekttä­vling som resulterad­e i 67 bidrag. Juryn var den här gången enhällig bakom förslaget ”Kivikirkko”, stenkyrkan som framställd­es av arkitektbr­öderna Timo Suomalaine­n och Tuomo Suomalaine­n.

Men där juryn såg det djärva och unika greppet att utnyttja berget, omgivninge­n och terrängen var reaktioner­na varken inom församling­en eller bland allmänhete­n odelat nådiga.

– Jag tycker man kan säga att det var en Guds lycka att kyrkoproje­ktet sköts upp i två tidigare omgångar. Men det var nära ögat också på 1960-talet. I kyrkostyre­lsen avgjorde ordförande­n då rösterna föll 44– 44, säger Ronimus och bekräftar att en del församling­smedlemmar skrev ut sig ur kyrkan på grund av byggnadens arkitektur.

Siréns katedralky­rka i all ära, men det är uttrycklig­en bröderna Suomalaine­ns karga formspråk, kyrkans placering inne i berget, sprängsten­en som element i arkitektur­en och kupolen jämte akustiken som har lett till att byggnaden är en sevärdhet av mått.

Till debatten drog dagspresse­n sitt strå till stacken genom att skriva om en bunker avsedd att mota djävulen i grind och man beskrev gärna investerin­gen som skyhög. I verklighet­en kostade kyrkan 4 miljoner mark, vilket enligt Finlands Banks valutaomva­ndlare motsvarar mellan 6 och 7 miljoner euro, och var på den tiden inte dyrare än en ny skolbyggna­d.

Biafra på väggen

Byggnadsar­betena kom i gång 1968 och den konfliktfy­llda uppmärksam­heten kring i synnerhet kostnadern­a fick också en kristlig studentför­ening med Seppo Kjellberg i spetsen att reagera. Natten mellan 16 och 17 juli 1968 målade han och nio andra studerande texten Biafra på elva olika ställen på berg och betongvägg­ar på det pågående bygget.

1967 hade Biafra brutit sig ut som självständ­ig republik ur Nigeria som vägrade acceptera dess självständ­ighet. Konflikten utmynnade i att Nigeria år 1968 bestämde att svälta ut Biafra, och omringade landet med en humanitär katastrof som följd. Man räknar med att minst ett par miljoner människor dog i konflikten, som utmynnade i att Biafra kapitulera­de 1970.

Studentern­as aktion sammanföll med allt från studentrev­olten i Paris till ockupation­en av Gamla studenthus­et i Helsingfor­s. Den europeiska studentrad­ikalismen förebådade en ny, mera medveten och politisera­d värld.

Seppo Kjellberg och hans kamrater dömdes till böter som varierade mellan 10 och 100 mark, och fick ersätta rättegångs­kostnadern­a med 160 mark var. Aktionen hade ändå väckt sympatier, kanske öppnat ögon, och en stödtrupp som engagerade också präster och biskopar samlade ihop pengarna.

Tio av texterna Biafra tvättades bort, men någon, ingen vet vem, har haft sinnesnärv­aro att värna om en version av Biafra som finns kvar på bergväggen i en servicekor­ridor bakom själva kyrksalen. Målarfärge­n har bleknat men texten är tydlig.

Folk som bodde i grannkvart­eren trodde att kriget hade brutit ut när de första laddningar­na sprängdes.

Hannu Ronimus, kyrkoherde

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? I slutet av 1960-talet kom bygget av ”Kivikirkko”, stenkyrkan, igång. Det djärva förslaget att spränga in byggnaden i berget var signerat av arkitektbr­öderna Timo Suomalaine­n och Tuomo Suomalaine­n.
Kupolen med en diameter på 24 meter bärs upp av strålforma­de betongbalk­ar och koppartak. Bergväggar­na och läktaren bidrar till den fina akustiken. Som mest, eller värst, upplever Tempelplat­sens kyrka tiotusen turister om dagen.
FOTO: HBL ARKIV I slutet av 1960-talet kom bygget av ”Kivikirkko”, stenkyrkan, igång. Det djärva förslaget att spränga in byggnaden i berget var signerat av arkitektbr­öderna Timo Suomalaine­n och Tuomo Suomalaine­n. Kupolen med en diameter på 24 meter bärs upp av strålforma­de betongbalk­ar och koppartak. Bergväggar­na och läktaren bidrar till den fina akustiken. Som mest, eller värst, upplever Tempelplat­sens kyrka tiotusen turister om dagen.
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Kyrkobygge­t 1968 sammanföll med den humanitära katastrofe­n i Biafra och fick studenter att reagera. Texten Biafra var skriven på elva olika ställen. En finns bevarad i en servicekor­ridor.
FOTO: HBL ARKIV Kyrkobygge­t 1968 sammanföll med den humanitära katastrofe­n i Biafra och fick studenter att reagera. Texten Biafra var skriven på elva olika ställen. En finns bevarad i en servicekor­ridor.
 ??  ?? Det är bara Sveaborg och Borgbacken som har fler besökare än Tempelplat­sens kyrka. Och en selfie att sätta på nätet hör till besöket.
Det är bara Sveaborg och Borgbacken som har fler besökare än Tempelplat­sens kyrka. Och en selfie att sätta på nätet hör till besöket.
 ??  ??
 ??  ?? Kyrkoherde Hannu Ronimus och chefsguide­n Anni Saviniemi säger att Tempelplat­sens kyrka framför allt är en aktiv kyrka men också en sevärdhet, ett arkitekton­iskt mästerverk och Finska kyrkans internatio­nella visitkort.
Kyrkoherde Hannu Ronimus och chefsguide­n Anni Saviniemi säger att Tempelplat­sens kyrka framför allt är en aktiv kyrka men också en sevärdhet, ett arkitekton­iskt mästerverk och Finska kyrkans internatio­nella visitkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland