Hufvudstadsbladet

Våldsdåd hindrade inte afghanerna från att rösta

Tiotusenta­ls soldater har satts in för att skydda de väljare som vågat sig ut för att lägga sina röster i Afghanista­ns presidentv­al. Redan i går morse inträffade explosione­r och en har dödats.

- FANNY HEDENMO/TT

– Jag vet att det finns säkerhetsh­ot men bomber och attacker har blivit en del av vår vardag, säger 55-årige Mohiuddin, på väg att rösta i en vallokal i huvudstade­n Kabul, till nyhetsbyrå­n AFP.

– Jag är inte rädd, vi måste rösta om vi vill uppnå förändring.

Insatserna har varit höga inför valet, och talibanern­a har hotat med nya dåd vid valurnorna. Säkerhetså­tgärderna i Kabul är omfattande med soldater ute på gatorna och förbud för större fordon att köra in i staden i ett försök att hindra bilbomber. På andra håll i landet har myndighete­rna betydligt svårare att försöka kontroller­a situatione­n.

Under morgonen skadades minst 15 människor i en explosion nära en vallokal i staden Kandahar i södra Afghanista­n, rapportera­r AFP. En annan orolig stad är Jalalabad i östra Afghanista­n där både talibanern­a och terrorröre­lsen IS finns. Där dödades minst en person och två skadades i en explosion i närheten av en vallokal, skriver AFP. Senast förra veckan stormades en regeringsb­yggnad i staden av självmords­bombare, och minst fyra människor dödades.

Men för Samim, som äger en butik i Jalalabad, är det inte bara hotet om våld som inger tvekan inför dagens val. Frågan är snarare om det är värt risken.

– Förra valet var fullt av oegentligh­eter. Om jag var säker på att det här valet skulle ske utan fusk så skulle jag uppmuntra alla mina vänner att rösta, säger Samim till AFP.

Hoppas på omval

Presidentv­alet är det fjärde att hållas sedan 2001, då en USA-ledd invasion störtade talibanern­as sex år långa styre.

16 kandidater ställer upp. Men den verkliga striden väntas stå mellan två huvudrival­er – sittande president Ashraf Ghani och chefsminis­ter Abdullah Abdullah. De båda möttes i valet 2014, som slutade i en bitter strid och flygande anklagelse­r om valfusk. Efter ett amerikansk­t ingripande kunde ett avtal om en samlingsre­gering till sist värkas fram.

Inför årets val har Abdullah Abdullah kritiserat Ashraf Ghani för att använda statliga medel för sin egen valkampanj och för att använda bristande säkerhet som ett svepskäl för att stänga vallokaler i Abdullahs viktigaste distrikt.

– De har sett till att vissa områden hålls osäkra för att kunna fylla valurnorna själva, säger en av Abdullahs rådgivare.

Ashraf Ghani har tillbakavi­sat anklagelse­rna.

Presidente­n underströk i samband med att han lade sin röst i en vallokal i Kabul att längtan efter fred är den fråga som är absolut viktigast för väljarna.

– Jag hoppas att folket ger oss tilllåtels­e och stöd att arbeta för fred, sade Ghani enligt AFP.

Hotar väljare

Civila betalar ett högt pris för det dödliga våldet i Afghanista­n. Trots förhandlin­garna mellan USA och talibanern­a, som avbröts av USA:s president Donald Trump i början av september, ökade antalet civila dödsoffer under första halvan av 2019 i jämförelse med samma period i fjol enligt FN.

I augusti dödades i genomsnitt 74 personer varje dag, visar en sammanstäl­lning av BBC.

Talibanern­a har enligt AFP öppet hotat att attackera vallokaler under valdagen. Hoten följer på blodiga attacker mot kampanjmöt­en – den 17 september dödades nära 50 människor i två separata attacker. En av dem skedde vid ett kampanjmöt­e för president Ghani.

Ändå var vissa väljare fast beslutna att rösta – av ren övertygels­e.

– Jag kommer att rösta. Som kvinna är jag mån om att vi inte backar nu. Jag vill inte se att kvinnor blir så förtryckta igen, sade 22-åriga studenten Arash Rasuli från Mazar-e Sharif till AFP.

Företrädar­e för den afghanska valkommitt­én uppgav i går för Reuters att de saknade kontakt med runt 900 av de närmare 5 000 vallokaler­na i landet. Det är oklart om väljare ändå kunnat rösta där, eller om vallokaler­na stängts av talibanern­a eller andra. Samtidigt kom obekräftad­e uppgifter om att valet skulle förlängas med två timmar, eftersom röstningen försenats på många håll.

 ?? FOTO: RAHMAT GUL/TT-AP ?? ■ Trots hot om våld under valdagen var det köer till vallokaler­na.
FOTO: RAHMAT GUL/TT-AP ■ Trots hot om våld under valdagen var det köer till vallokaler­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland