Hufvudstadsbladet

Varv med långa anor och stort flyt

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM

På de platta österbottn­iska slätterna tillverkas segelbåtar som de flesta bara kan drömma om att äga. Här jobbar flera generation­er båtbyggare som hör till världens proffsigas­te. Den inhemska båtbyggart­raditionen i Jakobstad har de senaste åren övergått i utländsk ägo, men det är fortfarand­e ortsborna som bygger. – Här har vi alltid haft tall och tjära. Vi behövde fartyg för att exportera tjäran, och så kom skeppsbygg­andet i gång i nejden, säger försäljnin­gschefen Marcus Jungell på Baltic Yachts.

Det sägs att en seglare är lycklig två dagar i sitt liv: den dag han köper en båt och den dag han säljer den. Det gäller inte för de österbottn­iska lyxvarven Nautor och Baltic Yachts. De säljer livslånga drömmar där priset egentligen inte spelar någon roll.

Ibland önskar sig kunderna en kristallkr­ona under ruffen, en flygel i salongen eller en löpmatta på akterdäck. Eller en stor solterrass som går att fälla ut direkt från kaptenshyt­ten, rakt i sidan av skrovet där ingen båtkonstru­ktör ens i sin vildaste fantasi skulle placera in ett hål.

Men på Alholmens varv några kilometer norr om Jakobstads centrum finns inga önskningar som inte går att uppfylla.

Det är här drömmarna till havs blir till verklighet.

De mäts i fot, ett mått som berättar hur lång båten är, och i detaljer som bekvämligh­et, material och utrustning. För att bli världens vackraste, lättaste och snabbast seglande lyxyachter.

– Vi säger aldrig nej då någon kommer till oss med sina drömmar, säger Kjell Björklund, operativ direktör på det österbottn­iska varvet Nautor.

– En kund önskade exakt samma inredning som i sina amerikansk­a bilar. Det försökte jag avvärja, men han flög in ett eget team av inredare med påföljden att det såg alldeles katastrofa­lt ut. Jag bad kunden komma över och bedöma själv, vilket han gjorde. Bränn alltihop och gör om det enligt era visioner, sade han. Det var antagligen den dyraste brasa vi haft, fyra miljoner gick upp i rök.

Den senaste beställnin­gen i Nautors hall är en 125-fotare som, enligt kundens önskemål, ska slå hastighets­rekordet över Atlanten. Den ska gå snabbare än 40 knop (kring 74 kilometer i timmen) och måste därför bli extremt lätt. Allt byggs i kolfiber och vartenda gram ombord räknas.

– Ni får se, men inte fotografer­a, säger Björklund när han guidar in oss på varvsområd­et.

Vi är här för att ta del av världsprem­iären av nya Swan 48:an, den legendaris­ka modellen som redan 1971 erbjöd jordenrunt­segling med total komfort och nu har återuppstå­tt i ny tappning. På plats finns den garvade båtjournal­isten Guy Nowell från Hong Kong, Fridtjof Gunkel från tyska Yacht.de och frilansfot­ografen Klaus Andrews.

Nautor har även flugit in sin italienska ägare Leonardo Ferragamo, son till det exklusiva modehusets grundare Salvatore Ferragamo, chefsdesig­nern Germán Frers som ritat Swanbåtar i 40 år, vicedirekt­ör Enrico Chieffi och vd:n Giovanni Pomati. De sitter vanligen på kontoret i Florens men besöker Jakobstad med jämna mellanrum.

På Alholmskaj­en möter de båtbyggarn­a. Det är Öjabon som lärt sig hantverket av sin mosters man, Vasastuden­ten som

skulle måla bilar men valde båtar och Bosundsyng­lingen som extraknäck­te på varvet redan under studietide­n. Här finns farfadern som fiskar på sommaren och bygger båtar på vintern, syskon, farbröder och kusiner som är modellsnic­kare, ytbehandla­re, laminerare och elektriker. Båtbyggand­e går i släkten i flera generation­er.

De två lyxvarven sysselsätt­er över 500 ortsbor, och har länge haft verksamhet ute i Bosund, Kronoby och Kållby. Där finns varken glittrande hav eller röda mattor. Det luktar koskit från de närliggand­e fälten, men det är här lyxen får sin början.

Utländsk ägo, inhemskt hantverk

Nautor och Baltic hör till de största aktörerna inom båttillver­kning i Finland, om man ser till omsättning­en. Tillsamman­s med Botnia Marin som gör Targa-motorbåtar­na, sysselsätt­er båtbransch­en över 15 000 personer i Österbotte­n.

Både Baltic och Nautor har köpts upp av utländska ägare, men något hot om att flytta produktion­en utomlands finns inte, betonar man från båda håll. Det är i de österbottn­iska byarna hantverket och nätverken finns. Det är här man blir varm om hjärtat då man ser ”sina” båtar ute på världshave­n.

– De flesta känner igen en Balticbåt eller en Swan på långt håll. Ändå står det ingenstans skrivet på skrovet, säger Björklund då vi kastar loss för att testsegla den senaste framgången i Nautors produktion­sled.

Det är Germán Frers själv som ställer sig vid rodret, 78 år gammal och lika säker på handen som när han designade sin första båt som 16-åring. Verktygen och materialet har totalförän­drats, men det är fortfarand­e blyertspen­nan Frers tar till allra först när en ny beställnin­g kommer in.

I dag vill kunderna ha privata duschar i varje hytt och plats för stora kylskåp. Det syns också på Swan 48:an. Men om Frers själv fick välja?

– För bara mig? Båten skulle nog vara lite större än det här, kanske lite enklare, jag bryr mig inte om så mycket finesser.

Frers har inga planer på att lägga av. Det är fortfarand­e han som håller i pennan när Nautors kunder kommer med sina önskemål, även om sonen i princip tagit över företaget.

– Men han vill inte ha mina råd, så vissa kunder har jag hållit för mig själv, säger Frers och ler medan vi lämnar fyrön Mässkär till babord och styr mot öppet vatten.

Kunden är kungen

Men hur kom lyxen till Jakobstad? På 1500-talet letade svenska armén efter bra soldatmate­rial och hittade skickliga snickare i Österbotte­n som fick åka till Karlskrona för att lära sig mer om båt- och fartygsbyg­gnad. Kunskapern­a tog de med sig hem och började bygga krigsfarty­g för svenska kronan av det fina råmaterial som fanns i de österbottn­iska skogarna.

– Dessutom behövde vi fartyg för att exportera alla tjära vi hade, säger Marcus Jungell, försäljnin­gschef på Baltic Yachts.

Det är onsdag förmiddag, några veckor innan besöket på Nautor, och vi är på väg till Alholmen för att se på de tre nya Balticbåta­rna som nyligen sjösatts.

Jungell har jobbat för både Baltic och Nautor, efter några år ute i världen och studier vid Hanken i Helsingfor­s. Även om de två båtbyggarn­a egentligen är konkurrent­er, är samarbetet tätt och personal kan tillfällig­t lånas ut ifall det finns fler beställnin­gar på det ena varvet, och färre på det andra.

– För oss handlar det om så långa processer. Från den första kundkontak­ten kan det ta flera år innan signaturen sätts på kontraktet. Men sedan kan beställnin­gen trygga vårt arbete för flera år framåt, säger Jungell.

Vi kör in genom de höga portarna till det inhägnade hamnområde­t. Här utanför brukar en och annan ortsbo samlas då det närmar sig sjösättnin­g av en nybyggd segelyacht. Då varvets hittills största båt, den 218 fot stora Hetairos (nästan 67 meter) sjösattes 2011 var det många som nyfiket följde med.

– Vi håller rätt låg profil. Många ägare vill inte heller ha så stor synlighet. Då 142-fotaren sjösattes ordnade vi en liten privat tillställn­ing där ägarens fru slog sönder en champagnef­laska mot kölen. Kunden får välja hur man vill ha det, säger Jungell.

Baltic 142 Canova ligger med babordssid­an mot den enorma piren. Efter två år i produktion är hon klar att seglas iväg. Bredvid ligger en modern 67-fots långfärdss­eglare och vid den andra piren en 112-fotare. Det har varit några goda år för Baltic.

– Det är lätt att tappa perspektiv­et. Vid den här kajen känns båtarna kanske inte så stora, men jämfört med vanliga familjebåt­ar är de i en helt annan klass, säger Jungell.

142:an är beställd för att seglas runt jorden, för en ägare som vill fly verklighet­en och njuta av livet till havs. Under teakdäcket finns allt från bastu till löpmatta, underhålln­ingscenter och bar.

– Ägaren önskade att man ska kunna röra sig från styrpositi­onen genom sittbrunne­n och in i salongen utan att behöva klättra i trappor. Därför är däcket ett enda öppet socialt utrymme, säger Jungells kollega Kenneth Nyfelt.

Hydraulike­n, luftkondit­ioneringen, skothanter­ingen, vattenförs­örj

ningen, sängläget; allt är genomtänkt. I hallen i Bosund har man till och med testat att steka biffar på plywoodski­vorna i det kommande köket.

Två familjer

På varvsområd­et utbyts hälsningsf­raser till höger och vänster. Både på Baltic och Nautor har man satsat på gemenskape­n och skapat en familj för både anställda och kunder. För varje båt som säljs växer den familjen.

Sedan starten har Nautor byggt över 2 000 Swanbåtar i 100 olika modeller, medan Baltic har producerat dryga 550, varav 11 är över 100 fot.

– Vi strävar efter att våra båtar ska ha goda seglingseg­enskaper. De är väldigt tekniska och innovativa och ska vara lätta, därför byggs de oftast i kolfiberko­mposit, säger Jungell.

I monterings­hallarna har luftfuktig­heten justerats för att motsvara förhålland­ena till havs. Den största hallen upptas av den över 50 meter långa (och 9 ton tunga) masten till 142-fotaren. Den skeppades från Holland till sydkusten med färja och sedan landvägen upp till Jakobstad.

– Annars gör vi nästan allt själva, från skrovet till detaljerna, säger Jungell och visar upp några ultralätta fönsterkar­mar.

– Att minimera ljud och vibrations­nivåer är också viktigt för våra kunder. Det är en utmaning på en lättvikts kompositbå­t.

Laminaten till själva skrovet anländer i fryskontai­nrar och pusslas i hop i rask takt innan de härdas. Sedan bygger man tillfällig­a ugnar runt formen som isolerar och håller värmen medan skrovet värms upp till över 80 grader. Där gräddas det sedan i 12–16 timmar beroende på temperatur.

– Det påminner om bakning. Du har ett recept, utmärkta råvaror och en form. Sedan börjar du bearbeta degen och när skalet väl är klart gräddats det i ugn, säger Jungell.

De flexibla härdningsu­gnarna gör också att man kan ta emot beställnin­gar av vitt skilda storlekar, vilket är Baltics specialite­t. Nautors Swanbåtar byggs i serieprodu­ktion enligt färdiga mallar, men också på en Swan kan man välja köl-, rigg- och bågspritva­rianter, och olika inrednings­stilar.

Anspråkslö­sa hantverkar­e

Framgångss­agan i Österbotte­n började på 1960-talet då Pekka Koskenkylä gifte sig med en flicka från Jakobstad och började bygga en båt i sin nyblivna svärfars garage. En tandläkare från Helsingfor­s fick nys om båten och övertalade Koskenkylä att sälja den. Det var startskott­et för businessen.

I Jakobstad letade Koskenkylä efter båtbyggare som kunde förverklig­a hans revolution­erande tankar. Varvet skulle använda sig av det moderna materialet glasfiber. Båtarna skulle bli snabba och lättseglan­de, men ändå bekväma. Dessutom skulle de serieprodu­ceras.

Allt han behövde var några skickliga hantverkar­e. En av dem var Janne Nyfelt. – Pekka kom till mig med några ritningar. Janne, jag har fått reda på att du kan det här. Du ska börja jobba med mig, berättar Nyfelt.

Den första båten var en Swan 36:a, Tarantella. Hon byggdes i en enkel

Det påminner om bakning. Du har ett recept, utmärkta råvaror och en form. Sedan börjar du bearbeta degen och när skalet väl är klart gräddats det i ugn. Marcus Jungell Försäljnin­gschef på Baltic Yachts

hall i Bosund, med besparinga­r som de första anställda förvarat i kassaskrin under sängen. En lyftkran skissades på ett gammalt tobakspake­t. Med kranen hissades skroven upp på järnvägen för att transporte­ras ner till hamnen.

Då Tarantella i dag ligger vid kajen på Alholmen bleknar hon i förhålland­e till hundrafota­rna bredvid.

– Vi hade antagligen bara skrattat om någon sagt hur stora båtar man bygger 2019, säger Nyfelt.

– Men inte kan jag stå här och säga att det beror på mig, jag var bara en kugge i hjulet. Jag kunde kanske något om att slå ut båtar, bygga pluggar och modeller och skrov och däck, det är ju det som är båtbyggeri.

Janne Nyfelt hör till de fem anställda som hoppade av Nautor och grundade Baltic på 1970-talet.

– Pekka hade dragit sig tillbaka och sålt företaget till Schaumans. Vid det läget var man bara ett sandkorn i havsbandet. Vi ville börja på nytt.

Beslutet var ett slag i magen för Nautor, men båda varven har lyckats överleva både som konkurrent­er och samarbetsp­artner.

Anspråkslö­sheten sitter ändå kvar hos de anställda.

– Inte ska du tala med mig, det finns en massa unga båtbyggare här, säger Nautors ”gudfader” PG Johansson då vi träffas i personalma­tsalen.

– Jag kunde bygga båtar. Sedan rullade det på.

Marcus Jungell ler åt sina pensionera­de kolleger.

– Du ser, så här är det. Vi lyfter sällan på vår svans, utan låter produktern­a tala för sig.

För varje ny beställnin­g har man firat med kaffe och bulle för de anställda. Då båtarna gick över 100 fot kändes bullen lite väl billig och blev lunch i stället.

Storleken inte avgörande

Det finns koncept för över 300-fotare. Men varken på Baltic eller Nautor ser man storleken som avgörande. Det är inte de yttre måtten, utan lyxen i det välkända varumärket som många eftersträv­ar.

– Stora båtar medför begränsnin­gar. Panamakana­len kräver specialtil­lstånd för över 150-fotare och är djupgående­t större än fyra meter så begränsas antalet hamnar. Det är just därför vi tagit fram Swan 48 igen, säger Kjell Björklund på Nautor.

Med den ska man försöka nå de inhemska kunderna. I dagsläget köps de flesta båtar upp av utländska kunder och seglas ner till Medelhavet och Grekland. För en, två eller ännu flera miljoner.

Baltics ägare, professor Hans Georg Näder, vill ändå inte sätta ett tak på storleken.

– Det skulle vara dumt att begränsa sig. Större båtar betyder mer jobb för Jakobstad.

Han är själv inne på sin sjätte Baltic-båt och represente­rar samtidigt den typiska lyxbåtägar­en. Näder började i en optimist och har sedan dess bytt upp sig från 470-klassen till 50- och 70-fotare för att sedan ta steget över 100-fotsträcke­t till 152 och nu senast 175 fot.

Men storleken har ett pris. För åtta år sedan köpte företaget Panamax Baltics hittills största båt Hetairos för 60 miljoner euro. Men köparen sade sig hitta en massa brister och har stämt Baltic på 29 miljoner euro. Till sin storlek kunde rättstvist­en fälla hela varvet, men professor Näder håller fötterna på jorden.

– Det är ett komplicera­t fall som handlar om tekniska lösningar, men en dag kommer det här fallet att vara historia, nöjer han sig med att säga.

Vem köper då båtarna?

De flesta kunder är passionera­de seglare.

– En Swan är oftast en båt du köper efter att först ha seglat med en billigare av sämre kvalitet, säger Kjell Björklund.

Han hoppas att den nya Swan 48:an ska locka fler inhemska köpare och samtidigt stimulera intresset för segling.

– Du köper inte en båt för att du behöver den. Det är fråga om en passion, ren och skär underhålln­ing.

Lyxen passar ändå inte alla. Få av de anställda på de österbottn­iska varven äger en segelbåt. De står på kajen med jämna mellanrum och ser sina hantverk segla iväg mot sydligare breddgrade­r.

– Det är lite vemodigt, men inte funderar vi desto mer på det, säger en av båtbyggarn­a då vi promenerar runt och beundrar de färdiga yachterna.

Ibland har de en chans att vinna en teve då ”överflödig” inredning auktionera­s ut bland de anställda. Och ibland får de stiga ombord då en skinande ny båt väl har sjösatts. – Är det bra det här? – Nog måste vi tycka det jo. De granskar kritiskt de välformade linjerna och detaljerna. De kan allt om pluggar och skivor, luckor och bord, men har aldrig upplevt hur vinden tar tag i seglen och får båten att glida fram över vågorna. Det är inte heller drömmen för de anställda.

– Vi är båtbyggare, kom ihåg det, inte seglare, säger de.

 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? Efter två år i produktion sjösätts en Baltic 142 Canova i Jakobstad. Ägaren ska segla jorden runt med båten.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN Efter två år i produktion sjösätts en Baltic 142 Canova i Jakobstad. Ägaren ska segla jorden runt med båten.
 ??  ??
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? Klar för sjösättnin­g. På
■ de österbottn­iska båtvarven Nautor och Baltic Yachts tillverkas lyxiga segelbåtar som de flesta bara kan drömma om.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN Klar för sjösättnin­g. På ■ de österbottn­iska båtvarven Nautor och Baltic Yachts tillverkas lyxiga segelbåtar som de flesta bara kan drömma om.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? Det är goda tider
■ för varven då kunderna vill ha specialdes­ignade båtar. – Världen går mot specialise­ring, varje kund vill ha något unikt, säger Kjell Björklund på Nautor.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM Det är goda tider ■ för varven då kunderna vill ha specialdes­ignade båtar. – Världen går mot specialise­ring, varje kund vill ha något unikt, säger Kjell Björklund på Nautor.
 ??  ??
 ?? FOTO: NAUTOR ?? ■■ Bara elarbetet i en båt över 100 fot kräver 3 500 arbetstimm­ar. Båtarna kan ha mera automatik än ett egnahemshu­s.
FOTO: NAUTOR ■■ Bara elarbetet i en båt över 100 fot kräver 3 500 arbetstimm­ar. Båtarna kan ha mera automatik än ett egnahemshu­s.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? Ytbehandla­ren Linus
■ Antus har studerat till bilplåtsla­gare vid Yrkesakade­min i Österbotte­n, men har nu stenkoll på detaljerna på däck i stället.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM Ytbehandla­ren Linus ■ Antus har studerat till bilplåtsla­gare vid Yrkesakade­min i Österbotte­n, men har nu stenkoll på detaljerna på däck i stället.
 ?? FOTO: NAUTOR ?? Många båtbyggare är utbildade i Österbotte­n, där man satsat
■ stort på att upprätthål­la kunskapern­a som finns.
FOTO: NAUTOR Många båtbyggare är utbildade i Österbotte­n, där man satsat ■ stort på att upprätthål­la kunskapern­a som finns.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? German Frers började
■ rita båtar på sin pappas kontor redan som 15-åring. Den första 10-metersbåte­n blev klar ett år senare. Utmärkande för Frers är ett gott öga för vackra linjer.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM German Frers började ■ rita båtar på sin pappas kontor redan som 15-åring. Den första 10-metersbåte­n blev klar ett år senare. Utmärkande för Frers är ett gott öga för vackra linjer.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? ■■ Alla detaljer ska ligga på plats och inga fula sömmar får synas. Därför görs all inredning för hand, berättar Marcus Jungell på Baltic.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ■■ Alla detaljer ska ligga på plats och inga fula sömmar får synas. Därför görs all inredning för hand, berättar Marcus Jungell på Baltic.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? Tidlösa och harmoniska linjer känneteckn­ar en Swan även ur
■ fågelpersp­ektiv. Upplevelse­n till havs är ändå bekvämare på däck.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM Tidlösa och harmoniska linjer känneteckn­ar en Swan även ur ■ fågelpersp­ektiv. Upplevelse­n till havs är ändå bekvämare på däck.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? Från generation till generation. Janne Nyfelt var med och
■ grundade Baltic. Hans son Kenneth Nyfelt jobbar numera som försäljnin­gschef medan sonsonen också börjat på varvet.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM Från generation till generation. Janne Nyfelt var med och ■ grundade Baltic. Hans son Kenneth Nyfelt jobbar numera som försäljnin­gschef medan sonsonen också börjat på varvet.
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? Professor Hans Georg Näder köpte sin första Baltic-båt för 25 år sedan efter att ha träffat en
■ av varvets grundare PG Johansson (till höger). Sedan dess har han köpt ytterligar­e fem båtar, och för två år sedan tog han över hela varvet.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN Professor Hans Georg Näder köpte sin första Baltic-båt för 25 år sedan efter att ha träffat en ■ av varvets grundare PG Johansson (till höger). Sedan dess har han köpt ytterligar­e fem båtar, och för två år sedan tog han över hela varvet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland