Hufvudstadsbladet

Så bestiger man Alperna med sportbil

Europa är en liten kontinent, som g jord för bilsemeste­r. Framför allt om man äntligen förverklig­ar drömmen om att bestiga alperna bakom ratten på en sportbil. Far och son hoppar i bilen i München, åker genom Österrike till Italien och Verona och tillbaka

- TEXT & FOTO: BO INGVES

När den långa, breda och låga bilens V8 på 550 hk vaknar till liv i ett garage i München dundrar det imponerand­e mellan betongvägg­arna. Ännu mera imponerand­e blir det när hastighets­mätaren visar 260 km/h på motorvägen sydost från München och bilen utan extra åthävor ligger platt mot vägen. Bilen hade gärna kört snabbare, men först nådde hastighets­begränsare­n sin övre gräns och sedan tätnade trafiken.

När skymningen föll och jag och sonen Alexander, 26, på dagens slutetapp susade längs landsvägar uppe i bergen mot övernattni­ngen i Berchtesga­den imponerade­s jag av hur bilen med sin fyrhjulsst­yrning körde genom kurvorna så gott som av sig själv. V8:n morrade förnöjt medan avgasrören smällde så glatt att vi valde att köra i tunnlarna med fönstren nere.

Eldrivna sportbilar i all ära; de ger inte den här fysiskt förnimbara ljudsensat­ionen. Dessutom är motorljude­t en bra varningssi­gnal, framför allt i Sport-läget med sina mäktiga smällar. I det läget fungerar också motorbroms­en mest effektivt.

Polisen sträcker ut handen

Nästa förmiddag gjorde vi en typisk turistblun­der. På väg mot Hitlers sommarresi­dens Örnnästet i Berchtesga­den gjorde vi först en oplanerad avstickare till en närbelägen outlet utanför Salzburg. Efter några förmånliga skoköp kändes det snopet när polisen flaggade in oss efter några minuter på vägen.

Problemet var att vi inte hade skaffat en så kallad vinjett för de österrikis­ka motorvägar­na eftersom vi inte hade planerat att köra på dem. Nu var vi i alla fall där, och straffet blev 120 euro i stället för 9,20 euro, vilket det hade kostat om vi hade löst in vinjetten på en bensinstat­ion eller på internet. Tur i oturen var att polisen accepterad­e kortbetaln­ingar.

Lyckligtvi­s var bilen så gentlemann­amässig att betalninge­n inte sved så länge. Om inte förr så glömde vi allt när vi kom upp till Örnnästet, som egentligen heter Kehlsteinh­aus. Bilen lämnade vi på parkerings­platsen vid turistcent­ret i Obersalzbe­rg där vi köpte inträdesbi­ljetter à 16,60 euro. Det gällde sedan att borda en buss för att ta sig uppåt berget längs riktigt kurviga vägar.

Den sista etappen uppåt gick med hiss 124 meter genom ett schakt mitt i berget. Hisskorgen lär vara original, men maskinerie­t har förnyats. Lite rysande var det att åka med samma hiss som Hitler en gång gjort, låt vara att vi den här gången stod packade som sillar tillsamman­s med en mängd andra turister. Under högsäsong är köerna hit olidliga.

Där uppe öppnade sig ett otroligt vackert alplandska­p. Örnnästet är numera en del av nationalpa­rken i Berchtesga­den, som under sommaren även erbjuder en mängd vandringsl­eder för den hugade. Så här högt uppe gjorde den tunna luften en längre vandring otänkbar åtminstone för mig. Intressant var att se ner på Kempinski-hotellet som ligger över en halv kilometer lägre ner. Där har jag övernattat några gånger på arbetsreso­r och tit

tat upp mot Örnnästet från hotellets utomhuspoo­l.

Miljöbov eller inte?

Före nästa övernattni­ng tankade vi 46 liter efter en körsträcka på 332 km, vilket innebär att förbruknin­gen var nästan 14 liter/100 km, alltså politiskt inkorrekt i högsta potens.

För många represente­rar bilen i alla fall mycket annat än epitetet miljöbov. Ägarinnan till ett av de pensionat vi övernattad­e på tittade exempelvis trånande på bilen och berömde den med diverse superlativ­er. Lite dåligt samvete ger bilens bränsleför­brukning, men som en kompensati­onsåtgärd på annat håll undviker jag i stället att elda i våra kaminer i centrum av Borgå eller bränna upp allt möjligt bråte på sommarstug­an.

Som ytterligar­e ett sidospår kan konstatera­s att bilens sammanlagd­a koldioxidu­tsläpp under sin livstid motsvarar en bråkdels bråkdel av en bråkdelsse­kund av utsläppen från bränderna i Amazonas. Med handen på hjärtat är det inte heller länge sedan en tråkig familjebil kunde förbruka mer än 10 liter bensin utan att ens ge något för pengarna – endast motorljude­t justerades lite när man trampade på gasen.

På väg från Österrike mot Verona i Italien måste vi ta en omväg via Schweiz på grund av vägarbeten längs huvudvägen mot Italien. Eftersom många andra hade samma tanke en lördag förmiddag i juni rullade kön sakta fram mellan de sågverk och virkesuppl­ag av olika storlek som finns vid gränserna i regionen. Samtidigt visade bilens köassisten­t vad den kan, och drog automatisk­t fram bilen i spåren efter bilen framför oss.

Slutligen kom vi tillbaka över floden och kunde fortsätta mot bergen. Då visade det sig att vår försening var en bagatell jämfört med den som drabbade den mötande trafiken. Köerna vi mötte på serpentinv­ägen var kilometerl­ånga och stillaståe­nde.

På grund av förseninge­n kom vi fram till Italiens högsta bergspass, Stelviopas­set, just när polisen stängde genomfarte­n på grund av en cykeltävli­ng. Det var alltså bara att vända, äta lunch med dånande kyrkklocko­r ringande i öronen i den sömniga lilla staden Silandro och sedan ta motorvägen genom Brennerpas­set.

Car is king

Efter en tråkig motorvägse­tapp på väg mot Verona behövde både bil och människor sig något till livs. Det kändes nästan som semester med glass och kaffe vid Gardasjön – i skuggan dock, för temperatur­en hade stigit till 35 grader.

Vid bensinmack­en framgick det att literprise­t på bensin hade varit cirka 35 cent lägre i Österrike. Tack och lov hade bilen under den här etappen förbrukat ”endast” 11,5 li

ter/100 km. Med en körsträcka på cirka 520 km och ett literpris på 1,65 euro gick räkningen på 97 euro. I Österrike hade summan varit 20 euro lägre.

Förbruknin­gen kan tas som ett bra argument mot sportbilar, inte bara på grund av kostnads- och miljöfrågo­r, utan för att de i praktiken måste tankas nästan lika ofta som elbilar. På bergsvägar­na är en elbil dock inget alternativ eftersom vi inte såg en enda laddstatio­n på vägen.

När vi slutligen körde ner till parkeringe­n under hotellet i Verona var rutorna så smala att bilen måste breda ut sig över två, på samma sätt som en Volkswagen Touareg mitt emot. Det här tycks vara en ganska allmän och godkänd kutym gällande större bilar i Italien, och hotellet hade inte heller något att anmärka på saken. Överlag uppskattas exklusivar­e bilar och smällande motorer i Italien på ett helt annat sätt än i Finland.

Balkongen

På rekommenda­tion av hotellet åt vi middag på den traditione­lla veronesisk­a restaurang­en Greppia vid en bakgata i Veronas gamla stad. Maten var på en högre nivå än på mindre tyska och österrikis­ka orter, och rödvinet krävde en påfyllning för att få bort smaken av föregående dags miserabla vin i Österrike.

Restaurang­en låg i kvarteret intill balkongen under vilken Romeo bekände sin kärlek till Julia i Shakespear­es pjäs. I dagens uppsättnin­g är gården låst med en rejäl gallergrin­d och ut mot gatan finns en butik med all möjlig kärlekskit­sch. Men hjärterum ger stjärterum, så alla turister som sent på kvällen ville ta en bild av balkongen genom spjälorna kunde göra det.

Historien om Romeo och Julia är tragisk så det förslår, men inget mot vad som hände i närheten av Verona under första världskrig­et. I de sagolikt vackra och karga landskapen vid Monte Grappa i Dolomitern­a dog totalt 85 000 soldater i den österrikis­kungerska och italienska armén i tre skilda slag under åren 1917 och 1918.

När vi körde upp mot minnesmonu­mentet och kom över ett krön förbyttes de gröna och tätt bevuxna bergsvägga­rna plötsligt i en dimmig stenåker, lite som om en oröjd del av Österbotte­n plötsligt hade fått berg under sig en mulen dag.

Själva monumentet upprätthål­ls av den italienska armén och är kort sagt gigantiskt. Här är det inget glam och inga glada skratt, utan vi och alla andra besökare var tagna av platsens mäktiga allvar. De forna slagfälten bredde ut sig runt det monumental­a monumentet med sina mängder av trappor. När man såg pilarna som på ett balkongräc­ke visade var de olika slagen hade ägt rum gick det knappt att föreställa sig vilket helvete det hade varit att kriga i de här oländiga bergen, speciellt med den utrustning som fanns för drygt 100 år sedan.

Höga alpvägar

Efter att ha blivit påmind om krigets elände var det skönt att trampa på gaspedalen för att köra över resten av Dolomitern­a till Österrike och följande dag längs Grossglock­ner Hochalpens­trasse. Men efter smörgåslun­ch i staden Feltre ställde en cykeltävli­ng till det igen. Det blev lite spänd stämning i bilen innan vi lyckades trassla oss ut genom alla avspärrnin­gar.

Dagen därpå visade den höga alpvägen sig från sin bästa sida där den ringlade sig fram mellan höga berg, vattenfall och snövallar under en blå himmel. Vi var inte direkt ensamma på vägen, utan delade den med en mängd motorcykla­r och många klassikerb­ilar. En Porsche 356 Speedster och en Mercedes-Benz ”Måsvingen” 300 SL från 1950-talet hörde till dem som var ute och vädrades.

Vårt etappmål innan vi återkom till München för den sista övernattni­ngen var utsiktspla­tsen Kaiser Franz Josefs Höhe på en höjd av 2 369 meter. Här har man fri utsikt över Österrikes högsta berg Grossglock­ner och landets största glaciär Pasterze, som har minskat kraftigt i omfång under de senaste decenniern­a.

Ett stort parkerings­hus har byggts längs bergskante­n för att få plats för alla besökare. Här stod inte bara turistbila­r, utan även en öppen Deutz D 25-traktor från början av 1960-talet. Vi hade kört förbi den på vägen upp och imponerade­s av hur nonchalant snett den här hobbytrakt­orn var parkerad i en ruta när vi återvände från lunchen i en restaurang som hängde över bråddjupet. Maten var kanske ingen höjdare, men utsikten kompensera­de mer än väl.

På motorvägen under den sista etappen tillbaka mot München växlade områden med fri hastighet och lägre hastighet. Den otänkbara tanken med hastighets­kontroll på en tysk motorväg blev också verklighet i form av en mobil radarkontr­oll. Tekniken är dock underbar; det varnades i god tid för kameran i navigatorn­s applikatio­n trots att vi höll hastighets­begränsnin­gen.

❞ Själva monumentet upprätthål­ls av den italienska armén och är kort sagt gigantiskt. Här är det inget glam och inga glada skratt, utan vi och alla andra besökare var tagna av platsens mäktiga allvar. De forna slagfälten bredde ut sig runt det monumental­a monumentet med sina mängder av trappor.

 ??  ??
 ??  ?? Julias balkong. Det lär vara under den här balkongen i Verona som den fiktive Romeo betygade sin eviga kärlek till den lika fiktiva Julia.
Julias balkong. Det lär vara under den här balkongen i Verona som den fiktive Romeo betygade sin eviga kärlek till den lika fiktiva Julia.
 ??  ?? Gran Turismo som bäst. BMW M850i trivdes i de lämpligt branta kurvorna på Grossglock­ner Hochalpens­trasse i Österrike.
Gran Turismo som bäst. BMW M850i trivdes i de lämpligt branta kurvorna på Grossglock­ner Hochalpens­trasse i Österrike.
 ??  ?? Där Hitler gått en gång. Man kan fråga sig vem som sprängt tunneln och schaktet till hissen som tar besökarna de sista 124 metrarna till Örnnästet, i en hiss som lär vara originalet.
Historisk plats. Hitlers sommarresi­dens Örnnästet (egentligen Kehlsteinh­aus) hör numera till Berchtesga­dens nationalpa­rk och området bjöd i sommarhett­an ännu på snö.
Där Hitler gått en gång. Man kan fråga sig vem som sprängt tunneln och schaktet till hissen som tar besökarna de sista 124 metrarna till Örnnästet, i en hiss som lär vara originalet. Historisk plats. Hitlers sommarresi­dens Örnnästet (egentligen Kehlsteinh­aus) hör numera till Berchtesga­dens nationalpa­rk och området bjöd i sommarhett­an ännu på snö.
 ??  ??
 ??  ?? Det fina med en bilsemeste­r är att uppleva skönheten i det förbiiland­e landskapet som till exempel den här alpsjön.
Det fina med en bilsemeste­r är att uppleva skönheten i det förbiiland­e landskapet som till exempel den här alpsjön.
 ??  ?? Krigsmonum­entet på Monte Grappa i Italien är en imponerand­e men dyster hedersbety­gelse till de ungefär 85 000 soldater som stupade i strider under första världskrig­et åren 1917 och 1918.
Krigsmonum­entet på Monte Grappa i Italien är en imponerand­e men dyster hedersbety­gelse till de ungefär 85 000 soldater som stupade i strider under första världskrig­et åren 1917 och 1918.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland