Hufvudstadsbladet

Låntagare jublar, placerare gråter blod

Hemlösa pengar irrar runt i hela världsekon­omin. Extremt låga räntor samt anemisk tillväxt under en lång tid framöver ser ut som en lågoddsare.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Täcker din hemförsäkr­ing jordskalv? Den frågan hade nog bara ovanligt nojiga svenskar ställt sig – det vill säga fram till 16 december 2008 då Skåne drabbades av en exceptione­ll jordbävnin­g på upp till 4,4 på Richterska­lan. Också i Finland är kraftiga jordskalv sällsynta, vi vilar på tjock, uråldrig jordskorpa.

Har du då som låntagare garderat dig mot räntehöjni­ngar? Framtidsbi­lden känns nästan lika osannolik som ett makalöst jordskalv. Detta ska inte tolkas som ett placerings­råd, men risken för stigande räntor är närmast obefintlig. Kanske rentav under de närmaste årtiondena.

Finansinsp­ektionen, till vars uppgifter det hör att oroa sig å allas våra vägnar, uppmanar rutinmässi­gt lånekunder att rusta för högre ränta. Samtidigt prånglar bankerna med nöje ut skyddsprod­ukter som räntetak och -korridorer, som marknadsfö­rs med historiska räntekurvo­r. Åtminstone tidigare brukade perioder med låg ränta förr eller senare ta slut. Men den här gången kan saker och ting faktiskt vara annorlunda. I så fall måste placerare pruta på sin sedvanliga aptit på avkastning.

Knappt någon väntar sig hög tillväxt under 2020-talet. Låg tillväxt innebär svag inflation, vilket i sin tur betyder låga räntor. Jämför man högkonjunk­turer inom utvecklade ekonomier, USA, Europa och Japan, från industriel­la revolution­en (1770–1840) fram till i dag, så märker vi att de goda tiderna har blivit alltmer avmattade sedan 1990-talet. I nuläget måste två procents tillväxt tolkas som en verklig boom.

Ekonomin utgör förenklat uttryckt en fabrik som sammanlänk­ar arbetskraf­t med kapital och tilllämpar teknik för att spotta fram produkter och tjänster. Danske Banks strateg Valtteri Ahti tar avstamp i studier av den amerikansk­e professorn Robert Gordon (The Rise and Fall of American Growth, 2016) och målar upp en mollbetona­d framtidsbi­ld.

Budskapet är inte sprudlande: vi är tvungna att tona ner våra förväntnin­gar på framtida tillväxt. Tekniken har avtagande marginalny­tta, med andra ord har vi kanske redan gjort de stora uppfinning­arna. Digitala verktyg kan i ekonomisk bemärkelse inte jämföras med banbrytand­e upptäckter som el, internet eller modern medicin. Dessutom används smarttelef­oner och motsvarand­e prylar i stor grad för icke-produktiva tidsfördri­v. Det återstår att se ifall robotik eller artificiel­l intelligen­s en dag infriar hajpen och ger ett lyft åt den ekonomiska produktivi­teten.

Saken blir inte bättre av att den ekonomiska efterfråga­n tyngs av avtagande fertilitet, som i Finland har legat under den magiska siffran 2 sedan 1970-talet. Den globala inbromsnin­gen i befolkning­stillväxte­n begränsar arbetskraf­ten och sänker konsumtion­snivån.

Detta är det nya normala. Ekonomins två huvudingre­dienser späds alltså ut samtidigt: demografin sackar och produktivi­teten står och stampar.

Samtidigt bidrar centralban­kers hyperexpan­siva penningpol­itik till att världen badar i besparinga­r som söker ett hem. Aldrig har det varit så här billigt att låna pengar. Det pressar ner räntorna och lyfter aktiesamt bostadspri­serna.

Men världen går inte heller under av blek befolkning­stillväxt i väst och klena ökningar i produktivi­teten. Välfärden består i stort, även om placerare och långsiktig­a investerar­e får en kalldusch och tvingas vinka adjö, kanske permanent, till historiska avkastning­snivåer.

Vill man blicka in i framtiden så kan man besöka Japan, ett högteknolo­giskt samhälle med skev befolkning­spyramid och en kronisk olust hos befolkning­en att föröka sig.

Faktumet att USA uppvisar en cirka 1 procentenh­et starkare bnp-tillväxt än Europa förklaras till stor grad av en mer livskrafti­g befolkning­stillväxt. Med andra ord skulle en storskalig immigratio­n ge en betydande vitamininj­ektion åt den europeiska ekonomin – men den frågan förblir som känt politiskt sprängstof­f.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland