Hufvudstadsbladet

Migri: Självmord bland asylsökand­e väldigt sällsynta

Fallet med Nathanael, den 22-åriga asylsökand­en från Afghanista­n, som denna vecka begick självmord i Nykarleby har berört många. Enligt Migri är det ändå mycket sällsynt att en asylsökand­e drivs till en sådan handling.

- Matti Aspvik HENRI FORSS/SPT

Enligt Migrations­verket (Migri) är självmord bland asylsökand­e mycket sällsynta. Ur Migris statistik framkommer att endast två asylsökand­e har begått självmord sedan 2016.

Det ena fallet ägde rum 2016 och det andra nu denna vecka i Nykarleby, då 22-åriga Nathanael från Afghanista­n tog sitt eget liv efter att ha fått sitt andra negativa asylbesked. Han kom till Finland i samband med den stora flyktingst­römmen för fyra år sedan, skriver Österbotte­ns Tidning.

– Under åren 2017 och 2018 hade vi lyckligtvi­s inte ett enda fall, säger Olli Snellman, som jobbar med mottagning­sfrågor på Migri.

Självdestr­uktivt beteende vanligare

Enligt Statistikc­entralens uppgifter är självmord bland asylsökand­e mer sällsynta än i befolkning­en i Finland överlag.

År 2017 begick 824 personer självmord, varav drygt hundra var under 25 år. Tre fjärdedela­r av dem som begick självmord var män.

– Men varje fall är olyckligt, såväl för den drabbade som för dennes anhöriga och personalen på flyktingfö­rläggninga­rna, säger Olli Snellman.

Hot om självmord och annat självdestr­uktivt beteende är däremot vanligare. År 2017 registrera­de Migri 316 anmälninga­r som berörde detta, år 2018 minskade anmälninga­rna till 292 och hittills i år har anmälninga­rna varit 116.

Antalet asylsökand­e på flyktingfö­rläggninga­rna har också minskat, från nästan 30 000 i början av 2016 till drygt 10 000 i början av i år.

På största allvar

Enligt Snellman tar Migri och förläggnin­garna alla slags självdestr­uktivt beteende på största allvar. Han upplever att man i offentligh­eten

ibland försöker måla upp en bild av att Migri ignorerar asylsökand­ens psykiska hälsa.

– Vi har bra med personal på flyktingfö­rläggninga­rna jämfört med andra länder. Vi har socialarbe­tare, hälsovårds­personal, handledare och annan utbildad personal.

Dessutom har Migri särskilda projekt med målsättnin­gen att stödja familjer, barn och personer som behöver hjälp med sin psykiska hälsa.

– Vi har i år inlett ett EU-finansiera­t projekt som uttrycklig­en handlar om psykisk hälsa. Det går ut på att utbilda personal för samtalsstö­d och att skapa skriftligt informatio­nsmaterial. Det här projektet pågår till slutet av 2021, säger Snellman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland