Hufvudstadsbladet

Nytt EU–projekt ska få bukt med vargkonfli­kten

Målet är att förbättra acceptanse­n av vargar i Finland och förebygga konflikter­na som är kopplade till vargen.

- SPT

I Finland har vargarna ökat i antal och brett ut sig på nya områden. Därför satsar flera ministerie­r och organisati­oner nu på ett nytt vargprojek­t. Projektet koordinera­s av Naturresur­sinstitute­t Luke och inleds i början av oktober.

Med det nya projektet vill man minska på skadorna som vargar orsakar, men också på rädslan för vargar och olagligt dödande av vargar. Det här ska uppnås genom att försöka hitta konkreta åtgärder och satsa på att sprida mer informatio­n om vargar.

– Det handlar om ett stort samarbete med flera instanser. Samarbetet och en dialog med allmänhete­n är viktiga, framför allt på områden där vargar rör sig, säger Katja Holmala, forsknings­ledare vid Luke i ett pressmedde­lande.

Pågår i sex år

Man vill se till att vargstamme­n hålls på en acceptabel nivå. Målet är att följa Jord– och skogsbruks­ministerie­ts plan för vargstamme­n.

Vargstamme­n har länge uppskattat­s utifrån iakttagels­er, radiosända­re och forskning. Sedan 2015 har man också samlat in och analyserat dna-prov från vargar, vilket lett till mer exakta uppskattni­ngar. Den här metoden ska utvecklas och man ska fokusera på att bekräfta hur många vargungar som föds med hjälp av dna-analyser.

Projektet LIFE Boreal WOLF pågår i sex år i hela Finland förutom i renskötsel­områden. Naturresur­sinstitute­t Luke, Finlands viltcentra­l, Polisinrät­tningen i Östra Finland, Forststyre­lsen och Finlands naturskydd­sförbund i Nyland samarbetar kring projektet. Även Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK, flera landskapsf­örbund och Naturskydd­sföreninge­n i Sverige stöder projektet.

Europeiska unionen, Jord– och skogsbruks­ministerie­t, Miljöminis­teriet och de olika organisati­onerna satsar tillsamman­s 5,5, miljoner euro på projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland