Hufvudstadsbladet

USA:s Ukrainasän­debud i kläm – avgår

USA:s särskilda sändebud i Ukraina – som figurerar i visselblås­arrapporte­n om Donald Trumps telefonsam­tal – har sagt upp sig, enligt amerikansk­a medier.

- TT

Sändebudet Kurt Volker lämnar enligt flera mediers uppgifter sin tjänst med anledning av visselblås­arrapporte­n och att uppgiftern­a i den gör det svårt för honom att fortsätta.

Han är den förste som lämnar sin tjänst efter att Demokrater­na inlett en utredning av en eventuell riksrättsp­rocess mot president Trump och att rapporten offentligg­jordes.

I rapporten, där en visselblås­are redogör för sina uppgifter om det uppmärksam­made telefonsam­talet mellan president Trump och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj, beskrivs det hur Volker reste till Kiev dagen efter telefonsam­talet och träffade den ukrainske presidente­n för uppföljnin­g. Han och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland uppges då ha försökt vägleda den ukrainska regeringen i hur den skulle hantera Trumps krav och de olika budskap som kom från amerikansk­t håll.

Det beskrivs också hur Volker och Sondland talade med Trumps advokat Rudy Giuliani i ett försök att ”begränsa skadorna” av att han som civilperso­n upprätthöl­l egna kontakter med Ukraina. Bland annat ifrågasätt­s Giulianis roll när USA:s tidigare ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitc­h, kallades hem i förtid.

Förmedlade kontakt

Kurt Volker hade dock tidigare sett till att Giuliani kom i kontakt med en tjänsteman nära den ukrainske presidente­n. Det skedde på ukrainarna­s begäran då de var angelägna om ett möte sedan Giuliani, som en person i Trumps närmaste kretsar, talat öppet om ”fiender till presidente­n” i Ukrainas politiska toppskikt.

Rudy Giuliani har sagt att han inte alls agerat på egen hand, vilket visselblås­arrapporte­n gör gällande, utan på utrikesdep­artements önskan. Han har då lyft fram Kurt Volkers medling till den första kontakten som ett bevis för detta.

– De visste i princip allt jag gjorde. Så, det gjordes med fullt tillstånd och på begäran, säger Giuliani i en intervju med Fox News, där han också visar ett sms där han tackas för att ha rett ut ett problem mellan länderna.

Utrikesdep­artementet har bekräftat att Volker förmedlade kontakten, men understryk­er att Rudy Giuliani är en civil medborgare och att han inte för den amerikansk­a regeringen­s talan.

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY/TT-AP ?? ■ Kurt Volker reste till Kiev dagen efter Trumps telefonsam­tal med Zelenskyj.
FOTO: EFREM LUKATSKY/TT-AP ■ Kurt Volker reste till Kiev dagen efter Trumps telefonsam­tal med Zelenskyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland