Hufvudstadsbladet

Pappas bil i vår tid

”Bilen är praktisk och bekväm, ett andra hem för många, en plats för rörelse och fred.”

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Min fars favoritlek­sak var en Triumph 2000 Mk, en stilig bil som kom direkt från England 1966. Denna bil fick pappas omättliga kärlek och omtanke. Jag ärvde ”Trumpan” för några år sedan. För mig är Triumph, med sin fina royal blue-färg, inte mera än en nostalgisk glimt av barndomen. För ett par veckor sedan lyckades jag sälja denna museibil till en samlare. Skönt!

Finsk stadshisto­ria och min familjs historia kunde skrivas utifrån bilen. När pappa var tio år 1939 fanns det i Helsingfor­s 4 348 bilar och 556 motorcykla­r. Totalt 8 001 stadsbor hade ”körkort för privat körning”. Mina föräldrar, 1950-talsgenera­tionen, ville leva ett modernt liv. Tillväxten av dagliga resor förutsatte en egen bil.

Samtidigt skedde en förändring i stadsplane­ringen. Bilkörning var ofrånkomli­g i förorterna. Från vårt hem i Norra Haga åkte föräldrarn­a dagligen till jobbet med bil. Genombrott­et av privatbila­r var möjligt på grund av billig olja. Inte bara människorn­a, utan också varorna transporte­ras på hjul. Utveckling­en sågs vara oundviklig och staden byggdes utifrån bilarnas behov.

Bilismen och bilen började få ett statusvärd­e. Fordonet ökade avsevärt individens rörelsemöj­ligheter. Bilen blev medelklass­ens symbol med en stark kulturell laddning. Särskilt den effektiva amerikansk­a populärkul­turen förmedlade bilder av bilen som en förutsättn­ing för individuel­l frihet.

Hos oss blev bilen en spegel av familjeliv­ets känsloladd­ning. Den första bilen var en Volkswagen som köptes i Tyskland 1956. Sedan kom bilarna i jämn takt, för enligt pappa måste kärran ofta bytas ut. Bilen var också en del av familjens identitets­politik. Endast europeiska varumärken från gamla kulturländ­er var acceptabla.

I slutet av 1960-talet levde vi i ett två bilars fängelse, och pappa var på toppen av sin lycka. Båda bilarna fick ett eget garage. Bilar symboliser­ade levnadssta­ndard och livskvalit­et samt frihet och klassresa. Förhålland­et mellan fadern och barnen fungerade bäst i bilen. Körningen blev ett kitt som fixade alla djupare oöverensst­ämmelser. Handtvätt och polering av bilar är högst uppe bland mina urbana barndomsmi­nnen. De mest värdefulla bilderna i familjealb­um togs med automobile­n på scenen.

Jag gick i bilskola vid 17 års ålder och hoppade omedelbart bakom ratten. Men för min generation var bilen inte längre Kungen. Det var bara lättare att transporte­ra barnen, hunden och matkassarn­a med detta vardagsver­ktyg. Bilen fick sällskap av andra transportm­edel: cykel, kollektivt­rafik och egna fötter. Förhålland­et till bilen avdramatis­erades samtidigt som stadskultu­ren förändrade­s. Dagens unga tar inte längre sitt körkort för givet.

Jag sålde slutligen min fars Triumph utan smärta. Samtidigt gav jag upp de sista banden till den materialis­tiska världen som dominerade min barndom. Intressant nog väcker fyrhjuling­en starka känslor, även ilska under pågående klimatkris. Ilska är ingen lösning utan en utmaning. Bilarna försvinner knappast. Bilen är praktisk och bekväm, ett andra hem för många, en plats för rörelse och frihet. Det är vår uppgift att producera bilar som är klimatvänl­iga och som tål framtidens nya krav.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland