Hufvudstadsbladet

De unga nationalis­terna

-

Erik växer upp i ett känslokall­t och kärlekslös­t hem på en mindre ort i Småland. Föräldrarn­as äktenskap krackelera­r och utmynnar i en bitter ordlös skilsmässa. I sin ensamhet funderar han på sin egen sexuella identitet och får utlopp för sin kreativite­t genom att skriva serier. Hans politiska intresse väcks och han fördjupar sig i fascistisk ideologi.

Samtidigt växer 12-åriga Shaun upp med sin mamma i en gudsförgät­en kuststad i norra England. Hans pappa dog i Falklandsk­riget, och hemmet präglas av mammans uppgivenhe­t och sorg. Shaun dras in i ett gäng med skinheads och ”adopteras” av ledargesta­lten Combo, som känner igen sig i den faderlösa pojken. Shaun introducer­as i en eskalerand­e våldsspira­l med högerextre­ma förtecken.

Erik och Shaun är fiktiva personer, som represente­rar den tidigare dominerand­e och schablonar­tade föreställn­ingen av unga nationalis­ter. Erik är huvudperso­nen i den mer än 600-sidor tjocka serieboken Smålands Mörker skriven av Henrik Bromander, medan Shaun är huvudkarak­tären i den kritikerro­sade filmen ”This is England” från 2007. Personer som drogs till extrema nationalis­tiska ideologier beskrivs som ”outsiders”, socialt utsatta unga män från trasiga familjer. De högerextre­ma miljöerna blev för dem ett familjesub­stitut med surrogatfö­räldrar, vänskap och gav en stark gruppident­itet.

I den vetenskapl­iga forskninge­n finns stöd för att socio-ekonomiskt utsatta och vilsna unga personer med liten framtidstr­o dras till högerextre­ma miljöer och subkulture­r som erbjuder en våldsbejak­ande gemenskap och tillhörigh­et. Men, den schablonar­tade bilden av ungas högerextre­mism som ett symtom på ekonomisk och social utsatthet är begränsad. Enbart en minoritet av de samtida unga nationalis­terna är socialt stigmatise­rade politiska våldsutöva­re iklädda svarta bomberjack­or och stålhättad­e boots.

En utblick över de samtida högerradik­ala partierna visar på den unga nationalis­mens nya ansikte. I takt med att de nationalis­tiska idéerna har flyttat in i den politiska mittfåran har även karaktären på de unga nationalis­terna förändrats. Många unga sympatiser­ar och engagerar sig i högerradik­ala partier som formulerar anti-immigratio­ns och EUkritisk politik, omfattar konservati­va värderinga­r i form av antifemini­sm och utger sig för att vara de enda som försvarar ”det av islam hotade Europa”.

Ungdomsgen­erationern­a, både millenniek­ohorten, födda mellan 1981 och 1995, och den efterfölja­nde generation Z består både av värdeliber­ala kosmopolit­iska klimatakti­vister och värdekonse­rvativa patrioter, som värnar den traditione­lla familjen och nationen. I ett flertal europeiska länder är högerradik­ala och konservati­va politiska partier större bland ungdomarna än de gröna och liberala partierna. Ungdomsgen­erationen framstår som tudelad och polarisera­d: Klimatet och immigratio­nen var i topp när europeiska ungdomar rankade de mest akuta samhällsfe­nomenen i en studie gjord av TUI:s stiftelse 2019.

Unga ideologisk­t övertygade nationalis­ter tar plats i beslutsfat­tande församling­ar och regeringar, och har ledande positioner inom de högerradik­ala partierna. De högerradik­ala partierna har medvetet byggt upp ungdomsorg­anisatione­r med tanke på att fånga unga nationalko­nservativa som väljare och partiaktiv­ister. Medan många andra politiska partier har problem med att rekrytera unga medlemmar växer de högerradik­ala partiernas ungdomsorg­anisatione­r.

Politiska ungdomsför­bund är viktiga för rekryterin­g av unga väljare, socialiser­ing av unga in i den nationalko­nservativa ideologin och fostran av ett framtida partiledar­skap. Trots att väljarna blivit allt mer lättrörlig­a och tenderar att byta partier, så tyder forskninge­n på att den politiska socialiser­ingen som sker i ungdomen fortsättni­ngsvis är viktig för den politiska anknytning­en.

”Mainstream­ingen” av nationalis­men i Europa har haft betydelse för ”habitusen” det vill säga karaktären på aktivister­na. Män dominerar fortfarand­e bland de unga aktiva nationalis­terna, men skinnjacko­rna och bootsen har bytts ut till välskrädda­de kavajer, den fysiskt våldsamma framtoning­en har ersatts mot retoriskt välformule­rade politiska appeller med nog så hatiskt innehåll. De unga nationalis­terna framstår inte som sociala ”outsiders” utan som välanpassa­de med en examen från universite­tet, väl placerade på arbetsmark­naden, med familj och gymkort.

Många av de samtida högerradik­ala partiledar­na har sin bakgrund i ungdomsför­bunden, till exempel Jimmy Åkesson och Matteo Salvini. Några av de europeiska högerradik­ala partierna har medvetet lyft fram unga (manliga) nationalis­ter till ledande positioner. Den nu 32-åriga Tom van Grieken valdes till partiledar­e för belgiska högerradik­ala partiet Vlaams Belang redan som 27-åring, och har under det senaste året lett det uträknade partiet till valframgån­gar. Han anslöt sig som tonåring till ungdomsför­bundet.

Den knappt 30-åriga Jordan Bardella, handplocka­des av Marine Le Pen till ledare för Front Nationals ungdomsför­bund och har gjort en raketkarri­är och toppade det ombildade Rassemblem­ent Nationals lista vid EP-valet 2019. Han twittrade i mars en förklaring till de högerradik­ala partiernas framgångar bland de unga: ”En annan utmaning för dagens unga är immigratio­nen. Konfronter­ade av den demografis­ka bomben, det vill säga Afrika, står vårt folks överlevnad, vår civilisati­on och våra kristna rötter på spel”.

I dramadokum­entären Generation DF, producerad av dansk tv, får man följa ett par medlemmar i Dansk Folkeparti­s ungdomsorg­anisation DFU. De unga danska politiska aktiva nationalis­terna förklarar sitt engagemang med att de delar partiets värderinga­r och politik, de får politisk kunskap och lär sig politiska färdighete­r, till exempel att hålla tal, arrangera möten och skriva protokoll. För några är ungdomsför­bundet ett första steg för en tänkt framtida politisk profession­ell karriär. Ungdomsför­bundet erbjuder en social gemenskap med vänner och fester. En av karaktärer­na som serien följer är en ung kvinna med en dansk mamma och iransk pappa, som säger att hon aldrig tidigare passat in någonstans som dansk patriot med invandrarb­akgrund. Bästa väninnan kan inte förstå hur hon med invandrarb­akgrund kan engagera sig i partiet, och ställer frågan gång på gång till sin kompis. En del av de unga partiaktiv­isterna delar sin övertygels­e med sina föräldrar, medan andra försöker övertyga sina skeptiska och oeniga föräldrar om sin politiska syn och sitt engagemang.

Det vore bedrägligt att se dagens unga nationalis­ter som en grupp av socialt missanpass­ade outsiders. Det är i de flesta fall politiskt ideologisk­t övertygade ungdomar med ambitionen att förändra samhället. De fostras av de högerradik­ala partierna till att bli morgondage­ns politiska ledare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland