Hufvudstadsbladet

Bergqvist om Qatarlag: Finns nog olustkänsl­a

I Qatar är homosexual­itet förbjudet och kan leda till stränga straff. – Jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsl­a att befinna sig i ett land där man inte är accepterad, säger SVT:s friidrotts­expert Kajsa Bergqvist.

- TT

Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tillåtit det landet att arrangera ett VM.

Den förra höjdhoppar­stjärnan, som för åtta år sedan kom ut som bisexuell, är i Doha för att kommentera VM i friidrott. En speciell situation med tanke på Qatars hårda lagar.

– Jag har förstått att det kan innebära sju års fängelse om man ertappas med att vara homosexuel­l eller om man visar sympati för frågan. Bara att jag står här i Qatar och pratar med dig kan vara straffbart, säger hon till SVT.

Öppet homosexuel­la VM-deltagare

Hon tror dock att homosexuel­la aktiva är fokuserade på det de ska göra på friidrotts­arenan under VM.

– Men jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsl­a att befinna sig i ett land där man inte är accepterad.

Några av de VM-aktiva i Doha som är öppna med sin homosexual­itet är trestegsho­pparen Yulimar Rojas, spjutkasta­ren Sunette Viljoen, diskuskast­aren Nadine Müller, höjdhoppar­en Inika McPherson och gångaren Tom Bosworth.

”Alla är välkomna”

Bergqvist tycker att länder som vill arrangera stora mästerskap först ska ändra sin lagstiftni­ng innan de blir aktuella för värdskapet.

– Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tilllåtit det landet att arrangera ett VM.

Inför VM i friidrott, som startar i dag, höll arrangören för fotbolls-VM 2022 (också i Qatar) en pressträff. Och lovade att alla människor var välkomna till landet.

– Jag kan försäkra alla supportrar, oavsett kön, sexuell läggning, religion och ras att Qatar är ett av de mest säkra länderna i världen – och de är alla välkomna hit, säger VM-basen Nasser Al-Khater enligt AFP.

 ??  ?? ■ Kajsa Bergqvist är på plats i Doha som tv-expert. FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT
■ Kajsa Bergqvist är på plats i Doha som tv-expert. FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland