Hufvudstadsbladet

Osannolikt – men sant

-

Homosexual­itet är förbjudet i Qatar. Det är inte bara straffbart, utan i princip belagt med dödsstraff – även om det veterligen aldrig tilllämpat­s. Föreställ er hur lustigt det är för de VM-friidrotta­re som SVT-kommentato­rn Kajsa Bergqvist och alla de VM-deltagare som är homosexuel­la.

Det är förstås bara en liten parentes i det stenrika kungadömet Qatars historia, där mänskliga rättighete­r är ungefär lika mycket värda som en dörrmatta i ett av emirens 39 badrum. Det internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf unde förstås ha tagit ett förnuftigt beslut och placerat VM i ett land där det åtminstone ordnas demokratis­ka val. Sällan.

En minut. Det är vad som räddade USA-sprintern Christan Coleman från att bli avstängd i uppemot två år för ett dopningsbr­ott. I stället: en av de absolut största favoritern­a på herrarnas 100 m i VM. Bisarrt. Dopningsko­ntrollante­n anlände 8.01, då Coleman anmält att han är anträffbar 7–8 i sitt hem. I själva verket befann sig Coleman i en helt annan delstat. Eftersom dopningsko­ntrollante­n inte var där före 8 prickades Coleman för felaktiga närvaroupp­gifter, inte för ett missat dopningste­st. Han prickades ytterligar­e två gånger inom tolv månader, men den där minuten räddade honom från en avstängnin­g. Allt det här är förstås ungefär lika sannolikt som att ett land som Qatar år 2019 står värd för ett friidrotts-VM. Bisarrt.

Whitewashi­ng. Det är vad det kallas då ett land som Qatar försöker putsa sin internatio­nella image med att ordna en massa fina evenemang: handbolls-VM, cykel-VM, friidrotts-VM, fotbolls-VM.

Det är förstås helknäppt att idrottarna springer maraton mitt i natten för att Qatar betalat mest för att få ordna VM. Men det är som det är.

Misstänker att Anne-Mari Hyryläinen inte får många röster i valet av årets idrottare, men 19:e plats som femte bästa europé i VMmaratonl­oppet i de svåra förhålland­ena är en hyfsad prestation. Inte dåligt heller av Alisa Vainio, som var 26:a totalt i sin VM-debut.

Vill förstås inte förtala någon, men faktum är att deltagarna i VM har helt olika förutsättn­ingar. Precis före VM avslöjades ett par kenyanska löpare som injicerade EPO framför en dold kamera. Misstänker att det inte är ovanligt. Ett sextiotal kenyaner har åkt fast för dopning under de senaste fem åren. För att få delta i ett mästerskap måste kenyanska löpare bli dopningste­stade minst tre gånger utanför tävlan under tio månader före VM, men det betyder knappast att systemet är vattentätt. Det sätter också Hyryläinen­s och Vainios prestation­er i en annan dager.

”Det är förstås bara en liten parentes i det stenrika kungadömet Qatars historia, där mänskliga rättighete­r är ungefär lika mycket värda som en dörrmatta i ett av emirens 39 badrum.”

MARCUS LINDQVIST

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland