Hufvudstadsbladet

Räikkönen stiger i tabellen

Bara två förare har kört fler F1-lopp än Kimi Räikkönen.

- FREDRIK AF PETERSENS

Kimi Räikkönen är nu trea i maratontab­ellen över de förare som kört flest F1-lopp. Bakom Räikkönen finns Michael Schumacher och Jenson Button. Före finns bara Rubens Barrichell­o, som körde 324 lopp, och Fernando Alonso, 313. Ryssland GP är Kimis 308:e lopp. Det första var med Sauber, nuvarande Alfa Romeo, i Australien 2001 och det blev en sjätte plats.

– Jag hade aldrig en plan för hur min framtid skulle se ut. Ville bara köra lopp och bli världsmäst­are. Trodde inte att jag skulle vara med så länge utan skulle ha slutat för länge sedan, säger han.

– Och egentligen har jag ju också gjort det, för 2009 hoppade jag av. Då hade jag ingen aning om hur länge jag skulle vara med. Hoppades på ett eller två år. Jag tänker inte på hur länge jag kört och att jag är stolt över det. Kanske gör man det när man slutat men nu är resultaten viktigare än allt annat.

Nu har han ett nytt tvåårskont­rakt med Alfa Romeo och det har blivit som en nytändning. Ingen stress med en massa PR-jippon som han avskyr.

– Så länge jag känner att jag kör som man förväntar sig av mig kommer jag att fortsätta och så länge den största delen av arbetet är att köra racerbil och inte det andra tramset.

Men har Kimi kört 306 eller 307 lopp?

Skillnaden går tillbaka till Belgien 2001. Ett lopp som han startade men bröt, innan loppet stoppades, på grund av problem med transmissi­onen. Eftersom Kimi inte fanns med på gridden i omstarten står det i den officiella databanken att han inte startade.

– I Ryssland har det inte gått så bra. Hoppas det ändras den här gången.

Två gånger trea, en gång fyra, en gång åtta och en gång nia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland