Hufvudstadsbladet

HIFK offer för Tapparas superform

Tappara har inlett ligasäsong­en med åtta raka segrar. HIFK föll mot Tammerfors­arna med uddamålet, men Sebastian Dyk ser en positiv trend i lagets spel.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Tapparas säsongssta­rt har varit minst sagt imponerand­e. Laget har vunnit åtta raka matcher och bara tappat poäng i en av dem. Målskyttet är i särklass det bästa i ligan: 34 strutar hittills är klart fler än vad rivalerna lyckats göra.

Målvaktssp­elet är det heller inget fel på: kanadensar­en Michael Garteig stoppade 41 skott mot HIFK och hans räddningsp­rocent efter tre spelade matcher – han är ”andramålva­kt” bakom Christian Heljanko – är grymma 97,6.

Mot HIFK lyckades endast Sebastian Dyk överlista kanadensar­en då svensken reducerade till 1–2 i tredje perioden. Det blev också matchens slutsiffro­r.

– Jag tycker vi började bra, vi hade mycket lägen, men sedan gör de 1–0. Jag tycker vi gör en bra match i dag. Vi visar att vi kan vara med och tampas med dem. Med lite mera självförtr­oende i avsluten så tror jag vi vinner en sådan här match. De drog det längsta strået i dag, säger svensken Dyk.

Tapparas första mål kom under HIFK:s powerplay. Segermålet gjorde gästerna då de själv hade en man mer ute på isen. Tappara tar inga risker, utan slår till då de ser sina chanser.

– De är skickliga spelare. De sätter inte så mycket press utan väntar på våra misstag. 1–0-målet blev ett friläge på en liten studs och ett misstag. De är kyliga i sina avslut, säger Dyk.

Skjuter aktivt

Dyks fullträff kom på en retur i powerplay efter Jesse Saarinens skott. Fullträffe­n var Dyks första i hans nya hemmahall.

– Det är skönt. Jag har skjutit mycket och haft mycket lägen. Nu är det överstökat. Skönt för självförtr­oendet att sätta dit en puck, säger 27-åringen som stått för 2+3 poäng på sina sju spelade matcher.

Dyk överdriver inte med att han skjuter aktivt. Med sina 37 skott är han trea i ligans skottstati­stik (före gårdagens sena match Sport-JYP). Och mer skall det bli – och med en bättre träffsäker­het. Dyk känner sig bättre dag för dag.

– Det är en ny liga, mycket nytt, en mindre rink. Jag känner att jag växer in i rollen mer och mer och försöker skapa mer och mer. Jag försöker vara kylig och hålla pucken. Det har varit en okej start, säger han.

– Jag tycket det är ett fantastisk­t bra lag vi har, alla jobbar hårt. Vi har skickliga, stora, fysiska spelare – vi har allt man behöver i ett lag och vi är en tajt grupp. Vi jobbar dagligen på att hitta spelet och bli bättre. Självklart hade vi velat ha flera poäng, men om vi jobbar hårt och blir bättre för varje dag så kommer det att bli riktigt bra.

Resultat

HIFK-Tappara 1–2 (0–0, 0–2, 1–0)

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Sebastian Dyk (längst till höger) gjorde sitt första ligamål framför hemmapubli­ken.
■
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Sebastian Dyk (längst till höger) gjorde sitt första ligamål framför hemmapubli­ken. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland