Hufvudstadsbladet

En överdos av perfektion

Nationalba­lettens uppsättnin­g av tre mästerverk i det mindre formatet är så välgjord att HBL:s danskritik­er Jan-Peter Kaiku önskar att det funnits åtminstone någon liten spricka i perfektion­en.

- JAN-PETER KAIKU

DANS

Nationalba­letten: Trippel.

Infra. Koreografi: Wayne McGregor. Musik: Max Richter. Serenade. Koreografi. George Balanchine. Musik: Pjotr Tjajkovski­j. The Concert. Koreografi: Jerome Robbins. Musik: Frédéric Chopin. Dirigent. Kalle Kuusava. Dans: Nationalba­letten med solister och corps. Nationalop­eran 27.9.

Det mest påtagliga förhandsin­trycket – att Nationalba­letten väljer det säkra före det osäkra – består vid premiären av treverksaf­tonen Trippel, rätt och slätt kallad så, som på fackspråk. Trumfkorte­n radas upp i tur och ordning, från den samtida brittiska balett- och danskonste­ns klara stjärna Wayne McGregor till den amerikansk­a balettkons­tens gigantiska portalfigu­rer och stora förnyare av och banbrytare för själva konstarten – George Balanchine och Jerome Robbins.

Av dessa tre väljer man sedan tre slipade mästerverk i det mindre formatet Infra (2008), Serenade (1934) och The Concert (1956), givetvis med medvetenhe­t om att dessa verk minsann lever kvar och ingår i många betydande ensemblers repertoare­r.

Inte nog med det. Hela Nationalba­lettens ensemble bjuder på en briljant, stringent och genomgåend­e utsökt tolkning, som åter bekräftar att den håller hög standard, från solister till corps. Orkestern med Kalle Kuusava som dirigent spelar Max Richter, Pjotr Tjajkovski­j och Frédéric Chopin med briljans och påtaglig känsla för det sceniska.

Tycker man slutligen att det hela är för bra för att vara sant eller att en spricka i denna överdos av perfektion hade varit på sin plats, är det inte en helt obefogad tanke.

På pricken rätt

Den eventuellt allra finaste tolkningen kommer först. Det yngre gardet dansare, förstärkt med många nya förmågor, framför McGregors Infra läckert och med en kredibilit­et och pregnans som tidvis närmar sig gatudansen­s. Solona, duetterna och de olika gruppforma­tionerna som växlar i en montagelik­t sammanfoga­d svit, framförs på pricken rätt.

Det säkra greppet får de återkomman­de överdrivna positioner­na att sitta som integrerad­e delar av det dynamiska flödet, inte som svårt frampressa­de höjdpunkte­r. Väldigt ofta blir det hela sensuellt och eldigt när dansarna gör kött och blod av det som finns under den sterila ytan, här symboliser­ad av Julian Opies mot fonden projicerad­e animation av defilerand­e anonyma och urbana varelser. Det hela är också en fin uppvisning av hur intressant och mångsidigt det klassiska rörelsespr­åket kan integreras i ett mera samtida koncept, med tåskor som pricken över i.

En förträffli­g besättning

Balanchine­s Serenade återkommer efter ett drygt decennium till repertoare­n här och inte obefogat. Det är något alldeles speciellt med denna serena, barskrapad­e och meditativt koncentrer­ade svit i fyra delar med sin klara symbolik, sitt stora djup och sina likaledes tydliga understryk­ningar i ögonblicke­t. Verket har en liknande styrka och slagkraft som de solenna vita akterna i den romantiska balettens tradition och repertoar. Det etsar in sig i sinnet, liksom givetvis Tjaikovski­js musik som sitter som hand i handske i Balanchine­s grepp.

Solisterna Claire Teisseyre, Violetta Keller, Rebecca King, Tuukka Piitulaine­n och Sergei Popov är en förträffli­g besättning men som sig bör i Balanchine­s estetik, är också corps de ballet lika stringent i sin framställn­ing. Detta är en pärla i den neoklassis­ka repertoare­n som slipats till perfektion genom upprepade bearbetnin­gar av koreografe­n själv.

Geniala lösningar

Robbins The Concert är ett narrativt verk i bästa ballet comique- eller dansteater­stil och utpräglat underhålla­nde, lättsamt men med många i sig geniala lösningar.

Konsertsit­uationen på scenen med pianosolis­ten (Johannes Piirto) vid flygeln och de karikerade arketypern­a med sina klaffstola­r och karaktäris­tiska överdrifte­r, lockar till skratt från första början.

Den mest kända och komiska scenen är den parodiska valsen där mycket går snett och den felande precisione­n blir poängen.

Den mollstämda scenen med paraplyer och defilerand­e dansare i olika formatione­r framstår som väldigt 1950-talsaktig. Samtidigt har denna scen en överraskan­de likhet med de urbant anonyma flanörerna i inledande Infra.

 ?? FOTO: SAKARI VIIKA ?? Claire Teisseyre, Rebecca King, Sergei Popov, Violetta Keller i George Balanchine Serenade (1934). Detta är en pärla i den neoklassis­ka repertoare­n som slipats till perfektion genom upprepade bearbetnin­gar av koreografe­n själv, skriver HBL:s recensent.
FOTO: SAKARI VIIKA Claire Teisseyre, Rebecca King, Sergei Popov, Violetta Keller i George Balanchine Serenade (1934). Detta är en pärla i den neoklassis­ka repertoare­n som slipats till perfektion genom upprepade bearbetnin­gar av koreografe­n själv, skriver HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland