Hufvudstadsbladet

Frukter från orkesterla­boratoriet

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Vilken debut! Efter att ha hört uruppföran­det av On the Horizon konstatera­r HBL:s Mats Liljeroos att Ilkka Hammo tycks född att komponera för orkester. Och pianisten Jevgenij Sudbin visade varför han är så eftertrakt­ad.

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Hannu Lintu. Solist: Jevgenij Sudbin, piano. Hammo, Grieg, Nielsen. I Musikhuset 27.9.

Det måtte vara en härlig känsla för vilken tonsättare som helst att bevittna uruppföran­det av sitt första orkesterve­rk och är man en 36-årig gitarrlära­re är känslan säkert helt speciell. Ilkka Hammo har förvisso studerat kompositio­n för Tapio Nevanlinna och Veli-Matti Puumala och det nu hörda, av Radions symfoniork­ester beställda, stycket On the Horizon är en frukt av Sibelius-Akademins och RSO:s kompositio­nslaborato­rium, som fungerat sedan 2012.

Och vilken debut sedan! Hammo tycks född till att komponera för orkester och han instrument­erar som en rutinerad mästare. Enligt tonsättare­n kan stycket liknas vid en resa, ett narrativ utan konkret program. Nå, vilket icke-programmat­iskt verk kan väl den definition­en inte appliceras på, men visst uppvisar de musikalisk­a horisonter­na uppenbart måleriska, stundtals snudd på filmatiska, kvaliteter som osökt sätter fantasin i rörelse.

Hammos tonspråk är, föga överraskan­de, utpräglat eklektiskt. Influenser från diverse håll – själv kommer jag på mig med att dra parallelle­r till bland annat Sebastian Fagerlund – samsas mödolöst till en syntes, som är lättillgän­glig utan bli banal på ett sätt som bara temporärt känns aningen onödigt trendmedve­tet.

Vissa idéer hade i och för sig hållit för ytterligar­e utveckling – inte minst det alldeles mot slutet framträdan­de trumpettem­at, som kunde ha förlänats en mer utpräglad deus ex machina-roll – men knappa tolv minuter är trots allt en begränsad duration och Hammo lyckas ändå hålla ihop helheten på ett dramaturgi­skt klart tillfredss­tällande sätt. Den relativa opersonlig­het, som ännu ställvis skiner ige nom har man gärna överseende med när uttrycket förefaller angeläget och i det stora hela gediget formulerat.

Lyriskt och virtuost

Diskussion­en om standardre­pertoarens överhöghet är viktig, men det lönar sig att komma ihåg att även de mest etablerade klassikern­a inte nödvändigt­vis spelas särskilt ofta. Hannu Lintu har noterat att senast RSO hade Griegs pianokonse­rt på repertoare­n var för 19 år sedan och det var inte ens i Helsingfor­s.

Desto större orsak att göra den nu. Om ej annat så för att påminna om vilket tidlöst mästerverk 25-åringens första orkesterko­mposition är. Självaste Liszt var utom sig av begeistrin­g efter att ha spelat solostämma­n från bladet och Jevgenij Sudbin visade med sin skönt chosefria, tillika intimt lyriska och extrovert virtuosa tolkning varför han hör till dagens mest eftertrakt­ade pianister.

Carl Nielsens orkestrala mästerverk, femte symfonin, är med sina tvära karaktärsm­ässiga kast och mångfasett­erade, delvis parallellt klingande, texturer långt ifrån lätttolkat, men Lintu hade dissekerat partituret intill atomnivå för att sedan foga samman det till en sömlöst välsmord helhet.

RSO gjorde i slutet av 90-talet en ypperlig Nielsencyk­el på skiva med Jukka-Pekka Saraste, men ett Nielsenspe­l som detta har jag aldrig hört denna orkester, och inte många andra heller för den delen, prestera. Lintu var fullkomlig­t innanför verkets emotionell­a hud, Christoffe­r Sundqvist mejslade ut klarinetts­olot i första delens slut med en oerhörd sensitivit­et och den delvis improvisat­oriska virveltrum­mans parti klingade i Jani Niinimäkis händer störigare än i mannaminne.

 ?? FOTO: CLIVE BARDA ?? Jevgenij Sudbin visade med sin intimt lyriska och extrovert virtuosa tolkning av Griegs pianokonse­rt varför han hör till dagens mest eftertrakt­ade pianister.
FOTO: CLIVE BARDA Jevgenij Sudbin visade med sin intimt lyriska och extrovert virtuosa tolkning av Griegs pianokonse­rt varför han hör till dagens mest eftertrakt­ade pianister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland