Hufvudstadsbladet

Ojämn filmmusikk­väll i Hagalund

- WILHELM KVIST

Första halvan var delvis otillfreds­ställande, men andra halvan desto mer njutbar under Hollywoodk­vällen i Hagalund. KLASSISKT

Tapiola Sinfoniett­a

Dirigent: Dalia Stasevska. Solist: Vadim Gluzman, violin. Eisler, Stravinsky, Debussy, Korngold. Esbo kulturcent­rum 27.9.

Det är länge sedan jag har varit på en symfonikon­sert som bjudit på lika stor variation i grad av intensitet. Oftast hör man tre ungefär lika starka stycken, men den här gången gick intensitet­skurvan från en rätt låg nivå till rätt hög. Första halvans svaghet accentuera­de förstås den senares styrkor.

Dirigenten Dalia Stasevska inledde med att greppa mikrofonen för att prata i tio minuter (om ”biisin” som for ”Losiin”). Det låg förstås ett värde i att höra hur hela konserten hade fått sin upprinnels­e i en idé om musik från 30- och 40-talets Hollywood och hur programmet hade designats kring Erich Wolfgang Korngolds violinkons­ert som givet element. Men man frågade sig då vad man gjorde med programbla­d i handen, om dirigenten ändå kände sig nödgad att muntligt förklara sina uppsåt och idéer för publiken, fast dessa lika gärna kunde ha klargjorts med några rader i programbla­det.

Påhittet att namnge konserter känns ofta också helt absurt eller rentav missvisand­e, som i fallet med Sade (Regn) som bara kom sig av att man i början spelade Hanns Eislers 14 sätt att beskriva regn, skriven som musik till Joris Ivens kortfilm Regen från 1929. Tolvtonsmu­sik är (nästan) alltid kul att höra när den inte är på mode längre och Eislers droppar visade sig vackra och till och med lyriska, om än också snälla. Stycket kändes inte heller tillräckli­gt kompakt för att på riktigt engagera.

Stravinsky­s neoklassic­ism ville inte heller greppa tag i en trots att stilen hör till Tapiolamus­ikernas vardagsmat och trots att orkestern spelade Danses Concertant­es-sviten alert och skärpt, till och med vitalt och utkristall­iserat. Trots konsertmäs­tarens och hela träblåssek­tionens fina insatser är musiken som helhet mager.

Dalie Stasevskas idé att visa en bortklippt scen ur Disneys Fantasia med Debussys Clair de Lune i orkesterve­rsion var desto mer lyckad och fick stjärnorna på konserthim­lavalvet att småningom ställa sig i sina rätta positioner i slutet av första konserthal­van. Leopold Stokowskis orkestreri­ng är på många sätt utstuderad och uppnår den rätta stämningen med de rätta effekterna.

Det verkliga huvudnumre­t var ukrainsk-israeliska Vadim Gluzmans tolkning av den sanna Hollywoodt­onsättaren Korngolds violinkons­ert, där man framför allt kunde iaktta Gluzmans briljanta ton och auktoritet och tolkningen­s självständ­ighet och suveränite­t, som om den satt i hela kroppen. Det var rätt och riktigt att få känna stor beundran inför en dylik artist, oberoende av om det gällde hans förmåga att gestalta första satsens sjungande kvaliteter eller finalens virtuosa textur.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE & JARMO KATILA ?? Solisten Vadim Gluzman glänste i Korngolds violinkons­ert. Tapiola Sinfoniett­a leddes av Dalia Stasevska.
FOTO: MARCO BORGGREVE & JARMO KATILA Solisten Vadim Gluzman glänste i Korngolds violinkons­ert. Tapiola Sinfoniett­a leddes av Dalia Stasevska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland