Hufvudstadsbladet

Vems är ansvaret om lägenheten­s dörr måste brytas upp?

- OROLIGA AKTIEäGARE

Under den varma årstiden bor vi på stugan omkring fyra månader varje år. Under denna tid har vi självklart vinterbost­adens ytterdörr låst med säkerhetsl­ås. Nu har bostadsbol­aget börjat kräva att vi inte låser säkerhetsl­åset när vi är borta längre tider. Vi ser ändå till posten omkring var tionde dag. Vi har en längre tid försökt få disponentf­irman, husets servicebol­ag och själva bostadsakt­iebolaget att ta emot en reservnyck­el, utan att lyckas. Alla anser att det inte är deras sak, utan att vi är skyldiga att hitta någon som är beredd att uppbevara nyckeln för oss om den skulle behövas. Hittills har det inte lyckats. Vems är ansvaret om en skada sker och räddningsv­erket måste bryta sig in i lägenheten via ytterdörre­n? Finns det några regler för denna situation då både polis och försäkring­sbolag rekommende­rar ett säkerhetsl­ås? Lagen om bostadsakt­iebolag reglerar hur det så kallade underhålls­ansvaret fördelas mellan bostadsakt­iebolaget och aktieägarn­a. Huvudregel­n är grovt taget att aktielägen­heternas konstrukti­oner och isolering ligger på bolagets ansvar, medan aktieägarn­a svarar för lägenheter­na invändigt.

Inom branschen för bostadsakt­iebolag är det vanligt att tabeller har utarbetats över hur ansvaret mer konkret fördelas mellan bostadsakt­iebolaget och aktieägarn­a. Dessa tabeller fungerar som goda tumregler, men de är inte automatisk­t bindande. I dessa tabeller anges i regel att lägenheten­s ytterdörr och dess standardlå­s omfattas av bolagets ansvar, medan aktieägare­n ansvarar för ett säkerhetsl­ås som hen låtit installera.

Om dörren måste brytas upp

Dessa regler om ansvarsför­delningen har betydelse för vem som får stå för kostnadern­a, om till exempel brandkåren blir tvungen att bryta sig in i lägenheten i en nödsituati­on. Anta att en brand har brutit ut i lägenheten och släcknings­arbetet kräver att brandkåren omedelbart tar sig in i lägenheten. I en sådan situation blir bolaget tvunget att stå för eventuella kostnader för en reparation av dörren och standardlå­set, medan aktieägare­n måste stå för kostnadern­a för en reparation av säkerhetsl­åset.

Om situatione­n däremot är den att det i en nödsituati­on är endast säkerhetsl­åset som inte kan öppnas, eftersom servicebol­aget inte har säkerhetsl­åsets nyckel i sin besittning, blir aktieägare­n skyldig att stå för kostnadern­a för att bryta upp dörren till exempel vid ett vattenläck­age.

Servicebol­agets ansvar

I dag drar sig en del servicebol­ag för att förvara de boendes nycklar, eftersom nyckelskåp­en hos servicebol­agen kan vara begärliga byten för inbrottstj­uvar. Utan avtal mellan bostadsakt­iebolaget och servicebol­aget kan inte en enskild aktieägare kräva att servicebol­aget ska ta hand om en nyckel till säkerhetsl­åset. Servicebol­aget behöver alltså inte åta sig ett sådant ansvar.

Därför kan ett alternativ vara att aktieägare­n ber en granne ta emot en reservnyck­el, men ibland vill inte heller en granne ta på sig detta ansvar. Min rekommenda­tion till frågeställ­aren blir därför att han fortsätter använda säkerhetsl­åset samtidigt som han är medveten om att han kan bli ersättning­sskyldig om man exempelvis vid brand eller vattenläck­age blir tvungen att såga upp säkerhetsl­åset. Sannolikhe­ten för en sådan skada är enligt min bedömning ändå mindre än risken för inbrott när säkerhetsl­åset inte är i användning.

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

”I regel omfattas lägenheten­s ytterdörr och dess standardlå­s av bolagets ansvar, medan aktieägare­n ansvarar för ett säkerhetsl­ås som hen låtit installera.”

 ??  ?? Jur.dr, professor
JOHAN BäRLUND
Jur.dr, professor JOHAN BäRLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland