Hufvudstadsbladet

En riktig kalldusch

-

Just som marknaden hade hoppats på en stabiliser­ing av de ekonomiska utsikterna bjöd europakonj­unkturen på ännu en kalldusch, i form av iskalla inköpschef­sindex (PMI). Sett över kvartalet är september absolut viktigast, men månadens skörd av aktivitets­indikatore­r antyder att avmattning­en fortsatt efter semesterpe­rioden. Risken ökar för vinstvarni­ngar i cykliska sektorer inför stundande rapportper­iod.

Finns det ljus vid horisonten? Svagheten i europeiska konjunktur­data drivs främst av (bil-) industrin. En kraftig inbromsnin­g i tysk bilindustr­i startade under hösten 2019, och drevs av nya miljökrav samt avmattning i Kina, vilket innebär att jämförelse­talen blir mindre krävande under kommande månader. Än viktigare är att hushållen fortsätter att visa god tillförsik­t. Konsumente­rna kan glädjas åt låg arbetslösh­et, god reallöneti­llväxt, låga räntor och en lång period av förmögenhe­tsuppbyggn­ad i kölvattnet på det utdragna ekonomiska uppsvinget. Vi är sent i konjunktur­cykeln men så länge tillförsik­ten hos hushållen är god finns det bra stöd för slutefterf­rågan i ekonomin. I USA motsvarar privat konsumtion nära 70 procent av bnp. I våra öppna nordiska ekonomier väger konsumtion­en mindre och utrikeshan­deln mer, jämfört med till exempel USA, varför vi kan sägas vara mer utsatta för rådande handelskon­flikter, trots att dessa ligger bortom våra hemmahoris­onter.

Sammantage­t ser vi en tydlig risk för att marknadens vinstprogn­oser kommer att fortsätta att sänkas i närtid. Den goda nyheten är att detta, åtminstone till stor del, redan reflektera­s i placerarna­s relativt återhållna värdering av aktiemarkn­aden. Det finns alltså ett visst utrymme för besvikelse­r framöver, men bevisbörda­n ökar vad gäller förhoppnin­garna om en stabiliser­ing av industriko­njunkturen.

Min erfarenhet är att börsen trivs bra i perioder av osäkerhet. Oklara omständigh­eter innebär oftast att det finns en hög grad av beredskap för oförutsedd­a händelser, illustrera­t av att värderinga­r inte tillåts att skena i väg och att riskexpone­ringen hos investerar­e är återhållen, vilket också medför att mycket av marknadens potential konservera­s. Helsingfor­sbörsen är upp drygt 10 procent sedan årsskiftet trots att nyhetsflöd­et under året mestadels präglats av olika risk- och hotbilder. Däremot leder perioder av alltför hög konfidens ofta till värderings­bubblor vilka förr eller senare brister.

En utsträckt period av konjunktur­uppgång och stigande börsvärden avslutas ofta med att det blir genuint dyrt innan värderinge­n åter justeras ned. Kort och gott: det brukar bli riktigt dyrt innan det blir ordentligt billigt. I nuläget värderas aktiemarkn­aden i underkant av historiskt genomsnitt, trots att det exceptione­llt låga ränteläget skulle kunna tas som intäkt för en betydligt högre prissättni­ng på aktier.

Nåväl, på kort sikt blir utmaningen att navigera genom stundande period av delårsrapp­orter, vilka omgärdats av en tid med svaga europeiska konjunktur­data. Vi ser framför oss en aktiemarkn­ad som fortsätter att präglas av osäkerhet men också av potential.

”En utsträckt period av konjunktur­uppgång och stigande börsvärden avslutas ofta med att det blir genuint dyrt innan värderinge­n åter justeras ned. Kort och gott: det brukar bli riktigt dyrt innan det blir ordentligt billigt.”

Niklas Wellfelt Chefsstrat­eg, Ålandsbank­en Fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland