Hufvudstadsbladet

Hagalunds simhalls framtid stöts och blöts

Framtiden för Hagalunds simhall är oviss. Hallen har varit stängd i fyra år i väntan på en renovering eller en rivning.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Hagalunds simhall i Esbo har stått tom i fyra år i väntan på ett beslut om rivning eller renovering.

Det har gått över fyra år sedan Hagalunds simhall i Esbo stängdes för en renovering som aldrig blivit verklighet.

I fyra år har det debatterat­s om hallen ska rivas eller renoveras. Simhallen är skyddad som en kulturhist­oriskt värdefull byggnad ritad av arkitekten Aarne Ervi. Hallen öppnades 1965.

Museiverke­t och Esbo stadsmuseu­m vill att hallen bevaras och i våras anslöt sig Finlands arkitektfö­rbund till den här skaran. Staden hade planerat att arrangera en arkitekttä­vling för en ny hall i Hagalund.

Finlands arkitektfö­rbund utser av tradition en representa­nt i domarkåren för allmänna arkitektur­tävlingar. I veckan meddelade arkitektfö­rbundet att man inte utser en domare för tävlingen. Förbundet motiverade beslutet med att området kring Hagalunds simhall är kulturhist­oriskt värdefullt.

Arkitektfö­rbundet vill att andra möjlighete­r att använda hallen utreds om den inte kan renoveras för simhallsbr­uk.

– Det finns inget beslut om att hallen ska rivas. Vi föraktar demokratin om vi går med i en tävling som domare. Området kring simhallen är en unik helhet och en nationell angelägenh­et, säger Arkitektfö­rbundets ordförande Hanna Helander till Länsiväylä.

Bland stadens beslutsfat­tare börjar hallens öde så småningom framkalla en smärre ångest.

– Arkitektfö­rbundets utlåtande var kraftigt och ett sätt att blanda sig i stadens inre angelägenh­eter. Jag förstår omdömet ur en kulturhist­orisk aspekt, men personlige­n är jag inte nöjd med utlåtandet när vi inte vet i hurudant skick hallen är. Vi måste vänta på att konditions­granskning­en blir färdig innan vi går vidare, säger De grönas stadsstyre­lsemedlem Mikki Kauste.

För dyrt med ny hall

En konditions­granskning av hallen väntas bli färdig vid årsskiftet. Hagalunds utveckling­schef Antti Mäkinen bekräftar att staden skrinlägge­r planerna på en arkitekttä­vling efter arkitektfö­rbundets beslut. Enligt Mäkinen är Hagalunds simhalls framtid en svår fråga. Det handlar inte bara om pengar utan om hallen över huvud taget kan renoveras. Mäkinen är skeptisk. Kauste ser också en möjlighet att en ny hall byggs.

– Om hallen inte kan användas som simhall vilka alternativ finns då? Det finns säkert många visioner om vad man kunde använda hallen till, men kravet är att det ska förbli ett offentligt utrymme. Vi har pengar reserverad­e för att renovera hallen, men det finns inte pengar för att bygga en ny hall. Det finns ont om pengar i Esbo just nu.

Kauste undrar om det finns möjlighete­r att renovera hallen för dess ursprungli­ga bruk. Att förlänga den stora bassängen från 25 till 50 meter är omöjligt utan att riva omklädning­srum.

– Det här är en svår nöt. Hagalund är en av de få kulturhist­oriskt värdefulla stadsdelar­na i Esbo. Men betongkons­truktioner­na var skadade och luftkondit­ioneringen bristfälli­g.

●●2015 började en ny renovering. I inledninge­n kom det fram att en omfattande renovering krävs, men att man skjuter upp den och bara små reparation­er görs. I maj 2015 stängdes hallen med löftet om en öppning hösten 2016. Det löftet höll inte.

●●Efter det har flera utredninga­r om hallens framtid gjorts – utan resultat. jag tycker att det är underligt att vi haft en simhall ur bruk i fyra år. Jag hoppas att konditions­granskning­en blir den slutliga domen om vad som bör göras.

Men om ny hall ska byggas var ska den byggas i sådana fall? – Det finns de som drömmer om en simhall i idrottspar­ken i Hagalund. Men frågan är om det finns utrymme för en simhall där. Och så har vi inte pengar för en ny hall, säger Kauste.

 ?? NYBACKA/HBL-ARKIV
FOTO: MIKAEL ?? Framtiden för Hagalunds simhall är oviss. Det har gått över fyra år sedan någon simmade i hallen.
NYBACKA/HBL-ARKIV FOTO: MIKAEL Framtiden för Hagalunds simhall är oviss. Det har gått över fyra år sedan någon simmade i hallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland