Hufvudstadsbladet

Icke-spridnings­avtal är inte på långt när tillräckli­gt

- MIKAEL BööK Lovisa

KäRNVAPEN ”Antingen förbjuder och eliminerar vi kärnvapen eller så kommer de en dag att eliminera oss”, har Ican-chefen Beatrice Fihn sagt (citerad i en HBL-insändare, 26.9, internatio­nella FN-dagen för elimineran­det av kärnvapen).

I ett fullskalig­t krig mellan dagens stormaktsi­mperier skulle atom- och vätebomber levereras mot motståndar­en med missiler, fällas från bombplan och avskjutas från ubåtar i världshave­n. På den vägen skulle människorn­a brinna upp i eldstormar­na och dö av den radioaktiv­a strålninge­n eller i svält på grund av den påföljande globala nukleära vintern.

I den vevan skulle också den nuvarande domedagsma­skinen, de nukleära vapensyste­men, elimineras.

Största delen av oss som tror att det finns ett alternativ­t sätt att eliminera kärnvapnen anser säkert med ambassadör Pasi Patokallio (HBL 28.9) att vapenkontr­oll, genom förhandlin­gar och avtal mellan kärnvapens­taterna, är ett nödvändigt första villkor för en minskning och slutligen ett avskaffand­e av kärnvapnen. Men ett andra lika nödvändigt villkor är en stark kollektiv vilja och världsopin­ion som trycker på och stigmatise­rar kärnvapens­taternas regeringar underifrån, från medborgarn­a, och från sidorna, från regeringar i de stater som inte har kärnvapen. Denna vilja och världsopin­ion kommer i dag till uttryck i FN-avtalet om ett förbud mot kärnvapen (TPNW).

Ifall man som ambassadör Patokallio påstår att ”ickespridn­ingsavtale­t är tillräckli­gt” måste man glömma det faktum att detta över femtio år gamla avtal (NPT) inte ens har hindrat spridninge­n av kärnvapen till allt fler länder. Vidare måste man undanträng­a realiteten att de övriga vapenkontr­ollavtalen är i full färd med att kollapsa, ett efter ett.

I samband med uppföljnin­gen av NPT-avtalet, som mer än någonsin riskerar att bli ett spel för kulisserna nästa gång avtalspart­erna möts 2020 borde de nordiska ländernas ”goda sällskap” göra sitt bästa för att sätta press på kärnvapens­taterna att äntligen uppfylla det nedrustnin­gslöfte de gav då de underteckn­ade NPT. Första steget, som Finland och de nordiska länderna borde våga ta, vore att ansluta sig till TPNW och därmed till den världsopin­ion som önskar kriminalis­era kärnvapens­taternas kärnvapeni­nnehav och kärnvapenu­pprustning.

I ett försök att avleda läsarnas uppmärksam­het från ämnet, det vill säga eliminerin­gen av kärnvapnen, skriver Patokallio att vi bekymrade freds- och miljöaktiv­ister ”hyllar Putin”. Men, väl att märka: den ryska regeringen­s uttalanden om TPNW avviker inte i något väsentligt avseende från vad Frankrikes, Storbritan­niens och USA:s regering har sagt om saken inklusive att icke-spridnings­avtalet är tillräckli­gt. Således är också vår ambassadör när allt kommer omkring själv på Vladimir Putins linje.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland