Hufvudstadsbladet

Tack Norge, tack Sverige

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

– Han var för het på gröten. Järnpappan Gjert Ingebrigts­en är aldrig nöjd – och det är antagligen därför hans tre söner hör till världselit­en i distanslöp­ning. Men vilken uppvisning Jakob Ingebrigts­en gav.

För ett ögonblick såg det ut som att nittonårin­gen helt sensatione­llt kan slå en kil i det östafrikan­ska betongbloc­ket, men krafterna tog slut på upploppet då etiopierna satte in spurtväxel­n. Tveksamt om Ingebrigts­en kunde ha gjort någonting annorlunda.

Afrikanern­a har ett järngrepp om de långa bansträcko­rna i VM. Närmare bestämt: Etiopien, Kenya och Somalia. Ett par VM-guld har gått till Marocko. Mo Farah represente­rade Storbritan­nien då han tog sina sex VM-guld, men han är född i Somalia. Sedan 1983 har afrikanern­a sopat rent på herrarnas 5 000 m och 10 000 m.

Forskarna har grubblat över vad det är som gör östafrikan­erna så suveräna. Långa ben? Smala vader? Hög höjd?

Mot den bakgrunden är det uppfriskan­de att en nordbo kan hävda sig mot världens bästa distanslöp­are. Inte bara en, utan tre: Filip Ingebrigts­en tvingades avbryta på grund av kramp i magen, medan Henrik Ingebrigts­en inte hade sin bästa dag efter alla skadorna.

Kenyanerna såg ovanligt bleka ut i finalen på 5 000 m. Landets två främsta 5 000 meters löpare blev stoppade från att delta på grund av att de inte blivit dopningste­stade tillräckli­gt ofta före VM. Lista ut sambandet själva.

Ungefär en timme senare firade Sverige och Norge varsitt VM-guld. Daniel Ståhl levererade äntligen i ett stort mästerskap och Karsten Warholm hade fullständi­g kontroll över läget då han sprang hem ett nytt VM-guld.

Obeskrivli­gt viktigt för friidrotte­ns framtid i de nordiska länderna. Finland är också med på ett hörn, då Ståhl är född i Finland. Betyder allting för juniorerna att se att det går att hävda sig i världselit­en. Annars kan friidrotte­n så småningom dö ut här. Tack Norge, tack Sverige.

Blir en ny chans för Filip och Jakob Ingebrigts­en på 1 500 m. Jag tror på medalj där.

 ?? FOTO: ANTONIN THUILLIER/LEHTIKUVA-AFP ?? Jakob Ingebrigts­en gav allt han hade i finalen på 5 000 m.
FOTO: ANTONIN THUILLIER/LEHTIKUVA-AFP Jakob Ingebrigts­en gav allt han hade i finalen på 5 000 m.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland