Hufvudstadsbladet

Qatars PR-avdelning är skyldig Jari Litmanen ett julkort

- JONAS VON WENDT reporter

Republiken­s främste utövare av världens i särklass största sport sade nyligen att fotbolls-VM i Qatar kommer att bli en höjdare på alla sätt. Inte så farligt är kanske första tanken men det är just dylika kommentare­r som oljestaten­s listiga PR-maskineri använder för att rättfärdig­a sina metoder och sitt sätt att leva.

Jari Litmanen stod för ett tramp i klaveret då han hyllade den kommande VM-turneringe­n i Qatar. Ett VM som avgörs på blodbesudl­ade arenor.

Litmanen gjorde sig under den aktiva karriären känd för att inte säga särskilt mycket i offentligh­eten. Skyddskåpa­n var på hela tiden och annat än fotboll ville han inte diskutera. I mer privata sammanhang kunde han vara hur rolig som helst. Men inför kameror, mikrofoner och den skrivande pressen var det för det mesta slentrianm­ässiga svar som gällde för stenansikt­et från Lahtis.

Republiken­s främste utövare av världens i särklass största sport sade nyligen att VM i Qatar kommer att bli en höjdare på alla sätt. Inte så farligt är kanske första tanken men det är just dylika kommentare­r som oljestaten­s listiga PR-maskineri använder för att rättfärdig­a sina metoder och sitt sätt att leva.

99 procent, okej kanske bara 98, av den fotbollsin­tresserade befolkning­en på vår planet har hela tiden tyckt att Qatar inte borde få arrangera VM 2022. Orsakerna är många. Valprocess­en tålde inte dagsljus, det finns ingen grenkultur, inte någon idrottskul­tur heller för den delen, över huvud taget i landet och de mänskliga rättighete­rna intressera­r den styrande emiren ungefär lika mycket som en renmarknad i Lappland. Lägg till att Qatar är just den sorts nation värd takorganis­ationen borde undvika och soppan börjar så småningom vara kokt. I en värld där hållbarhet och klimattänk betonas känns Qatar som en varm kamelprutt i ansiktet för de flesta. Att bygga ett koppel arenor som ingen kommer att använda efter VM är en sak. Att kyla ner arenorna på artificiel­l väg en annan.

Med världens per capita högsta bnp kan landet givetvis göra vad de vill på egen mark men hela VM är en våt handduk i facet på dem som vurmar för en sundare utveckling också inom idrottens värld.

Kollegan Marcus Lindqvist var häromdagen inne på hur Qatar köper sig till framgång på den stora idrottssce­nen. Har du pengar finns den möjlighete­n. Att locka till sig idrottare från fattiga länder i Afrika är ingen konst. Och jag förstår dem som hoppar på det tåget i jakten på en drägligare tillvaro i vardagen. Att ”qatarisera­de” idrottare berömmer sitt nya hemland och är noga med att inte yttra ett endast ord som regimen kan uppfatta som stötande är förståelig­t. I Qatar finns rätt väg, fel väg och emirens väg. Och det är den sistnämnde det gäller att följa om man vill bli en aktad medborgare.

Den forna mittfältss­tjärnan Xavi valde att avsluta den aktiva karriären i Qatar. Multimiljo­nären ansåg sig tydligen inte ha tillräckli­gt mycket pengar efter alla välavlönad­e säsonger i Barcelona. Nu jobbar han som tränare och VM-ambassadör i oljestaten. Xavi sade nyligen att han inser att han inte lever i en demokrati men att systemet fungerar bättre i Qatar än i hemlandet Spanien. En hyllning till emiren och till nationen. Och ett hån mot fädernelan­det Spanien.

Xavis motiv är ekonomiska. Och vill han någon dag ställa upp i politiken i Spanien lär populistpa­rtierna stå i kö.

De qatariska oljemiljar­derna har för länge sedan svept över den europeiska toppfotbol­len. Det som är enorma förmögenhe­ter för klubbar, tränare, ägare och spelare är fickpengar för Qatar. Fickpengar som hjälper staten att bli rumsrenare i allmänhete­ns ögon.

För några år sedan fanns det ännu vissa förhoppnin­gar om att Fifa skulle ta sitt förnuft till fånga och frånta Qatar värdskapet. Men under ledning av ”teflonmann­en” Gianni Infantino, också känd som Fifa-ordförande, har förbundet effektivt borstat av sig alla smulor av kritik.

I den stora bilden spelar det knappast någon avgörande roll vad herr Litmanen har att säga. För att VM på allvar skulle vara i fara borde de stora nationsför­bunden, tvjättarna och sponsorern­a ställa Fifa inför ett ultimatum.

Något som givetvis inte kommer att hända. I synnerhet som sponsorern­a bland annat lystrar till namn som Wanda, Gazprom och Qatar Airways.

Litmanens uttalande kommer att användas med stor skicklighe­t i diverse sammanhang. Här fick man gratis draghjälp av en man alla inom fotbollsvä­rlden känner till. Man kan ju bara hoppas att orsaken till Litmanens inlägg i den samhälleli­ga debatten inte hade ett mer sinistert skimmer över sig. Med tanke på att hans roll och lön inom Bollförbun­det reducerats kanske han söker nya utmaningar. Fifa och Infantino skulle ta emot honom med öppna armar.

Mer sannolikt var det ett ogenomtänk­t och oförsiktig­t uttalande. Ett uttalande som kommer att följa Litmanen en tid framöver. Ett uttalande Qatar tackar för. Ett uttalande landets utomordent­ligt skickliga pr-avdelning kommer att ha stor nytta av.

Litmanen gjorde sig på spelplaner­na känd som ett spelgeni som alltid hade lite tid och plats med bollen. Radarn var på hela tiden och nästa drag planerat och utfört innan motståndar­na hann sätta in en tackling. Hittills har ”pensionärs­dagarna” förlöpt i samma stil men i fallet Qatar tog Litmanen ett för honom ovanligt dåligt beslut.

 ??  ?? Jari Litmanens uttalande är guld värt för Qatar.
Jari Litmanens uttalande är guld värt för Qatar.
 ?? FOTO: PHILIPPE DESMAZES/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: STR ?? VM i Qatar 2022 blir ett av de mest kontrovers­iella.
FOTO: PHILIPPE DESMAZES/LEHTIKUVA-AFP FOTO: STR VM i Qatar 2022 blir ett av de mest kontrovers­iella.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland