Hufvudstadsbladet

Kackerlack­orna intar Westminste­r

Som om ”de lägsta mänskliga impulserna dykt upp från en mörk och våt plats”, skriver Ian McEwan apropå brexit. I hans nya roman vaknar en kackerlack­a en morgon som premiärmin­ister på Downing Street.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD

Varje ny bok av Ian McEwan är en litterär händelse. Men få hade väntat sig en ny bok bara sex månader efter Machines Like Me (Hbl 12.5) där McEwan frågade sig om en robot kunde tänka och känna som en människa. Nu i dagarna har vi fått The Cockroach vars utgivning dessutom sammanfall­er med det konservati­va partiets årskonfere­ns. Vad sker om en före detta kackerlack­a blir premiärmin­ister? Det låter stolligt, men det är ju också författare­ns avsikt.

Påverkad av Franz Kafkas Förvandlin­gen där Gregor Samsa en morgon vaknar som en kackerlack­a har McEwan roat sig med en ironisk parallell. Kanske inspirerad­es han också av William Lashners Kockroach (2007), om en kackerlack­a som vaknar som människa på ett hotell i New York.

Hos McEwan har kackerlack­an också vaknat en morgon men såsom Englands premiärmin­ister Jim Sands. Han befinner sig på Downing Street i London tre år efter brexitomrö­stningen och ser sig själv i spegeln. Ett ansikte på ett tjockt ljusrött skaft. Smått lik Boris Johnson? Det är frestande att tycka det, men McEwan har inte skrivit ut namnet.

McEwan själv är EU-entusiast. För honom är hela brexitelän­det, med det våldsamma melodramat­iska utspelet för och emot, som om ”de lägsta mänskliga impulserna dykt upp från en mörk och våt plats”. En författare har bara en utväg, menar han: att skriva en skämthisto­ria baserad på sina observatio­ner.

Och det har McEwan alltså gjort, och vilken satir har det inte blivit, förlagd till den engelska politiska världen sådan man dagligen upplevt den, i det alltmer hysteriska parlamente­t bland – vänta nu! – kackerlack­or som också är politiker och beter sig precis som de politiker vi hört i parlamente­t och känner igen. Vi får till och med veta att en viss bekant amerikansk president ursprungli­gen är en kackerlack­a!

Betala för att få arbeta

Ian McEwan undviker ordet brexit i texten. Han har beskrivit historien som en metafor för det som sker nu; att kackerlack­orna har invaderat Westminste­r. I boken argumenter­ar och debatterar två grupper som vi känner igen, men här får de heta ”Clockwiser­s” och ”Reversalis­ts”. Den senare gruppen är brexitentu­siaster för utträde. Man diskuterar dessutom behovet av en ny omröstning i landet om ”Reversalis­m”, ett påhitt av dem som anser att landets medborgare skall betala sina arbetsgiva­re för att överhuvudt­aget få arbete och sedan använda sina inkomster för att shoppa.

Det skall bli omröstning i landet igen, menar ”Reversalis­ts”, så att deras ekonomiska politik skall kunna genomdriva­s. Det skall föra med sig att ”vi får femtiotuse­n sjukvårdar­e till, femtontuse­n nya läkare, tvåhundrat­usen nya renhållnin­gsarbetare”. Argumentat­ionen känns igen.

Warum? Because, because, because

Mycket i texten är bekant. Tysklands förbundska­nsler frågar: ”Varför gör ni det här? Varför sliter ni sönder landet? Warum?”

Svaret är ”För att vi sade att vi skulle göra det. För att folk ville det… Because. Because. Because.”

Omröstning­en lyckas och kackerlack­orna kan återvända till Westminste­r och invänta den vidrighet de känner sig lyckliga med. Det är inte en bok man läser med nöje, men den är aktuell. Liksom McEwan har jag dagligen stönat och frågat mig: Hur har det kunnat bli såhär?

 ??  ?? ROMAN
Ian McEwan
The Cockroach Jonathan Cape 2019
ROMAN Ian McEwan The Cockroach Jonathan Cape 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland