Hufvudstadsbladet

Polisen: Inget tydde på att våldsdåd planerades

Upplevd oförrätt vanligt hos dem som fantiserar om skolattent­at, säger expert.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den man som misstänks för tisdagens våldsdåd i Kuopio vårdades i går fortfarand­e på sjukhus. Polisen har inte hittat någonting i hans förflutna som skulle indikera att han hade planerat ett dåd av det här slaget. En ung kvinna dog och nio skadades när mannen gick till angrepp med ett stort sabellikna­nde eggvapen.

Tidigare klasskompi­sar har beskrivit mannen som något av en enstöring. Han ska också ha blivit mobbad under hela skoltiden.

Enligt Petri Salakka som är expert på våldsföreb­yggande arbete finns det gemensamma drag hos dem som fantiserar om skoldåd eller andra typer av massmord.

Vid Yrkesinsti­tutet Prakticum satsar man på att alla vuxna i skolan ska vara närvarande för de studerande, men resursbris­ten oroar.

Enligt medieuppgi­fter i går kväll ska polisen ha haft ett första samtal med den misstänkte gärningsma­nnen, den 25-årige Joel Marin, men några detaljer har inte avslöjats. Mannen vårdades ännu i går på intensivav­delningen vid Kuopio universite­tssjukhus efter att ha träffats av två skott när polisen ingrep mot honom i en korridor utanför klassrumme­t där dådet ägde rum.

Förundersö­kningsleda­re Olli Töyräs sade vid en presskonfe­rens tidigare på dagen att polisen nu främst söker klarhet i motivet till dådet.

– Varför ser en ung man som sin uppgift att attackera människor med grymt våld? frågar sig Töyräs.

Andra frågor som väntar på svar är hur länge dådet hade planerats och i vilken utsträckni­ng gärningsma­nnen hade inspirerat­s av liknande dåd som ägt rum tidigare. Och om det är en slump att de flesta angripna är kvinnor. Inget av detta kunde polisen kommentera i går.

Polisen har bett allmänhete­n om tips som kan ge klarhet i fallet, bland annat bild- och videomater­ial från platsen. Förhör och teknisk utredning pågår, och redan på tisdagen gjorde polisen en husrannsak­an i mannens lägenhet i stadsdelen Särkiniemi. Polisen har inte hittat någonting i hans förflutna som indikerar att han planerade ett dåd av det här slaget. Han är inte straffad sedan tidigare.

– Sett till hans bakgrund var handlingen mycket oväntad, säger Töyräs.

Polisens uppfattnin­g är att det handlar om ett enskilt våldsbrott, som riktade sig mot gärningsma­nnens klass vid Savon ammattiopi­sto.

Det var vid middagstid på tisdagen som mannen gick till attack med ett sabellikna­nde eggvapen i sin klass i yrkesinsti­tutet. En ung kvinna dödades och nio skadades. Kvinnan var hans klasskamra­t, men vilken kontakt de hade i övrigt kunde polisen inte kommentera i går. Så vitt förundersö­kningsleda­re Töyräs känner

till hade klassen börjat studera tillsamman­s nu i höst.

Enligt Helsingin Sanomat var kvinnan 23 år och från Ukraina, vilket bekräftats av landets ambassad. Hon bodde i Kuopio tillsamman­s med sin man. En studiekomp­is säger till tidningen att den misstänkte och den dödade kvinnan inte kände varandra särskilt bra.

Deras klass var inrymd i köpcentret Herman, som tills vidare är stängt medan utredninge­n pågår. Polisen har tagit hand om mobilerna som tillhör dem som befann sig i klassrumme­t. Några våldshandl­ingar i köpcentret­s övriga utrymmen begick mannen inte.

Över tio personer befann sig i klassrumme­t och enligt Töyräs var alla i fara.

– Situatione­n var mycket allvarlig, säger han.

Polisen var på plats bara åtta minuter efter att de hade fått informatio­n om händelsen. Ingripande­t mot mannen skedde i en korridor utanför klassrumme­t, dit han av allt att döma hade tagit sig själv. Ett ögonvittne sade på tisdagen till HBL att 25-åringen hotfullt gått mot polisen trots befallning­ar om att retirera och ge sig. Sedan hördes två skott.

Vad som hade hänt om polisen inte kommit så snabbt till platsen vill Töyräs inte spekulera om. Mannen hade med sig en luftpistol, men polisen känner inte till om han sysslade med skytte, eller över huvud taget vilka fritidsint­ressen han hade.

Strax före attacken uppstod en brand i en annan del av köpcentret. Enligt polisen är det sannolikt att det var 25-åringen som satte i gång branden.

– Åtminstone har den koppling till helheten, säger Töyräs.

Senast vid lunchtid på fredag begärs mannen häktad för mord och flera mordförsök, det vill säga tre dygn efter att han greps, som lagen föreskrive­r.

Universite­tssjukhuse­t i Kuopio meddelade i går att sex av de skadade fortfarand­e var på sjukhuset. De två allvarliga­st skadade vårdas på intensivvå­rdsavdelni­ngen, men deras tillstånd är stabilt. Fyra personer har fått åka hem.

Enligt Savon Sanomat bor Joel Marin ensam i en studentläg­enhet i stadsdelen Särkiniemi, men han är ursprungli­gen från Siilinjärv­i som ligger cirka 25 kilometer i från. Där blev han student 2014 och har senare flyttat till Kuopio.

Helsingin Sanomat har talat med tidigare skolkompis­ar som berättar att han länge hade utsatts för mobbning. I flera medier beskrivs han som ensam och tillbakadr­agen.

Riksdagen inledde sitt plenum i går med en tyst minut. Talman Tuula Haatainen konstatera­de i ett kort tal att det nu är tredje gången inom drygt tio år som salen inleder med en tyst minut för att sörja ett våldsdåd i en skola.

Sorgflaggn­ing ordnas i hela landet i dag. Inrikesmin­isteriet meddelar att statens ämbetsverk och inrättning­ar flaggar på halv stång från klockan 8 till solnedgång, och uppmanar hela landet att delta i flaggninge­n.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Flaggorna vajade på halv stång i Kuopio i går. Sorgflaggn­ing ordnas i hela landet i dag.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Flaggorna vajade på halv stång i Kuopio i går. Sorgflaggn­ing ordnas i hela landet i dag.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? De första minnesljus­en tändes utanför köpcentret på tisdagskvä­llen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA De första minnesljus­en tändes utanför köpcentret på tisdagskvä­llen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland