Hufvudstadsbladet

Höstens läckerhete­r, såsom svamp och lingon passar utmärkt som fyllning på den hembakade pizzan.

Alla har sin favorit om vi beställer på restaurang­en. Men när man gör egen pizza hemma kan man ta ut svängarna – och rejält om man vill. Vad sägs om lingon, paprikakrä­m och grädde i fyllningen?

- KERSTIN SVENSSON/TT BITTE E:SON FORSBERG/TT

Med ett färdigt pizzakit i kylen fixar man snabbt och lätt en middag. Det är bara att rulla ut degen, breda på tomatsåsen och fylla med vad man gillar, som skinka, salami, lök, champinjon­er, grillad paprika och kanske till och med ananas. Det finns inga rätt eller fel. Toppa med ost, men inte för mycket för då försvinner de andra ingrediens­erna, och det kan bli för fett.

Det är väldigt enkelt att göra egen deg. Allt som behövs är jäst, mjöl, salt och vatten. Och den blir bara bättre om man förbereder den. Låt den gärna vila i kylen i flera timmar. Minskar man på mängden jäst med hälften, kan degen vänta i kylen i ett dygn eller över natten.

Vit pizza

De flesta pizzor har en bas av tomatsås som är smaksatt med örter och lök.

Vi har valt några olika alternativ för att visa att det går att variera lite som man vill. På en av pizzorna har vi använt crème fraiche i stället för tomatsås, en så kallad pizza bianco med riven parmesanos­t. På en annan har vi rostad paprikakrä­m, den är värd att testa.

Toppningen kräver någon typ av ost, gärna mozzarella riven i grova bitar. Tänk på att inte lägga på för mycket ”blöta” ingrediens­er, då blir pizzan geggig.

En enkel pizza, typ margherita, som man gräddar med bara tomatsås och ost, kan sedan förgyllas med lufttorkad skinka, salami och rucola. Pizza är också perfekt som plockmat en fredagskvä­ll.

Har man en pizzasten värmer man upp den i ugnen en timme innan det är dags att grädda, ett bra knep för att få en välgräddad pizza. Saknar man sten kan man värma plåten innan man lägger på pizzan för att få den extra frasig.

Pizza bianco med lingon

Fylld med ostkräm och gorgonzola, toppad med lufttorkad skinka först efter gräddninge­n.

För 4 portioner, 1 timme och 15 minuter Deg:

25 g jäst 3 dl vatten 1 tsk salt 1 msk olivolja ca 6 dl vetemjöl special

Fyllning:

2 dl crème fraiche 2 dl riven parmesanos­t salt, peppar 200 g gorgonzola

Toppning:

150 g lufttorkad skinka 1/2 dl lingon 1 dl valnötter 35 g rucola

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula jästen i degskålen och häll på fingervarm­t vatten. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som täcker plåten. Lägg över på plåten med bakplåtspa­pper.

Blanda crème fraiche, parmesanos­t, salt och peppar och bred över degen, men spara en liten kant runtom. Bryt bitar av gorgonzola­osten och fördela över pizzabottn­en. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Ta ut ur ugnen och toppa med skinka, lingon, krossade valnötter och rucola.

Pizza med rostad paprikakrä­m

Rostad paprikakrä­m ger riktigt god smak. Vill man, kan den smaksättas med lite chili för hetare smak.

För 6 stycken, 1 timme och 15 minuter

Paprikakrä­m:

4 röda paprikor 3 vitlökskly­ftor 1 msk olivolja 1 dl sötmandel peppar, salt

Toppning:

1 zucchini 1/2 dl oliver 1 burk kronärtsko­ckshjärtan 250 g mozzarella rivet skal av 1 citron 1 msk rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör pizzadegen enligt receptet till pizza bianco.

Dela paprikorna och lägg dem på en plåt med insidan upp på ett bakplåtspa­pper. Skala vitlökskly­ftorna och lägg runtom paprikan. Ringla över olja och rosta i ugnen i cirka 20 minuter. De ska börja bli svarta.

Ta ut paprikorna och lägg dem i en plastpåse för att svalna. Dra av skalet och kör i mixer eller stavmixer tillsamman­s vitlök. Tillsätt mandel och mixa till en kräm. Smaka av med peppar och salt.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rulla bollar och kavla ut till avlånga pizzor. Lägg på plåt med bakplåtspa­pper.

Bred på paprikakrä­m. Hyvla zucchinin på längden och lägg på tillsamman­s med delade kronärtsko­ckshjärtan och oliver. Riv mozzarella­n i bitar och lägg ovanpå. Strö över rivet citronskal och rosmarin.

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Pizza med svamp Smördeg som toppas med en magisk svampkräm. Kan också tillagas hel och skäras upp i små bitar efter gräddninge­n.

För 4 stycken, 45 minuter

1 rulle kyld smördeg, 250 g 500 g svamp, trattkanta­reller, champinjon­er 2 schalotten­lökar 2 msk smör 1 dl vitt vin 1/2 dl vispgrädde 2 dl riven ost 1 dl mellanstor kapris timjan

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela eller skiva svampen och fräs den i smör i 15 minuter. Skala och hacka löken och låt den fräsa med ett par minuter. Ta upp hälften av svampen.

Tillsätt vin och grädde till svampen som är kvar i stekpannan och låt koka in. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt, peppar och timjan.

Rulla ut smördegen och dela den i fyra rutor. Nagga små hål med en gaffel.

Bred på svampkräme­n men spara en kant runtom. Strö över resten av den stekta svampen, riven ost och kapris. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ??
FOTO: TT/BOSSE NILSSON
 ??  ?? Lingon är ingen självklarh­et på pizzan, men här gifter den sig med både syran från crème fraichen och smaken av
Lingon är ingen självklarh­et på pizzan, men här gifter den sig med både syran från crème fraichen och smaken av
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Rostad paprikakrä­m är basen på den här pizzan som är toppad med kronärtsko­cka och zucchini.
■
FOTO: BOSSE NILSSON Rostad paprikakrä­m är basen på den här pizzan som är toppad med kronärtsko­cka och zucchini. ■
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Pizza är snabbt och enkelt att tillaga. Förbered degen och låt den ligga flera timmar i kylen, då blir den godare och spänstigar­e.
■
FOTO: SHUTTERSTO­CK Pizza är snabbt och enkelt att tillaga. Förbered degen och låt den ligga flera timmar i kylen, då blir den godare och spänstigar­e. ■
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Smördegen är fylld med svampsås och skivad svamp samt riven ost och kapris.
FOTO: BOSSE NILSSON Smördegen är fylld med svampsås och skivad svamp samt riven ost och kapris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland