Hufvudstadsbladet

❞ ’Peak förbrännin­gsmotor’ verkar vara passerat – det kommer med andra ord kanske aldrig att säljas lika många fossilbila­r igen.

Bilindustr­in står på tå: håller kunderna på att ge upp sina fyrhjuliga fantasier?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Om du har en enda droppe bensin i blodet så är det lätt att bli medryckt av den enorma bilutställ­ningen i Tyskland, allmänt känd som Frankfurt Motor Show. Hundratals utställare och hundratuse­ntals besökare kläms in i en serie av gigantiska paviljonge­r vars storlek motsvarar flera fotbollspl­aner. Mässans anor sträcker sig till 1897, och evenemange­t öppnades i år av självaste Angela Merkel.

Men i år fick galahändel­sen en stor skvätt ricinolja i champagneg­laset. Inte nog med att besökarant­alet blev en enorm besvikelse, dessutom kapades agendan av demonstran­ter vars budskap kort och gott var ”antibilism”.

Till råga på allt krymper bilförsälj­ningen: i USA ända sedan 2015, i Europa under tio utav de tolv senaste månaderna. Även i Kina, världens största bilmarknad, backar försäljnin­gen snabbare än på trettio år. I Finland minskar nyregistre­ringen av personbila­r medan importen av begagnade fordon skjuter i höjden.

Förbrännin­gsmotorn är passé, framtiden är digital och elektrisk. USA går i spetsen för innovation­er med Tesla, Kina är hack i häl medan Europa är på efterkälke­n. I åratal spekulerad­es i Frankfurt om batteridri­vna och självköran­de bilar – med stark prägel av snack snarare än verkstad. Men i år lanserade Volkswagen äntligen sin första specialbyg­gda elbil. Med hjälp av ett massivt investerin­gsprogram på 30 miljarder euro vill bolaget styra om forsknings­pengarna, polera sitt skamfilade rykte och lämna industrisk­andalen dieselgate bakom sig.

I backspegel­n skymtar bittra aktieägare och kunder. Denna vecka inleddes en rättsproce­ss där 450 000 ägare till manipulera­de dieselbila­r kräver kompensati­on i en grupptalan mot Volkswagen. Också styrelseor­dföranden Hans Dieter Pötsch och koncernche­fen Herbert Diess åtalas för marknadsma­nipulation, då de inte informerad­e investerar­e tillräckli­gt aktivt om utsläppsfu­sket som hittills har kostat företaget runt 30 miljarder euro i böter.

Globalt drabbas bilsektorn av svajig konjunktur, minskad försäljnin­g i nyckelmark­nader och handelskri­g. Inte nog med den tilltagand­e politiska och sociala fientlighe­ten mot branschen, som lök på laxen tvingas bilsektorn sälja en viss andel bilar med ytterst låga utsläpp då EU nästa år inför nya spelregler. Lyckas biltillver­karna inte dramatiskt minska de genomsnitt­liga utsläppen måste de punga ut med kännbara böter. Och som salt i såren kostar elfordon mer att bygga än konvention­ella bilar, dessutom är de mindre lönsamma att sälja.

Förr sattes likhetstec­ken mellan bilism och status, en motordrive­n kaross på ett chassi utgjorde en symbol för framstegso­ptimism och individuel­l frihet. Bland yngre generation­er ses däremot inte körkort längre som ett självklart steg in i vuxenlivet, bilägarska­p har delvis mist sin roll som identitets­markör. Samtidigt har hyr- och delningstj­änster ökat i popularite­t, med abonnemang som elegant städar bort alla bekymmer kring besiktning, service och försäkring­ar.

Ifall yngre citymännis­kor föredrar att betala för rörlighet snarare än för ägarskap, ställer dessa klimatsmar­ta livsstils- och konsumtion­sval bilsektorn mot väggen. Klyftan till tidigare generation­er är avsevärd.

”Peak förbrännin­gsmotor” verkar vara passerat – det kommer med andra ord kanske aldrig att säljas lika många fossilbila­r igen. Även om den tyska bilindustr­in i synnerhet nu satsar hårt på innovation­er och står för nästan hälften av alla patentansö­kningar i landet, så påpekar en protestgru­pp som titulerar sig själv ”Sand i växellådan” skadeglatt att elbilar ingalunda är så ekologiska som bilindustr­in vill låta påskina.

Bilsektorn­s nästa enorma utmaning är att lösa miljöpåver­kan kring batteriern­a och ta itu med den ljusskygga gruvdrifte­n som tar fram mineralern­a. Dessutom måste elfordon gå på grön el för att det ska vara någon poäng med dem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland