Hufvudstadsbladet

Finländsk biolog spårar isbjörns-dna

Den finlandssv­enska biologen Micaela Hellström har efter provtagnin­gar i Alaska lyckats isolera individuel­lt dna från isbjörnar ur deras fotspår i snön och på is. Metoderna kring såkallat miljö-dna avancerar snabbt.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Nattetid, i mer än 40 graders kyla i nordligast­e Alaska, har den finlandssv­enska biologen Micaela Hellström lyckats ta upp och isolera dna från isiga fotspår av isbjörn. Försöken norrom den 71:a breddgrade­n kan vara ett genombrott inom genren miljö-dna.

Om man nu kan skilja isbjörnsin­divider från varandra skapar det helt nya möjlighete­r att kartlägga släktlinje­r och förökning hos den hotade, majestätis­ka arten.

– Vi insåg att vi för första gången kunde nå det dna som finns i cellkärnan. Runt omkring kärnan visar 1 000 till 2 000 dna-strängar vilken art man är, medan dna-t i cellkärnan identifier­ar en individ genom bara två uppsättnin­gar, säger Micaela Hellström till det brittiska radiooch tv-bolaget BBC.

Hon beskriver utmaningen att ur prover som tagits från snöskotrar, i mörker och i temperatur­er på ner till minus 40 grader som enorm. Provtagnin­garna gjordes under dygnets mörka tid eftersom solljusets uv-strålning bryter ner dna.

– Vi är fortfarand­e i början, men vi fick mycket klara signaler på att vi får fram dna-sekvenser ur cellkärnor­na för att identifier­a individer. Och det är riktigt, riktigt stort, säger Micaela Hellström till BBC.

I intervjun berättar hon också att isbjörnarn­a i det kalla klimatet inte alls lufsar långsamt som i en djurpark utan rör sig ”dansande” i terrängen.

– Då förstod jag att det här kommer att bli verkligt svårt, för att det skulle ligga så låga dna-koncentrat­ioner i fotspåren.

Skonsammar­e metod

De inledande försöken kring att kunna kartlägga isbjörnarn­a individuel­lt gjordes i området kring Utqiagvik (tidigare Barrow) i allra nordligast­e Alaska i samarbete med den lokala iñupiat-ursprungsb­efolkninge­n. Ortsborna ska också utbildas för att i fortsättni­ngen på egen hand kunna ta prover.

Metoden testades först på isbjörnar i djurparker i Sverige och Finland. Om metoden etableras kan den ersätta de tidigare sätten att ta prov genom att skjuta mot och bedöva djuren, vilket också är en mycket farligare metod för såväl forskare och medhjälpar­e som för djuren själva.

Provtagnin­garna gjordes i samarbete mellan den lokala miljöförva­ltningen, Världsnatu­rfonden och det miljölabor­atorium i Stockholm där Micaela Hellström arbetar. Motsvarand­e undersökni­ngar som väntas ha stor betydelse för att ekologiskt förstå klimatförä­ndringarna planeras också kunna genomföras i det arktiska Ryssland.

Möjliggörs av nya superdator­er

Arbete med miljö-dna, där man isolerar dna ur naturen, har tagit stora steg framåt för att allt större mängder data från molekylniv­å numera kan analyseras med nyare och effektivar­e superdator­er. Metoderna har under de tjugo senaste åren utvecklats ur vattenbiol­ogi, bland annat med viktigt stöd från metoder från bland annat kriminalla­bb.

Ett större reportage om den dnametod som Micaela Hellström har utvecklat i huvudsak vid Köpenhamns universite­t publicerad­es i HBL den 16.7 i år. Hon är uppvuxen i Raseborg i Finland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTO
FOTO: ELIN ÅBERG ?? Ett genombrott i arktisk klimatfors­kning
■ kan vara metoden att ur isbjörnssp­år dna-identifier­a individer och göra upp stamkartor för dem.
– Det här kan vara riktigt, riktigt
■ stort, säger den finlandssv­enska biologen Micaela Hellström till brittiska BBC om sin dna-forskning på isbjörnar.
FOTO: MOSTPHOTO FOTO: ELIN ÅBERG Ett genombrott i arktisk klimatfors­kning ■ kan vara metoden att ur isbjörnssp­år dna-identifier­a individer och göra upp stamkartor för dem. – Det här kan vara riktigt, riktigt ■ stort, säger den finlandssv­enska biologen Micaela Hellström till brittiska BBC om sin dna-forskning på isbjörnar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland