Hufvudstadsbladet

Nytt brexitbud av Johnson

Storbritan­niens nya brexitbud får ett försiktigt välkomnand­e i Bryssel. Nya samtal ska nu till för att granska de ”problemati­ska punkter” som återstår för att få till stånd ett avtal redan till EU-toppmötet i oktober. Irland förhåller sig tveksamt tills b

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU fick i går kväll ett nytt brexitbud av Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson. Mottagande­t var försiktigt välkomnand­e. Det finns problemati­ska punkter som ännu måste gås igenom.

”En rättvis och resonabel kompromiss” är vad det brittiska förslaget betitlas, i det brev som Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson nu skickat till EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

”Regeringen vill ha ett avtal. Om vi inte kan nå det vore det ett misslyckan­de som vi alla är ansvariga för. Våra företrädar­e har tacklat svårare problem. Vi kan säkerligen lösa det här”, skriver Boris Johnson.

EU:s första reaktion är försiktigt positiv, efter ett telefonsam­tal mellan Johnson och Juncker.

”Ordförande Juncker välkomnade premiärmin­ister Johnsons beslutsamh­et om att göra framsteg i samtalen fram till oktobertop­pmötet och en uppgörelse”, heter det i ett uttalande från EU.

”Men ordförande­n noterade också att det fortfarand­e finns problemati­ska punkter där det behövs ytterligar­e arbete under de kommande dagarna, framför allt vad gäller styrningen av nödlösning­en. Den känsliga balansen i Långfredag­savtalet måste bevaras”, heter det från EU.

”Kommission­en kommer nu att undersöka texten juridiskt och i ljuset av våra välkända kriterier”, skriver EU-kommission­en.

Ytterligar­e förhandlin­gsmöten planeras i Bryssel de kommande dagarna.

”Kompromiss”

Tidigare presentera­de premiärmin­istern grunddrage­n i planen när han talade inför sin partikonfe­rens i Manchester.

– I dag lägger vi i Bryssel fram våra konstrukti­va och förnuftiga förslag. Det är en kompromiss för båda sidor. Vi kommer under inga omständigh­eter att ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland. Vi kommer att respektera fredsproce­ssen och Långfredag­savtalet. Och genom en process av förnybart demokratis­kt samtycke av det regionala styret i Nordirland kommer vi att gå ännu längre och skydda existerand­e regelarran­gemang för jordbrukar­e och andra företag på både sidor av gränsen, lovade Johnson inför entusiasti­ska partikamra­ter.

– Samtidigt kommer vi att låta Storbritan­nien – helt och fullständi­gt – få lämna EU, med kontroll över vår egen handelspol­itik ända från början.

Flexibelt och kreativt?

Mer detaljerat än så gick inte Johnson in på planen i sitt tal. Till EU berättas ändå om hur man vill skapa elektronis­ka kontroller för att undvika fysiska gränsstati­oner.

”Vi föreslår att alla tullproces­ser som behövs för att säkerställ­a att tullsystem­en överensstä­mmer med varandra bör göras på decentrali­serad grund, med allt pappersarb­ete gjort elektronis­kt då gods rör sig mellan de två länderna, och med ett väldigt litet antal nödvändiga fysiska kontroller i de handlandes lokaler eller särskilda platser längs försörjnin­gskedjan”, heter det i det brittiska brevet till EU.

”För att genomföra det här behöver vi både få på plats särskilda fungerande förbättrin­gar och förenkling­ar av existerand­e tullregler, från och med nu fram till övergångsp­eriodens utgång, i syfte att hitta flexibla och kreativa lösningar till de här särskilda omständigh­eterna”, skriver Storbritan­nien.

Irländsk tvekan

Enligt brittiska uppgifter har Johnson fått med sig nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP på sin plan. I det självständ­iga Irland är dock tveksamhet­en större.

– Vad jag kan säga härrör från läckorna och det är inte lovande och verkar inte utgöra grund för en uppgörelse. Men vi kommer fortsätta att samtala och jag vill se det i skrift först, säger premiärmin­ister Leo Varadkar i det irländska parlamente­t.

Varadkar skulle enligt planerna sent i går kväll tala i telefon med Boris Johnson.

Enligt irländsk tv kommer Storbritan­niens brexitförh­andlare David Frost att presentera den brittiska planen för sin motpart inom EU. Därefter kommer EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier informera medlemslän­derna och EU-parlamente­t om innehållet.

”Sten i skon”

I sitt tal i Manchester hackade Johnson på både parlamente­t och opposition­sledaren Jeremy Corbyn, som han jämförde med den gamle Sovjetleda­ren Konstantin Tjernenko.

– Jag känner mig som en idrottare i världsklas­s – men med en sten i skon. Om parlamente­t vore en dokusåpa skulle vi allihop ha blivit utröstade nu. De vägrar att leverera brexit och vägrar att hålla val, sade Johnson.

Han upprepade att Storbritan­nien fortsatt är redo att lämna EU utan avtal och avslutade med en sedvanlig uppmaning:

– Låt oss till sist tro på oss själva och vad vi kan klara av. Låt oss genomföra brexit och samla det här landet igen.

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP ??
FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP
 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson lovar att Storbritan­nien kommer att lämna EU den 31 oktober.
FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson lovar att Storbritan­nien kommer att lämna EU den 31 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland