Hufvudstadsbladet

Sälj tomter för att renovera kulturcent­rum

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Inom några år måste kulturcent­ret i Hagalund i Esbo renoveras. Tidtabelle­n för renovering­en är oklar, men också finansieri­ngen väcker frågetecke­n. Beslutsfat­tarna i Esbo ser försäljnin­g av tomtmark som det enda alternativ­et.

Renovering­en och utvidgning­en av kulturcent­ret i Hagalund i Esbo är aktuell inom några år. Esbopoliti­ker måste nästa år ta ställning till hur finansieri­ngen ska ske samtidigt som stadens ekonomiska läge är kärvt. – Den enda möjlighete­n är att stadens säljer tomtmark för bostadsbyg­gen, säger Samlingspa­rtiets Markku Markkula.

Kulturcent­ret i Hagalund i Esbo ska renoveras och utvidgas så att huset ska inrymma biblioteke­t, stadsteate­rn, stadsorkes­tern Tapiola Sinfoniett­a och Esbo musikinsti­tut. Huset ska vara färdigreno­verat 2025.

2018 arrangerad­e Esbo stad en arkitektur­tävling för renovering­en och utvidgning­en. Tävlingen vanns av Verstas arkkitehdi­t. Teatern ska placeras både ovan och under jord vid Kulturplat­sen. Stadsteate­rn finns nu i ett hus i Hagalund som man hyr av lantbrukso­rganisatio­nen MTK. Hyreskontr­aktet går ut i slutet av 2020 och staden förhandlar som bäst om en förlängnin­g.

2018 låg prislappen på 73 miljoner euro och i vår ska stadens beslutsfat­tare ta del av en ny kalkyl och tidtabell för kulturcent­rets renovering. Frågan är hur politikern­a förhåller sig till renovering­en när staden tvingas spara på grund av skatteinko­mster som är färre än beräknade.

– Det är klart att ekonomin är ansträngd, men i det här fallet ser jag inte några alternativ än en renovering. Esbo ska ha ett kulturcent­rum och teatern behöver egna utrymmen. Det är också en imagefråga för staden. Kulturcent­ret inrymmer mångsidig verksamhet och jag ser det inte som ett alternativ att låta centret förfalla, säger Fred Granberg (SFP).

De grönas Jyrki Kasvi vill inte ta ställning till renovering­en förrän han vet den exakta summan och tidtabelle­n.

– På ett allmänt plan kan jag bara säga att Esbo stad har tidigare fått betala betydligt dyrare för uppskjutna renovering­ar av offentliga byggnader, säger Kasvi.

Markku Sistonen (SDP) ställer sig positivt till renovering­en, men också han vill ta del av noggrannar­e uträkninga­r. Han säger ändå att det finns frågetecke­n.

– Det fanns planer på att placera ett fristående teaterhus vid den så kallade Vattenfall­shusets tomt i Hagalund. När planerna skrinlades och tomten såldes till byggbolag för ett bostadsbyg­ge hette det att pengarna för försäljnin­gen skulle användas till förmån för kulturcent­rets renovering. Vad har hänt med pengarna, frågar Sistonen.

Samlingspa­rtiets Markku Markkula ser ingen annan möjlighet att finansiera en renovering än med att staden säljer tomter för att bygga bostäder i Hagalund. Enligt honom får staden räkna med ett högre pris för renovering­en än 73 miljoner euro.

– Renovering­en av kulturcent­ret hänger ihop med en större helhet i Hagalund. Köpcentret Heikintori ska renoveras, parkerings­huset på Krämarberg­svägen ska rivas och Marimekkoh­uset vid kulturplat­sen ska byggas om till hotell. Det är ändå klart att det inte blir en ekonomisk lätt uppgift pussla ihop det här, säger Markkula.

Är en renovering av Hagalunds simhall kopplad ihop med renovering­en av kulturcent­ret? – Nej, men jag hoppas att simhallens öde också kunde behandlas i den här helheten eftersom vi vet att renovering­en av simhallen blir en stor utgift för staden, tillägger Markkula.

Helsingin Sanomat var först ut med planerna kring kulturcent­rets framtid.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV ?? Esbo kulturcent­rum ska renoveras. Prislappen och tidtabelle­n är oklar.
FOTO: HBL/ARKIV Esbo kulturcent­rum ska renoveras. Prislappen och tidtabelle­n är oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland