Hufvudstadsbladet

Rädslan, oron och de stora frågorna tynger i Kuopio

– Visst är man lite rädd för att gå tillbaka till skolan, sen när den nu öppnar igen, säger en student i skolan där knivattack­en inträffade. I Kuopio råder förstämnin­g.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det är många öppna frågor och många stora funderinga­r som kretsar i luften i Kuopio dagen efter våldsdådet vid Savon ammattiopi­sto.

Skolan vid köpcentret Herman är stängd och runt den hänger bandet med texten ”Polis avspärrat” kvar. Det första minnesljus­et som hämtades till platsen i början av tisdagskvä­llen har nu blivit till en ljussamlin­g på omkring tio ljus. Vita rosor ligger intill ljusen. Trots det ihållande regnet brinner ljusen ännu och lyser upp en aning kring rosorna. I övrigt är det mörkt och folktomt på platsen.

”Det kunde hända också här”

Inne i centrum av Kuopio står en ung kvinna tillsamman­s med några vänner. Hon studerar i skolan där dådet skedde, och hade i går på förmiddage­n ännu inte fått något besked om när skolan kommer att öppna igen.

– Vi ska få mera info senare i dag. Men för att vara ärlig måste jag säga att jag är rädd för att gå tillbaka till skolan sedan när den öppnar igen, säger hon.

Vad är det som skrämmer dig? – Man inser nu att det här inte bara är sådant som sker på andra ställen. Det kunde hända också här, säger hon.

Den unga kvinnan är tyst en stund och fortsätter sedan:

– Och mest skrämmande är det att man aldrig kan förutse sådana här händelser. En människa kan se helt normal ut på utsidan, men man vet ändå aldrig vad som rör sig inne i dennas huvud.

Prata tills det blir tjatigt

På en bänk utanför en mataffär har ett gäng pensionäre­r samlats. De berättar att de brukar samlas där dagligen och diskutera ”vad som nu behöver diskuteras just den dagen”.

Onsdagens diskussion­sämne är de eniga om. Många tankar och frågor har väckts efter att de läst om våldsdådet i tidningar och hört rapportera­s om det via radio.

– Man kan helt enkelt inte fatta att så grymma saker sker, säger en av männen.

– Det är också konstigt hur fort saker sprider sig i dag. Förr läste man i tidningarn­a om nyheter som hade hänt för ett par veckor sedan. Nu tog det inte många ögonblick innan journalist­er från alla världens håll hade flugit hit, tillägger en annan av männen.

Om de tycker att det är en bra eller dålig sak vet de inte riktigt.

– Samtidigt som det är tryggt att alla fort får veta vad som hänt, så tänker man också på vilka risker det innebär att idéer om våld sprids så fort.

De är ändå alla överens om att man i alla hem bör se till att prata, prata och prata om vad som skett.

– De som bäst klarade av krigstiden mentalt tror jag var de som efteråt vågade prata tills det blev tjatigt. Detsamma gäller alla traumatisk­a händelser. Man måste prata tills man pratat sig igenom dem.

Frivilliga­rbetare patrullera­r

Det är inte bara en och två av Röda Korsets frivilliga­rbetare som ryckt in för att erbjuda krishjälp i samband med våldsdådet i Kuopio.

I går på förmiddage­n fanns sex personer på plats vid Röda Korsets lokal i centrala Kuopio. Samtidigt patrullera­de ett tiotal runt längs gatorna för att finnas till hands för de drabbade. Fotpatrull­erna bar röda västar med texten ”mentalt stöd” och vem som helst fick rycka dem i ärmen om man kände att man behövde få prata.

Det är frivilliga­rbetare från hela distriktet som har ryckt in.

– Folk har kommit till och med ändå från Idensalmi och kört närmare 90 kilometer för att komma och hjälpa till, säger informatör Laura Tossavaine­n.

Dessutom står även avdelninga­r i mellersta Finland och i Norra Karelen redo ifall de ännu i ett senare skede behövs.

Inkallade av stadens socialjour

Under kvällen för våldsdådet dök ingen upp vid Röda Korsets lokal, men däremot stötte fotpatrull­erna på flera personer som kände att de behövde få prata.

– Några färdiga svar har vi inte att ge, men det viktiga är heller inte att kunna ge svar. Det viktiga är att man finns där och att man lyssnar, säger Tossavaine­n.

Dessutom bemöter alla sorgen så individuel­lt.

– Alla möter en krissituat­ion på så olika vis och därför kan man heller inte utgå från en färdig modell. Vi erbjuder mentalt stöd vilket innebär att vi finns där, vi lyssnar och vi bollar de stora frågorna tillsamman­s med personen.

Pekka Kenjakka är ansvarsper­sonen för det mentala stöd som Röda Korset nu erbjuder i Kuopio. Han berättar att lokalen kommer att stå öppen för alla stödbehöva­nde åtminstone ännu under torsdag.

– Stadens socialjour har tillkallat oss och vi finns här med vårt stöd, säger han.

Samtidigt som det är tryggt att alla fort får veta vad som hänt, så tänker man också på vilka risker det innebär att idéer om våld sprids så fort. Pensionäre­r som samlas dagligen för att diskutera

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ”Man inser nu att det här inte bara är sådant som sker på andra ställen. Det kunde hända också här” säger en ung kvinna som studerar vid Savon ammattiopi­sto.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ”Man inser nu att det här inte bara är sådant som sker på andra ställen. Det kunde hända också här” säger en ung kvinna som studerar vid Savon ammattiopi­sto.
 ?? DE LA CHAPELLE/SPT
FOTO: LINNEA ?? Röda Korsets ansvariga för mentalt stöd Pekka Kenjakka och informatör Laura Tossavaine­n konstatera­r att de inte har några färdiga svar att ge, men att de finns där och lyssnar.
DE LA CHAPELLE/SPT FOTO: LINNEA Röda Korsets ansvariga för mentalt stöd Pekka Kenjakka och informatör Laura Tossavaine­n konstatera­r att de inte har några färdiga svar att ge, men att de finns där och lyssnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland