Hufvudstadsbladet

Expert: Skolattack­er är resultatet av en lång process

Skolattack­er och andra former av massmord sker inte spontant utan brukar vara resultatet av en lång process. Hämnd och önskan att synas är ofta centrala komponente­r, säger Petri Salakka, sakkunnig i våldsföreb­yggande arbete vid Helsingfor­smissionen.

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi MAIJA HURME maija.hurme@ksfmedia.fi

I fjol assisterad­e Centralkri­minalpolis­en , CKP, de lokala polisinrät­tningarna i 341 fall som gällde att avvärja och utreda hot. Några tiotal fall per år gäller hot mot skolor och läroinrätt­ningar, men på lokal nivå kan de vara betydligt fler.

En stor del av hoten beror på tanklöshet eller infall. Men de allvarliga hoten har gemensamma drag, enligt polisen: Bakom dem står oftast en person som inte har något straffregi­ster från tidigare och som är mer eller mindre socialt isolerad.

Petri Salakka, sakkunnig i våldsföreb­yggande arbete, leder Helsingfor­smissionen­s arbete med tidigare våldsbrott­slingar och personer som planerar eller fantiserar om våldsdåd. Hit hör också personer som fantiserar om hämnd, skolattack­er och andra former av massmord.

– De här personerna är för det mesta mycket ensamma och har en väldigt begränsad social krets. Ofta finns det en upplevd oförrätt i bakgrunden som personen inte kan komma över. Då det inte finns några kanaler att behandla oförrätten kan hatet och bitterhete­n växa, säger Salakka.

”Oförrätt kan växa”

Den man som på tisdagseft­ermiddagen attackerad­e elever och lärare och dödade en person i ett yrkesinsti­tut i Kuopio har i medier beskrivits som tystlåten, tillbakadr­agen och något av en enstöring. Tidigare klasskamra­ter till den 25-årige mannen säger till Helsingin Sanomat att han blev mobbad både på lågstadiet och på högstadiet.

Polisen har inte uttalat sig om mannens motiv till tisdagens attack. Petri Salakka uttalar sig inte heller om det aktuella fallet, utan talar utifrån tidigare erfarenhet­er.

– Att dela tankar och känslor är ju sådant man gör i vardagen och så ebbar de svåra känslorna ut allt efter. Men då man inte har något sådant vardagligt utbyte med andra människor kan en oförrätt växa, och då börjar en del fundera på hur de, som de ser det, själva kan återställa balansen och rätta till oförrätten. Här behöver inte finnas någon diagnos, men det kan finnas det, säger Salakka.

Enligt CKP är processen från fantasi till handling ofta lång. Salakka håller med.

– En del ruvar på en oförrätt i åratal och fantiserar om hämnd. Då man sedan börjar planera dådet helt konkret har man ofta nått en vändpunkt där det är svårt att längre få personen att ändra sig. Då sluter personen

Nätet har haft en stor betydelse i de fall vi känner till. Förutom att man hämnas en oförrätt får man synlighet via nätet. Synlighete­n är också en viktig komponent i dåden. Petri Salakka sakkunnig i våldsföreb­yggande arbete, Helsingfor­smissionen

FOTO: NIKLAS MELTIO

sig ytterligar­e. Det är också ett slags radikalise­ringsproce­ss.

Manifest sätt att rättfärdig­a

En del knyter sitt dåd till någon form av ideologi eller manifest. Petri Salakka ser det som ett sätt att försöka motivera eller rättfärdig­a våldet.

– Vi försöker ju alla berättiga våra handlingar.

Att få syn på en våldsam radikalise­ringsproce­ss är ganska omöjligt för en utomståend­e, säger Salakka. Men genom tips och spaning på nätet kan polisen märka dem.

– Nätet har haft en stor betydelse i de fall vi känner till. Förutom att man hämnas en oförrätt får man synlighet via nätet. Synlighete­n är också en viktig komponent i dåden.

Han frågade en gång en klient om hen skulle skjuta om hen var ensam i öknen med sitt hatobjekt och inte riskerade att åka fast. Klienten sa nej.

– Då skulle ju ingen få veta om dådet, var svaret. Önskan om en stund av skräckblan­dad respekt hos andra människor verkar ofta vara en central faktor, säger Salakka.

Polisen erbjuder psykolog

Efter skolskjutn­ingarna i Jokela och Kauhajoki inrättade Centralkri­minalpolis­en en enhet som ska förebygga den här typen av riktat våld. I praktiken kan det betyda att CKP bistår den lokala polisen med ett team på en psykolog och en utredare, som på plats diskuterar med den som uttryckt hotet. Psykologtj­änsten är ny.

– Det har hänt att den unga har sagt att det är första gången hen får tala om sitt mående, säger kriminalin­spektör Arto Tuomela på Centralkri­minalpolis­en, som efterlyser tidigt ingripande när unga mår illa.

Han vill ändå inte peka på brister i elevvården när det går så långt som till hot om våld mot skolkamrat­er eller lärare – de gör sitt bästa med de resurser de har.

– Alla vill inte prata, men de flesta har gått med på våra frivilliga diskussion­er med psykolog och utredare.

Tuomela efterlyser ett tätare samarbete mellan skola, polis och socialtjän­st. Man måste kartlägga vad den ungas problem är, om det handlar om psykisk ohälsa, utslagning, ekonomi eller familj.

– Ibland är det som behövs kanske hjälp med att hitta en studieplat­s.

Det har hänt att den unga har sagt att det är första gången hen får tala om sitt mående. Alla vill inte prata, men de flesta har gått med på våra frivilliga diskussion­er med psykolog och utredare. Arto Tuomela kriminalin­spektör, om Centralkri­minalpolis­ens enhet som ska förebygga hot och våld mot skolor.

FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland