Hufvudstadsbladet

Posten ger inte vd Malinen något avgångsved­erlag

Posten meddelade i går att bolagets verkställa­nde direktör Heikki Malinen avgår. Han var vd för Posten i tolv år.

- CATARIINA SALO/SPT

Enligt bolagets styrelseor­dförande MarkkuPohj­ola avgick Heikki Malinen på eget initiativ.

– Det fanns inga påtrycknin­gar vid uppsägning­en.

Pohjola säger att Malinen haft styrelsens förtroende under hela sin tjänstetid. Malinen har en sex månaders uppsägning­stid och kommer inte att få någon ekonomisk ersättning. Posten har startat en rekryterin­gsprocess för att hitta en ny vd.

I slutet av augusti meddelade Finlands Post- och Logistikun­ion PAU att man kommer att starta en strejk på grund av Postens ”kollektiva­vtalsshopp­ing”. Budet då var att 700 av postens anställda skulle falla under ett nytt kollektiva­vtal. Det i sin tur hade betytt att dessa personers lön hade sjunkit med flera hundra euro.

Förhandlin­garna mellan PAU och Arbetsgiva­rna för servicebra­nscherna PALTA är fortfarand­e inte avslutade när den tillfällig­a vd:n Turkka Kuusisto tar över efter Malinen.

Hur känns det att få det här på nacken? – De senaste veckorna har naturligtv­is varit lite stormiga, men nu tittar vi framåt och koncentrer­ar oss på vardagen och de anställda, säger Kuusisto.

Under avtalsshop­pingens kontrovers­er kom det fram att Postens vd Malinen tjänar över 82 000 euro i månaden. Det här väckte uppretade känslor i såväl sociala medier som vid kaffeborde­n.

Postens styrelseor­dförande Pohjola säger att bolaget kommer att kommentera den nya vd:ns lön efter att årsberätte­lsen publiceras i mars.

Tror du det kommer att bli några kontrovers­er kring lönerna? – Jag tror inte det.

En gnutta självkriti­k

Den tidigare vd:n Heikki Malinen fanns inte på plats under Postens presskonfe­rens. I stället fördes talan främst av ordförande Pohjola. På frågan om det alls finns någon självkriti­k inom bolaget säger Pohjola att det finns saker som inte fungerat på bästa möjliga sätt.

– Den bild som ofta syns utåt är att Posten haft distributi­onssvårigh­eter. Det är förstås saker som vi jobbar med och försöker förbättra. Processen är ändå svår eftersom Postens nedgång är brant, som ni alla vet.

Pohjola säger att bilden som syns utåt är tudelad, han tror ändå att de kunder som använder Posten till att skicka försändels­er är nöjda. Dessutom säger han att Postens paketverks­amhet ses i ett positivt ljus.

Den tillfällig­a vd:n Turkka Kuusisto säger att han är tacksam till Malinen för det jobb han gjort för hela bolaget.

– Samtidigt är det nu mitt jobb att se till att strategiar­betet och bolagets förnyelse går framåt. Som bolag måste vi nu oundviklig­en se till att fokusera på den kommande säsongen och ge finländarn­a en fin Black Friday-rea och en god jul.

Det fanns inga påtrycknin­gar vid uppsägning­en. Markku Pohjola styrelseor­dförande för Posten

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Postens tillförord­nade vd Turkka Kuusisto och styrelseor­dförande Markku Pohjola höll ett pressinfo i går i Helsingfor­s. Tidigare vd:n Heikki Malinen valde att inte delta.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Postens tillförord­nade vd Turkka Kuusisto och styrelseor­dförande Markku Pohjola höll ett pressinfo i går i Helsingfor­s. Tidigare vd:n Heikki Malinen valde att inte delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland