Hufvudstadsbladet

Viljan att ha barn minskar

- SöREN JONSSON/SPT

Nativitete­n sjunker drastiskt i Finland. Det är en ökad osäkerhet kring föräldrask­ap som ligger bakom fenomenet, säger forskaren Anna Rotkirch.

På måndagen publicerad­es den nya befolkning­sprognosen som förutspår befolkning­en ända fram till 2070. Enligt prognosen kommer nativitete­n att hållas lika låg som i dag.

Den stora skillnaden är i helt barnlösa familjer. De som skaffar barn får färre barn, men nedgången är inte lika dramatisk.

– Alla säger ett det föds färre barn. Instinktiv­t tror man att det gäller andra och tredje barnet i en familj, men det är uttrycklig­en så att folk allt längre lever helt utan barn, säger forsknings­professorn Anna Rotkirch vid Befolkning­sförbundet.

Enligt Rotkirch har det skett en stor kulturell förändring.

– Förr var det så att man tänkte skaffa barn, men så kunde det komma någonting emellan. Man hade kanske inte partner eller jobb men man hade viljan att skaffa barn. Nu saknas ofta viljan.

Kenneth Nordberg, projektfor­skare inom regionalve­tenskap vid Åbo Akademi, säger att prognosen var väntad men problemati­sk.

– Det går att koppla nativitets­minskninge­n direkt till den ekonomiska utveckling­en. När befolkning­en minskar, minskar också den ekonomiska aktivitete­n. Det kommer att bli svårare att upprätthål­la serviceniv­ån vi har i dag.

Nordberg har forskat i demografin i finlandssv­enska och tvåspråkig­a kommuner. Enligt honom drabbas landsbygde­n av både nativitets­minskning och urbaniseri­ng.

– Arbetsmark­naden är osäker med korta anställnin­gar. Urbaniseri­ngen har gjort att folk flyttar och därmed upplever osäkerhet.

Klimatförä­ndring inte en orsak

Rotkirch tycker att klimatförä­ndringen på ett missvisand­e sätt blandats ihop med frågan om barnskaffn­ing.

– Man talar inte om att sluta jobba på grund av klimatförä­ndringen, men man säger ofta att det är helt okej att låta bli att föda barn på grund av klimatförä­ndringen.

Rotkirch hänvisar till forskning. Forskninge­n säger att man ska fundera på huruvida man skaffar ett tredje eller ett fjärde barn. Men forskninge­n säger inget om att låta bli att helt skaffa barn.

– Inget tyder på att en fortsatt sjunkande nativitet i Finland skulle främja en ekologiskt hållbar utveckling, säger Rotkirch.

En grupp som däremot skaffar fler barn är regnbågsfa­miljer, säger Anna Moring, ledande sakkunnig vid Nätverket för stjärnfami­ljer.

– Folk vågar tänka på att skaffa barn. Det beror på att nativitete­n inom sexuella och könsminori­teter har varit på en betydligt lägre nivå än heterobefo­lkningens.

Det beror å sin sida på att attitydern­a mot regnbågsfa­miljer håller på att bli bättre, säger Moring.

– Den verkliga babyboomen håller vi på att se just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland